Μανιακός γραφειοκράτης ο γερμανός… αντιβασιλέας

Στη νέα βαυαροκρατία που ζούμε με τα Μνημόνια, τι φυσικότερο από το να αποκτήσουμε και έναν γερμανό… αντιβασιλέα; Όλοι μάθαμε πλέον για τον Χορστ Ράιχενμπαχ, τον συνταξιούχο γερμανό γραφειοκράτη των Βρυξελλών, που αναλαμβάνει την επιτήρηση της εφαρμογής του Μνημονίου, έχοντας στα χέρια του μια εξουσία που υπερβαίνει ακόμη και τις εξουσίες του πρωθυπουργού: μπορεί να… σφυρίζει φάουλ στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου. Και γιατί αυτό είναι η υπέρτατη εξουσία στη χρεοκοπημένη Ελλάδα; Γιατί, πολύ απλά, μόλις ο γερμανός διαιτητής σφυρίζει φάουλ, θα αρχίζει μια σύγχρονη εκδοχή διπλωματίας των κανονιοφόρων. Η «τρόικα» θα αρχίζει τη διαδικασία «συμμόρφωσης», που αν δεν ολοκληρώνεται με πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στις υποδείξεις των πιστωτών, θα οδηγεί σε διακοπή των εκταμιεύσεων του διεθνούς δανείου, άρα και σε χρεοκοπία και άτακτη διάλυση του κράτους μας!

• Ποιος είναι, όμως, ο νέος αντιβασιλέας; Πέραν όσων μαθαίνουμε από το βιογραφικό του (σπουδές Οικονομικών και Μαθηματικών, μακρά θητεία στις Βρυξέλλες, όπου έφθασε σε βαθμό γενικού διευθυντή της Κομισιόν), έλληνες υπάλληλοι της Επιτροπής που έχουν συνεργασθεί μαζί του έχουν να λένε για τη γραφειοκρατική τυπολατρία του, που άγγιζε τα όρια μανιακής κατάστασης. «Μας βομβάρδιζε συνεχώς με εγκυκλίους για κάθε υπαρκτό ή… ανύπαρκτο θέμα», λένε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά προσόντα του, όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για μια χρυσή μετριότητα της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και εκφράζουν ζωηρές αμφιβολίες για το πώς θα σταθεί μια τέτοια προσωπικότητα απέναντι στις τεράστιες πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και οι πιστωτές της στην εφαρμογή ενός οικονομικού προγράμματος που προκαλεί οργή στο εσωτερικό και δυσπιστία στον διεθνή χώρο.

• Το μόνο που θεωρούν βέβαιο όσοι έχουν γνωρίσει τον γερμανό γραφειοκράτη είναι ότι ο χαρακτήρας του θα δημιουργήσει εκρηκτικό μείγμα με τις ελληνικές ιδιαιτερότητες («εδώ είναι Μπαλκάνια»…). Η αυστηρή τυπικότητα που τον διακρίνει και η αδυναμία του για πολιτικούς ελιγμούς και προσαρμογές, όπως λένε, εγγυώνται ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν εκρηκτικές πολιτικές καταστάσεις. Άραγε κάτι τέτοιο είχε κατά νου ο πρωθυπουργός, όταν έπινε νερό στο όνομα των ευρωπαίων τεχνοκρατών που θα κάνουν το ελληνικό κράτος επιτέλους να λειτουργήσει;


Σχολιάστε εδώ