Είμαι Έλληνας και με λένε Μιχάλη Κακογιάννη….

Αυτή είναι η πατρίδα μου, η Κύπρος. Επιζήσαμε από πολλούς κατακτητές, αλλά η Ελληνικότητά μας έμεινε ανέπαφη! «Είμαι Έλληνας και με λένε Μιχάλη Κακογιάννη». Έτσι αυτοπαρουσιαζόταν στο κοινό του, που υπηρέτησε με μια απίστευτη συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Ιδού και μερικές από τις απόψεις του για τη ζωή και την τέχνη του: «Και αν το να είσαι καλός σημαίνει ότι είσαι δίκαιος και λειτουργείς σωστά, ναι, νομίζω πως είμαι καλός άνθρωπος… Στην τέχνη δεν υπήρξε ούτε πρόκειται να υπάρξει συνταγή επιτυχίας… Το ευρωπαϊκό σινεμά είναι μια πολυφωνία, ένα μωσαϊκό από εκφράσεις… Ένα γραπτό κείμενο γεννιέται όχι για να επιβιώσει στη γραπτή του μορφή, αλλά στη σκηνική του εκτέλεση….».
Σε μια μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του, επέλεξε και τραγούδησε ένα μοιρολόι και το αφιέρωσε στον Καραολή, τον Δημητρίου, τον Αυξεντίου, τον Μάτση, τον Παλληκαρίδη… και στα 6.000 θύματα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τα οποία στερέωσαν τη Δημοκρατία στην Ελλάδα… Αυτά τα τελευταία φαίνεται να σημάδεψαν ανεξίτηλα τον μεγάλο έλληνα δημιουργό, γι’ αυτό και τα μετέφερε με τον πιο δραματικό τρόπο στην ταινία του «Αττίλας 1974», «κορυφαία στιγμή της σταδιοδρομίας του», όπως ο ίδιος έλεγε. Ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ το οποίο σκηνοθέτησε αμέσως μετά τον «Οιδίποδα Τύραννο» για το Εθνικό Θέατρο της Ιρλανδίας. «“Ο Αττίλας ΄74” δεν είναι μία ταινία που σκηνοθέτησα εγώ. Τη σκηνοθέτησε η Ιστορία κι εγώ απλώς κατέγραψα τα γεγονότα. ‘Όσο καλύτερα μπορούσα και λειτουργώντας ως καθρέφτης τους. Μόλις έμαθα για την εισβολή, ότι οι Τούρκοι μάς είχαν μαχαιρώσει στην πλάτη, σκέφτηκα πως κανονικά θα έπρεπε να πάω και να καταταγώ στην Κυπριακή Εθνοφρουρά. Δεν ήμουν, όμως, ικανός να χρησιμοποιήσω άλλο όπλο εκτός της κινηματογραφικής μηχανής. Και μʼ αυτήν πολέμησα…»
Μιχάλης Κακογιάννης: Ένας μεγάλος Έλληνας με ήθος και μια μοναδική αίσθηση της Ελληνικότητας… Γι’ αυτό και κατάφερε να βγάλει την Ελλάδα έξω από τα σύνορά της. Και το έκανε μεταφέροντας στον κινηματογράφο την «Ήλέκτρα» του Ευριπίδη και τον «Ζορμπά» του Καζαντζάκη, κάνοντάς τους αγαθό του διεθνούς κοινού, προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο την Ιδέα του Ελληνισμού…
Ντίνος Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο ΑΤΕΙ της Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού.


Σχολιάστε εδώ