Κανένας έλεγχος στις εισπράξεις από τα διόδια!

Μάλιστα είχε διατάξει έρευνα τον Μάιο του 2009, μετά από πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας, ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών όμως φαίνεται ότι την έκανε στο πόδι, δεν βρήκε τίποτα (!), δεν προέκυψε καμιά ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, όταν βοούν οι καταγγελίες, και την έβαλε στο αρχείο. Όμως άλλη άποψη είχε ο Εισαγγελέας Εφετών, ο οποίος έδωσε παραγγελία για παραπέρα προανακριτική εξέταση, η οποία ήδη διενεργείται από το ΣΔΟΕ Αττικής και βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως επισήμανε ο προηγούμενος υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διενεργήσας την προανακριτική εξέταση αρκέστηκε σε μια έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είναι και χρηματοδότης του Ομίλου Μπόμπολα, που έχει την εκμετάλλευση της Αττική Οδού, και πείσθηκε ότι όλα βαίνουν καλώς, και δεν έχει ζημιωθεί το Δημόσιο…

Ερεύνησε άραγε πόσα ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ έχουν εισπραχθεί και πού πήγαν αυτά; Όταν πολλοί γνώστες του αντικειμένου με στοιχεία υποστηρίζουν ότι έπρεπε από χρόνια να είχε πάρει στα χέρια του το Δημόσιο την Αττική Οδό και ότι από καιρό έχει βγάλει τα λεφτά που έβαλε η Κοινοπραξία που κατασκεύασε το έργο; Δεν είναι τυχαίο ότι ο Εισαγγελέας Εφετών ανέθεσε στο ΣΔΟΕ να διενεργήσει τον έλεγχο…

Ανεξέλεγκτες οι εισπράξεις

Τώρα έρχεται η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο υπουργείο Υποδομών, που γνωρίζει από μέσα πολύ καλά τι συμβαίνει με τα διόδια, και με επιστολή της αποκαλύπτει ότι από την άνοιξη του 2008 λειτουργούν οι σταθμοί διοδίων στους εθνικούς δρόμους χωρίς κανέναν κρατικό έλεγχο.

Στην επιστολή της η ομοσπονδία τονίζει ότι:

«Είναι υποχρέωση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να θέσει άμεσα σε λειτουργία το σύστημα καταγραφής διέλευσης οχημάτων και είσπραξης τελών διοδίων, το οποίο θα είναι ηλεκτρονικά συνδεδεμένο με το σύστημα καταμέτρησης των παραχωρησιούχων, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα έσοδα που αναλογούν στο Δημόσιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη παρέμβαση της ομοσπονδίας μέσα στα τρία τελευταία χρόνια, πλην όμως κανένα μέτρο δεν πάρθηκε, παρότι οι συμβάσεις προβλέπουν έλεγχο της είσπραξης των διοδίων, με έξοδα μάλιστα που θα καταβάλλουν οι παραχωρησιούχοι.

Τι θα διερευνήσει ο Εισαγγελέας

Θυμίζουμε ότι μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Π» στις 24 Μαΐου 2009, με τίτλο «Δώστε λογαριασμό – Πόσα εισπράττει από τα διόδια η Αττική Οδός και πού πάνε», δημοσίευμα που είχε προκαλέσει την οργή της τότε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ (Σουφλιάς) και του Ομίλου Μπόμπολα, ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς είχε δώσει εντολή να γίνει προανακριτική εξέταση, και να διερευνηθεί:

– Τι προβλέπει η σύμβαση για την κατασκευή της Αττικής Οδού από απόψεως χρόνου εκμεταλλεύσεως από την κατασκευάστρια εταιρεία και με βάση ποιους υπολογισμούς, π.χ. διελεύσεως πόσων αυτοκινήτων κ.λ.π. Τι περαιτέρω προβλέπει στην περίπτωση που οι υπολογισμοί, π.χ. διελεύσεως αυτοκινήτων, προβλέπουν πολύ λιγότερα αυτοκίνητα από τα πράγματι χρησιμοποιούντα σήμερα την Αττική Οδό;

– Εάν τηρούνται οι όροι της συμβάσεως και εάν η κατασκευάστρια εταιρεία, με βάση τα χρησιμοποιούντα την οδό μέχρι σήμερα αυτοκίνητα, έχει καλύψει το προς είσπραξη ποσό που προβλεπόταν από τη σύμβαση.

– Εάν, τέλος, έχει υποστεί και υφίσταται κάποια ζημία το Δημόσιο από τη χρήση και τη συνέχιση της χρήσεως της Αττικής Οδού από την κατασκευάστρια εταιρεία.

– Εάν θα έπρεπε να παραδοθεί η Αττική Οδός στο Δημόσιο σήμερα ή, κατά πάσα περίπτωση, σε πόσον χρόνο.

Ελπίζουμε ότι τώρα με την παραγγελία που έδωσε ο Εισαγγελέας Εφετών, με την οποία βγαίνει από το αρχείο η υπόθεση, να ερευνηθούν όλα τα παραπάνω, πόσες είναι οι εισπράξεις και πού πηγαίνουν και να μην περιοριστεί μόνο σε μία μαρτυρία… Αντιλαμβανόμαστε τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις, αλλά η Δικαιοσύνη μπορεί όλα αυτά να τα προσπερνάει…


Σχολιάστε εδώ