Ακύρωσε δικαστήριο της Λευκωσίας τη διαγραφή βουλευτή!

Η υπόθεση αφορά στη διαγραφή του αναπληρωτή προέδρου Γιώργου Κολοκασίδη από τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριο Κάρογιαν, επειδή ο πρώτος αναγνώρισε στον ευρωβουλευτή του κόμματος Ζαχαρία Κουλία το δικαίωμα να διαφωνήσει με τον κ. Κάρογιαν και να ψηφίσει ως πρόεδρο της Βουλής τον αρχηγό της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

Ο κ. Κάρογιαν, όταν έχασε στην ψηφοφορία και εξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Γιαννάκης Ομήρου, προχώρησε στη διαγραφή του κ. Κολοκασίδη από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου και μέλους του ΔΗΚΟ, ενώ παραλλήλως διέγραψε από το κόμμα τον βουλευτή Ζαχαρία Κουλία. Ο κ. Κολοκασίδης θεώρησε την καθαίρεσή του από το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ αντικαταστατική, διότι δεν τηρήθηκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Στήριξε την προσφυγή του ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στον νόμο 20/2011 περί του τρόπου με τον οποίο ενάγει ή ενάγεται και λειτουργεί ένα κόμμα. Η ενδιάμεση απόφαση (ασφαλιστικά μέτρα) του δικαστηρίου τονίζει ότι είναι αναρμόδιο το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ να διαγράψει τον κ. Κολοκασίδη υπό το πρόσχημα ότι δήθεν έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, στην απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ υπάρχει πλήρης έλλειψη σεβασμού στις δημοκρατικές διαδικασίες και βάναυση παραβίαση των αρχών του φυσικού δικαίου, διότι δεν ανακοινώθηκε στον κ. Κολοκασίδη γιατί κατηγορείται, ούτε κλητεύθηκε ούτε του δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσει την άποψή του.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι μέχρι την εκδίκαση και την τελική λήψη απόφασης επί της ουσίας, ο κ. Κολοκασίδης παραμένει στη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ. Έτσι, λοιπόν, παρά τις περί του αντιθέτου πολιτικές βουλές του προέδρου του κόμματος Μάριου Κάρογιαν, ο Γιώργος Κολοκασίδης παραμένει με σφραγίδα δικαστηρίου αναπληρωτής πρόεδρος. Μάλιστα, οι πολιτικές εξελίξεις δικαιώνουν τον κ. Κολοκασίδη, ο οποίος ήταν σε ανοικτή αντιπαράθεση με τον κ. Κάρογιαν, επειδή ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αρνείτο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Χριστόφια. Υπό το βάρος της τραγωδίας στο Μαρί και της λαϊκής κατακραυγής στην Κύπρο, τελικώς ο Μάριος Κάρογιαν αναγκάστηκε την περασμένη Τετάρτη να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Ο κ. Κολοκασίδης δικαιώνεται και πολιτικά και ηθικά και νομικά. Οι εξελίξεις και η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας αποτελούν χαστούκι στον αρχηγικό κομματικό αυταρχισμό και ανοίγουν τον δρόμο για τη δημοκρατική λειτουργία των κομματικών μηχανισμών όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα, καθώς και αλλού.


Σχολιάστε εδώ