Πώς η κερδοφόρος ΕΡΤ οδηγείται σε συρρίκνωση

Η κυβέρνηση προχωρεί μέσα στον Αύγουστο σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της ΕΡΤ, χωρίς να εξηγεί το γιατί. Διότι με βάση το πλεόνασμα των 27 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο δεν ερμηνεύεται εύκολα το «πάθος για λουκέτα», παρά μόνο με το επιχείρημα πως πρέπει να αποφευχθεί η ανατροπή της σχέσης με τους ιδιωτικούς σταθμούς υπέρ της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Πώς όμως η ΕΡΤ έφτασε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ένα βήμα πριν από τη συρρίκνωση;

Πρώτος έθεσε το θέμα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος στην έκθεση για την ελληνική οικονομία πρότεινε τη μείωση του αριθμού των κρατικών τηλεοπτικών σταθμών και τη διάθεση του ανταποδοτικού τέλους των 300 εκατ. ευρώ για τη μείωση του χρέους.

Ο τότε πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος διαδέχθηκε τον Παύλο Γερουλάνο, συγκρούστηκε ανοιχτά με τον Γ. Προβόπουλο, αλλά και με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κυρ. Μητσοτάκη που υποστήριζαν τις ίδιες θέσεις.

Όμως οι πιέσεις προς την κυβέρνηση συνέχισαν να πυκνώνουν.

Ενώ ο Λάμπης Ταγματάρχης ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από τον Γιώργο Γαμπρίτσο, με τον νόμο 3899/2010 του Γιώργου Παπακωνστανίνου η ΕΡΤ επανέρχεται στο καθεστώς ελέγχου των ΔΕΚΟ από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ΕΡΤ συνέχισε με δύο πολιτικούς προϊσταμένους (Χυτήρη, Παπακωνσταντίνου) με τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών να μπορεί να παύσει τη διοίκηση της ΕΡΤ, αν δεν ανταποκρίνεται στους στόχους που τίθενται.

Ο ανασχηματισμός «πάγωσε» το προηγούμενο σχέδιο Χυτήρη, με τη συρρίκνωση σε διάστημα τριών ετών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος ανακοινώνει πως η ΕΡΤ είναι ανάμεσα στους προς συγχώνευση φορείς και πλέον την ευθύνη της κρατικής ραδιοτηλεόρασης την έχουν στα χέρια τους τρεις άνδρες, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος και ο νέος γενικός γραμματέας ΜΜΕ Δημήτρης Στεφάνου.

Λειτουργική υποβάθμιση της ΕΤ1

«Διασώζεται» το Κανάλι της Βουλής, σε σταθμό υπουργείων μετατρέπεται η ΕΤ1. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την τηλεόραση περιλαμβάνει την απόσυρση της ΝΕΤ από τις ειδήσεις, για προφανείς λόγους. Καθώς διαθέτει κονδύλια και προσωπικό, αν αφεθεί να λειτουργήσει κανονικά, θα μπορέσει να αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο ενημέρωσης, ενώ παράλληλα ενδέχεται να αποκτήσει έως και ξεχωριστό ΔΣ, ίσως και εταιρική υπόσταση.

Ταυτόχρονα, προγράμματα από την ΕΤ1 θα μετακινηθούν στη ΝΕΤ με στόχο να μετατραπεί σε κανάλι γενικής στόχευσης. Η ΕΤ1 διατηρείται ως τηλεοπτικός σταθμός, όμως ζώνες του προγράμματός του θα διατεθούν στα υπουργεία, με πρώτο το υπουργείο Παιδείας, για τη μετάδοση της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Ακόμη κι αυτό το μεικτό και χωρίς στόχευση πρόγραμμα θα σταματήσει να παράγεται, με στόχο το κλείσιμο του καναλιού εντός τριετίας. Η ΕΤ3 δεν αγγίζεται, αλλά θα αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία από το κέντρο. Συνάμα διακόπτεται η λειτουργία των ψηφιακών καναλιών της ΕΡΤ που δημιουργήθηκαν επί προεδρίας Χρήστου Παναγόπουλου. Οι συχνότητες που θα απελευθερωθούν θα χρησιμοποιηθούν από κοινού με τους ιδιώτες για τη μετάδοση προγράμματος υψηλής ευκρίνειας. Τέλος, υπό καθεστώς προστασίας παραμένει ο Κανάλι της Βουλής, εξαιτίας προφανών λόγων. Ο σταθμός λειτουργεί με πρόγραμμα και προσωπικό που προέρχεται και από την ΕΡΤ και αντί να περιοριστεί σε σταθμό που θα έχει ως αντικείμενο μόνο τις συνεδριάσεις στο Κοινοβούλιο, θα εξακολουθήσει να παίζει τον ρόλο που έχει σήμερα η ΕΤ1.

Συγχώνευση ΝΕΤ – ΕΡΑ ΣΠΟΡ;

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα κεντρικά ραδιοφωνικά προγράμματα που θα κλείσουν. Στο στόχαστρο είναι η ΝΕΤ, ο Kosmos και το Φιλία, ενώ διασώζονται η ΕΡΑ ΣΠΟΡ, το Δεύτερο και το Τρίτο. Αρχικά η πρώτη οδηγία ήταν να κλείσει η ΕΡΑ ΣΠΟΡ, το πρώτο σε απήχηση πρόγραμμα της ΕΡΤ, για να σταλεί το μήνυμα πως η ΕΡΤ αποσύρεται από τον ανταγωνισμό! Στη συνέχεια έπεσε η ιδέα της συγχώνευσης της ΝΕΤ FM με την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, με το επιχείρημα πως ο ενημερωτικός σταθμός της ΕΡΑ έχει χαμηλή απήχηση. Είναι μια παλιά ιδέα που επιχείρησε να εφαρμόσει το 1994 ο τότε πρόεδρος της ΕΡΤ Ευγένιος Γιαννακόπουλος, χωρίς επιτυχία, αφού διαφώνησε κάθετα ο πρώην γενικός διευθυντής της ΕΡΑ Άκης Κοσώνας. Σύμφωνα με το ξαναζεσταμένο σχέδιο, το αθλητικό πρόγραμμα θα αποτελεί τη βάση και θα εμπλουτίζεται από πολιτικές ειδήσεις. Δεύτερος στόχος είναι το κλείσιμο του Kosmos, ενός από τους δημοφιλέστερους σταθμούς της ΕΡΑ από την περίοδο του Αντώνη Ανδρικάκη και μετά, και ήδη γίνονται προσπάθειες να μετακινηθεί σε κέντρο εκπομπής με χαμηλότερη ισχύ. Παράλληλα, πρώην στέλεχος του σταθμού κινείται για να δημιουργήσει στην αγορά αντίστοιχο πρόγραμμα με μουσική απ’ όλο τον κόσμο. Τέλος, υπάρχει η σκέψη για την παραχώρηση του Φιλία, που διαθέτει προσωπικό 25 ατόμων στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος έχει αντίστοιχο πρόγραμμα, τον Air, που δεν λειτουργεί, αφού δεν διαθέτει νόμιμη άδεια. Πριν από τη μετακίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης ήταν ανοιχτό το κλείσιμο του σταθμού που εκπέμπει στα Βραχέα από τη Θεσσαλονίκη και η συγχώνευση των δύο σταθμών της πόλης που μεταδίδουν πρόγραμμα από τα FM σε ένα.

Κλείνουν την ΕΡΑ Καλαμάτας

Δύο περιφερειακοί τηλεοπτικοί και δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ κλείνουν, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ενώ άλλοι διασώζονται, καθώς λειτουργούν σε πόλεις νομών όπου εκλέγονται υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης. Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως τα κυβερνητικά στελέχη θέλουν να κλείσουν τον σταθμό της ΕΡΑ στην Καλαμάτα, εκεί δηλαδή όπου εκλέγεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς! Το σχέδιο προβλέπει ακόμη τη μετατροπή σταθμών σε αναμεταδότες των κεντρικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διακινεί η κυβέρνηση, το συνολικό κόστος λειτουργίας των 19 περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ και των δύο τηλεοπτικών ανέρχεται σε 13.674.800 ευρώ, εκ των οποίων τα 12.231.000 ευρώ αφορούν τη μισθοδοσία και 1.443.800 ευρώ τις λειτουργικές δαπάνες, με συνολικά 380 εργαζόμενους.

Στη λίστα τών προς κλείσιμο σταθμών περιλαμβάνονται οι τηλεοπτικοί της Πάτρας με 13 εργαζόμενους και συνολικό κόστος λειτουργίας 500.000 ευρώ και του Ηρακλείου με 8 εργαζόμενους και 385.000 ευρώ. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που σχεδιάζεται να κλείσουν είναι αυτός της Καλαμάτας και εκείνος του Πύργου.

Θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν, αλλά ως αναμεταδότες των κεντρικών προγραμμάτων, διακόπτοντας την παραγωγή τοπικού, αυτοί της Φλώρινας, των Χανίων, της Ρόδου, του Πύργου και της Ορεστιάδας.

«Σώζονται», αν και όδευαν προς λουκέτο, οι σταθμοί της Λάρισας, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου και της Καβάλας. Τέλος, διατηρούνται, σύμφωνα τουλάχιστον με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ σε Αιγαίο (έδρα Μυτιλήνη), Βόλο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Πάτρα, Σέρρες και Τρίπολη. Το προσωπικό των δύο σταθμών που θα κλείσουν, όπως και εκείνων που θα λειτουργούν ως αναμεταδότες, διοχετεύεται πως δεν θα απολυθεί, αλλά θα μεταταχθεί σε σταθμούς γειτονικών νομών ή στις νομαρχίες.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη λειτουργία προγραμμάτων με 15-16 άτομα στους σταθμούς όπου θα παράγεται πρόγραμμα και με 8-9 όπου «θα πέσει το μαχαίρι».


Σχολιάστε εδώ