Με ταυτότητα τα μπλογκ

Το «ΠΑΡΟΝ» ήταν η πρώτη εφημερίδα που από την πρώτη στιγμή επέμεινε ότι δεν μπορεί τα μπλογκ και γενικά τα σάιτ να μην έχουν ταυτότητα. Όπως έχουν όλα τα ΜΜΕ, εφημερίδες (ακόμη και οι σωματειακές), τα κανάλια και τα ραδιόφωνα, ακόμη και τα βιβλία, όπου αναφέρεται ο εκδοτικός οίκος και βέβαια ο συγγραφέας. Δεν μπορεί να υπάρχει εξαίρεση για το διαδίκτυο, όταν μάλιστα έχει τη δύναμη ό,τι αναρτάται να φτάνει μέσα σε δευτερόλεπτα σε κάθε σπίτι, σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Αναφαίρετο δικαίωμα να αναρτά ό,τι νομίζει, αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να γνωρίζει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του, ώστε, αν νομίζει ότι θίγεται από κάποιο κείμενο, να μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την αποκατάστασή του.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δεν κάνει τίποτε περισσότερο από την ικανοποίηση του αυτονόητου.

Και εκφράζει απόλυτα την πραγματικότητα λέγοντας ότι «το διαδίκτυο στα χέρια ολίγων έχει καταντήσει εργαλείο μεταφοράς λάσπης και απειλών κατά της ζωής συμπολιτών μας. Αποκτήσαμε, δυστυχώς, και κουκουλοφόρους σε μια στρεβλή διαδικασία ενημέρωσης».

Τη νομοθετική παρέμβαση προανήγγειλε ο κ. Παπαϊωάννου, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη βία που τροφοδοτείται «από συγκεκριμένες εκπομπές», όπως είπε, χωρίς να διευκρινίζει ποιες εννοεί, όμως φωτογραφίζονται αρκετές.

Εξηγώντας τις προτάσεις του για τα μπλογκ, το ίντερνετ και τη βία στα ΜΜΕ ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε:

«Το διαδίκτυο θα παύσει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους. Το ηλεκτρονικό έγκλημα πρέπει να καταπολεμηθεί, χωρίς φυσικά να τίθεται σε αμφισβήτηση η ελευθερία του λόγου και της γνώμης.

Με βάση και τον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, συγκροτώ αμέσως νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Αθανάσιο Ράντο για την ταυτοποίηση των διαχειριστών των μπλογκ, την ταυτοποίηση των χρηστών υπηρεσιών διαδικτύου και τη διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων για τα οποία επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Η Επιτροπή θα παραδώσει τις προτάσεις της μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2011.

– Η βία, ιδιαίτερα η πολιτική, τροφοδοτείται και από συγκεκριμένες εκπομπές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν είναι μόνον ο λαϊκισμός ”προς άγραν” τηλεθέασης. Είναι και η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Είμαι από τους τελευταίους που θα εισηγηθούν νομοθετικά μέτρα περιορισμού της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Πιστεύω όμως ότι πρέπει να γίνει ένας ανοιχτός διάλογος, στα πλαίσια της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με όλους τους συντελεστές της ενημέρωσης για κανόνες αυτοδέσμευσης και επαναπροσδιορισμού της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης».


Σχολιάστε εδώ