Ομοιότητες και συμπτώσεις Κοσκωτά – Λαυρεντιάδη

Παρέες με πρώτα ονόματα της πολιτικής της εποχής του είχε ο Κοσκωτάς (Παύλος Μπακογιάννης, Παλαιοκρασσάς, συνάντηση με Γιώργο Παπανδρέου, ακόμη και με στελέχη του τότε Συνασπισμού).

Παρέες με πολιτικούς και ο Λαυρεντιάδης. Μέχρι στο δείπνο προς τιμήν του Λεωνίδα Κύρκου ήταν προσκαλεσμένος, όπως ήταν όλη η αφρόκρεμα, με πρώτο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αντιπρόεδρο Θόδ. Πάγκαλο. Και αυτό δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο. Και πολλοί ήταν εκείνοι που διερωτήθηκαν τότε τι σημαίνει η παρουσία του Λαυρεντιάδη, ενώ κάποιοι είχαν δυσανασχετήσει, είπαν μάλιστα ότι αν το ήξεραν δεν θα πήγαιναν.

Τότε η παρουσία του κ. Λαυρεντιάδη χρεώθηκε στον επικοινωνιολόγο Θ. Ασημακόπουλο, παλιό συνεργάτη του Κύρκου, που είχε την οργάνωση της σύναξης…

Στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κρήτης ο Κοσκωτάς είχε βάλει στελέχη του ΠΑΣΟΚ και γνωστούς καθηγητές.

Πριν από λίγους μήνες, πρόεδρο στην Proton Bank έβαλε ο Λαυρεντιάδης τον εδώ αμερικανό πρέσβη Σπέκχαρντ, επιλογή που περνούσε προς τα έξω το μήνυμα ότι έχει πλάτες από την Ουάσινγκτον. Και έτσι εκτιμήθηκε και δημοσιογραφικά. Μόνο που ο Σπέκχαρντ δεν έχει κανένα έρεισμα πλέον στην Αμερική, γιατί αποπέμφθηκε επειδή είχαν «μυριστεί» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι εμπλεκόταν εδώ σε διάφορες επιχειρηματικές δουλειές, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως πρέσβη.

Πορεία που θυμίζει την ιστορία Κοσκωτά. Σχεδόν πανομοιότυπες οι κινήσεις Λαυρεντιάδη. Τράπεζα ο Κοσκωτάς -από την Τράπεζα Κρήτης ξεκίνησε ο χορός- τράπεζα και ο Λαυρεντιάδης, την Proton Bank, όπου από την περασμένη βδομάδα έσκασε η φούσκα… ΜΜΕ (εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα, περιοδικά) είχε αγοράσει ο Κοσκωτάς, το ίδιο ακριβώς έκανε και ο Λαυρεντιάδης, με συνεταίρο τον Κυριακίδη. Μπήκε στον ΔΟΛ, στον Πήγασο, στην «Ελευθεροτυπία». Η κύρια απορία ήταν γιατί πήρε θνησιγενή έντυπα, χωρίς κυκλοφορίες, και το ερώτημα ήταν καλά, για ποιον λόγο, δεν το βλέπει; Μια εξήγηση που δινόταν ήταν ότι ήθελε να έχει πλάτες…

Και να μη βάλλεται από άτομα που δεν είχαν και την καλύτερη εικόνα, αλλά ικανά να παίζουν παιχνίδια…

Τον Ολυμπιακό αγόρασε ο Κοσκωτάς, το 10% του Ολυμπιακού αγόρασε ο Λαυρεντιάδης και το 50% του γηπέδου Καραϊσκάκη. Βιομηχανίες αγόρασε ο Κοσκωτάς, το ίδιο έκανε και ο Όμιλος Λαυρεντιάδη-Κυριακίδη.

Όπως και ο Κοσκωτάς, έτσι και ο Λαυρεντιάδης μάζεψε γύρω του άτομα που είχαν θητεύσει σε κρατικές και πολιτικές θέσεις. Και είχαν παίξει και ρόλο στο πάρτι του χρηματιστηρίου. Στέλεχος της Proton Bank είχε τον «κολλητό» της Ντόρας και πρόεδρο της Τράπεζας Αττικής, επί Καραμανλή, τον Τρύφωνα Κολλίντζα. Στο κομμάτι του Ολυμπιακού άνθρωπός του ήταν ο πρώην γενικός γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ επί υπουργίας Λαλιώτη, Γιάννης Χρυσικόπουλος, συνεργάτης του Κόκκαλη.

Δεν λέει κανείς ότι ο κ. Λαυρεντιάδης έχει καμιά ομοιότητα ή στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ή στους σκοπούς του με τις αμαρτίες και τις κλεψιές του απατεώνα Κοσκωτά! Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί. Πέραν των στοιχείων που βρήκε η Επιτροπή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και βάσει αυτών προχώρησε στη δέσμευση όλων των λογαριασμών του κ. Λαυρεντιάδη και στο πάγωμα κάθε εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του. Ενέργειες που βέβαια δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για την εικόνα που είχε φιλοτεχνήσει ο κ. Λαυρεντιάδης.

Απλώς τις συμπτώσεις της πορείας Κοσκωτά – Λαυρεντιάδη καταγράφουμε. Και οι οποίες έχουν πάρα πολλές ομοιότητες…

Ομοιότητες έχει και η αντίδραση του Κυριακίδη στα δημοσιεύματα που ακολούθησαν τη βόμβα της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ότι τον αντιμάχονται άνομα κλαδικά συμφέροντα. Τα ίδια περίπου έλεγε και ο Κοσκωτάς…

Ότι τον πολεμάνε. Μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο, που για χρόνια έκανε τη χώρα άνω-κάτω, εντείνοντας την πολιτική πόλωση και οδηγώντας σ’ εκείνο το περιβόητο «βρώμικο ’89». Να ευχηθούμε να μην έχει η τωρινή ιστορία τις ίδιες επιπτώσεις… Προς το παρόν, λέγεται ότι είναι μικρογραφία…

Τον τελευταίο καιρό βέβαια ο όμιλός τους (Λαυρεντιάδη – Κυριακίδη) προσπαθεί να ξεφορτωθεί τα ΜΜΕ που είχε αγοράσει και από κει που έρρεε άφθονο το χρήμα, κλείνει ραδιόφωνα, εφημερίδες, κανάλια, κάνει απολύσεις και έχει μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των μισθών του προσωπικού που απασχολεί.

Για την… ιστορία πρόκειται για την εφημερίδα «Σφήνα», το 50% της «Veto», το περιοδικό «Free» του ΔΟΛ, την «Espresso», το 10% του ΣΚΑΪ (τηλεόραση και ραδιόφωνο), το 9,62% των μετοχών της «Ελευθεροτυπίας» που είχε αγοράσει από το χρηματιστήριο, το Κανάλι 10 και τις εφημερίδες «Financial Box» και «Score Live» (όλα του Τράγκα), το 50% της «Free Press» του Κύρτσου, το 33% από το «Ποντίκι», είχε μπει και στην εταιρεία εκτυπώσεων IRIS, που είχαν μαζί ΔΟΛ και Όμιλος Μπόμπολα, είχε πάρει τον Flash από τον Κόκκαλη, το Teletime της Πάτρας κ.ά.


Σχολιάστε εδώ