Για να υπάρξει νέα προοπτική…

«όποιος απέτυχε, όποιος ξεπέσει
τι δύσκολο να μάθει της πενίας
τη νέα γλώσσα και τους τρόπους…»
Κ.Καβάφης

Η Ελλάδα της μεταπολίτευσης απέτυχε. Κυβερνήθηκε από πολιτικούς που -με λίγες εξαιρέσεις- δεν είχαν το θάρρος λήψης δύσκολων αποφάσεων και προτιμούσαν να κολακεύουν τους πολίτες εξαγοράζοντας την ψήφο τους με αθρόους διορισμούς στο Δημόσιο και με επιδόματα «έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία» ενώ μερικοί, δυστυχώς, λειτουργούσαν σχεδόν ως υπάλληλοι πολυεθνικών εταιρειών των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούσαν.
Αυτή η Ελλάδα απέτυχε και ξέπεσε με ευθύνη αυτών που άσκησαν εξουσία, αλλά και με κάποια ευθύνη και των πολιτών, που έστελναν στη Βουλή τέτοιους ανθρώπους. Τώρα, όπως λέει ο ποιητής, η Ελλάδα μαθαίνει τη νέα γλώσσα και τους τρόπους της πενίας…
Πληρώσαμε ακριβά το τίμημα κι η χώρα μας υπερχρεωμένη είναι δεμένη χειροπόδαρα από τους δανειστές της, που με τα Μνημόνια έχουν περιορίσει και την εθνική κυριαρχία.
Το κακό είναι ότι η καταστροφή δεν λειτούργησε ως «σόκ» για τη χώρα κι ο πολιτικός κόσμος συμπεριφέρεται σαν να μην κατάλάβε τίποτα υπερασπιζόμενος με νύχια και με δόντια κάποια προνόμια (εξακολουθούν να αμείβονται επιπρόσθετα οι βουλευτές για συμμετοχή σε συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής, λές και δεν είναι στα καθήκοντά τους η συμμετοχή στις συνεδριάσεις, ενώ εξακολουθούν να διατηρούνται τα προκλητικά προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής, ίσως γιατί μέρος αυτών είναι πρώην συνεργάτες βουλευτών) γιʼ αυτό και δεν ασχολείται ουσιαστικά με το μέλλον με την έννοια της επεξεργασίας και υλοποίησης σχεδίου εξόδου από την κρίση και δημιουργίας προοπτικής με ανάπτυξη της χώρας.
Αναντίρρητα η χώρα μας, με το ελαφρύ «κούρεμα» και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, πήρε μια ανάσα. Υπάρχει όμως αμέσως ανάγκη υλοποίησης σχεδίου εξόδου από την κρίση μέσω ανάπτυξης, αλλά και αναδιάρθρωσης του πολιτικού μας συστήματος. Πρέπει να προετοιμάσουν τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση για να εκσυγχρονισθούν και βελτιωθούν οι θεσμοί αποκτώντας ουσιαστικό περιεχόμενο, να θεσπισθούν κανόνες διαφάνειας στη δημόσια ζωή, να γίνει αξιοκρατική η διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και να γίνει πιο συμμετοχική η δημοκρατία μας με καθιέρωση και δημοψηφισμάτων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αν το ζητά σημαντικός αριθμός πολιτών και για συγκεκριμένα θέματα που δεν θα άπτονται θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων).
Τα πολιτικά μας κόμματα (οι πνεύμονες του πολιτεύματος) πρέπει να αποκτήσουν διαφάνεια στα οικονομικά τους, αλλά και αξιοπιστία με άνοιγμα στην κοινωνία και με ριζικές αλλαγές του τρόπου οργάνωσής τους, ενώ πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να πείσουν και να προσφέρουν όσο έχουν στα καθοδηγητικά τους όργανα πρόσωπα που χρησιμοποίησαν κομματικές ή κυβερνητικές θέσεις για να πλουτίσουν άμεσα η έμμεσα.
Τέλος κι΄ εμείς πρέπει να γίνουμε ενεργοί πολίτες και εξοβελίζοντας τους ανεπάγγελτους γόνους που διαιωνίζουν το χρεοκοπημένο σύστημα, να αναζητήσουμε πρόσωπα που διακρίθηκαν σε επαγγελματικούς στίβους επιδεικνύοντας ικανότητες και ήθος, για να μπορούν να λένε και όχι όταν πρέπει. Για να υπάρξει νέα προοπτική για τη χώρα πρέπει όλοι μας, όπως έλεγε ο Γ. Σεφέρης: «λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα..»
Δημήτρης Γαρούφας
Δικηγόρος-πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης


Σχολιάστε εδώ