ΤΙ ΦΟΒAΤΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Το ερώτημα, «τι φοβάται ο Βενιζέλος και πού θα το πάει», αναδεικνύεται όλο και περισσότερο την τελευταία περίοδο, ακόμα και από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.

Όσοι τον γνωρίζουν καλά διατείνονται πως έχει αρχίσει να χάνει την παροιμιώδη ψυχραιμία του.

Σε κατʼ ιδίαν συζητήσεις του μάλιστα, όπως τόνιζαν στο «ΠΑΡΟΝ» συνεργάτες και συνομιλητές του, δείχνει φοβισμένος για τις εξελίξεις και μάλιστα τις εξελίξεις του κοντινού μέλλοντος. Βέβαια ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αυτός ο φόβος του δεν αφορά το προσωπικό του μέλλον, αλλά το μέλλον της κυβέρνησης και της χώρας.

Ωστόσο συνεργάτες του επισημαίνουν πως ο φόβος του είναι συνολικός. Έτσι κι αλλιώς γνωρίζει καλά ότι αν πετύχει θα βγει κερδισμένος ο Γ. Παπανδρέου αλλά και ο ίδιος, που θα έχει έτσι εγγράψει μια σημαντικότατη υποθήκη για την «μετά τον Γιώργο» εποχή.

Αν όμως αποτύχει, αυτήν την αποτυχία θα τη χρεωθεί αποκλειστικά ο ίδιος. Ήδη ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποστασιοποιημένος έως και… εξαφανισμένος απʼ τους χειρισμούς στην οικονομία (κι όχι μόνο…), αφήνοντας στον νέο «αντʼ αυτού» το «κουπί» των χειρισμών.

«Μπήκαμε στο κόλπο και πρέπει να τραβήξουμε εμείς την όλη υπόθεση», υπογραμμίζουν στελέχη του περιβάλλοντός του, αναφερόμενα σε αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ του ισχυρού αντιπροέδρου και του πρωθυπουργού.

Είναι γεγονός ότι ήδη ο Βενιζέλος αισθάνεται ότι έχει «πέσει στα βαθιά». Και όσο… δεινός κολυμβητής κι αν είναι, όσο «πολυμηχάνημα» κι αν αισθάνεται (έτσι χαρακτηρίζει ο ίδιος τον εαυτό του…), τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Και κυρίως δεν εξαρτώνται απʼ τον ίδιο.

Για παράδειγμα, τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες, με την ευρωπαϊκή κρίση να εξαπλώνεται σε χώρες ισχυρές της Ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία, ακόμα και Γαλλία), απομυθοποίησαν εν πολλοίς και την ευφορία και τη θριαμβολογία για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πάνω στα οποία είχαν επενδύσει πολλά, πάρα πολλά, και ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος και η κυβέρνηση συνολικά.

Στην ουσία όλη η συμφωνία των Βρυξελλών είναι στον αέρα αυτήν τη στιγμή. Και είναι αμφίβολο, αν Ιταλία και Ισπανία θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν στην εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τη δική τους συμμετοχή!

Αν οι ρυθμοί, όπως τονίζουν συνεργάτες του, δεν γίνουν ταχύτεροι, τότε ο Βενιζέλος θα βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής και το στοίχημά του για την «επόμενη μέρα», όπως το έχει περιγράψει στους συνεργάτες του, για άλλη μια φορά θα παραμείνει όνειρο θερινής νύχτας…

Ήδη οι πρώτες βολές κριτικής απʼ το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει. Προς το παρόν είναι «ήπιες», αλλά στο –κοντινό– μέλλον και αν τα πράγματα επιδεινωθούν, τότε ίσως λάβουν μορφή χιονοστιβάδας…

Και αυτό το φοβάται. Πολύ. Διότι γνωρίζει καλά ότι αν δεν διαθέτει επαρκή εσωκομματικό «στρατό», τότε πράγματι θα κινδυνέψει να χάσει το τρένο για άλλη μια φορά. Πολύ περισσότερο, αν «τσαλακωθεί» από μια πιθανή ροή αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία. Εξελίξεων που, επειδή θα εξαρτώνται και απʼ τη γενικότερη κρίση στην Ευρωζώνη, δεν θα μπορούν να αποφευχθούν.

«Επίθεση»… άμυνας!

Τα όσα συνέβησαν στη Βουλή, κατά την ταραχώδη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Proton Bank, είναι ενδεικτικά των εκτιμήσεων ότι ο Βενιζέλος έχει κουραστεί αλλά και μετανιώσει για την ανάληψη αυτού του εξαιρετικά βαρέος φορτίου.

Το σοβαρότερο, κάτι που λίγοι επεσήμαναν και δεν προβλήθηκε απʼ τα ΜΜΕ, ήταν αυτό που τόνισε απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα και θύμισε το περιβόητο «αγγαρεία εκτελώ, ποινήν εκτίω», που είχε πει ο Β. Πολύδωρας όταν ήταν υπουργός και είχε τόσο συζητηθεί!

Είπε συγκεκριμένα, αφήνοντας έκπληκτους όσους ήταν εκείνη την ώρα στη Βουλή:

– Ξέρει, φαντάζομαι, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκομαι στη θέση αυτή χωρίς να το έχω επιδιώξει και χωρίς να το έχω θελήσει. Δεν θεωρώ ότι διαχειρίζομαι εξουσία. Διαχειρίζομαι ευθύνη. Δεν νιώθω ότι έχω καμιά εξουσία. Ούτε με συγκίνησε ποτέ η εξουσία.

Πράγματι, καθαρότερη ομολογία αποστασιοποίησης, ακόμα και άρνησης, έναντι των όσων έχει αναλάβει, αλλά και φόβου για τα μελλούμενα, θα ήταν δύσκολο να υπάρξει!

Αυτά τα είπε απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος προηγουμένως τον είχε «προκαλέσει» με τη φράση «είστε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, έκπτωτη στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Αν λοιπόν αυτό έχετε επιχειρήματα να το αντικρούσετε, αντικρούστε το, αν όμως δεν έχετε, οφείλετε να οδηγήσετε γρήγορα τη χώρα στη λαϊκή ετυμηγορία».

Όλα τα παραπάνω δείχνουν να επιβεβαιώνουν τους αρχικούς φόβους, ακόμα και την άρνηση του Β. Βενιζέλου να αναλάβει το κρίσιμο πόστο του υπουργού Οικονομικών, κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Επιβεβαιώνουν επίσης τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αρχικά αρνούνταν με ένταση να πάει στο συγκεκριμένο υπουργείο και τελικά το δέχτηκε στις τέσσερις παρά τέταρτο τα ξημερώματα της Παρασκευής εκείνης…

Και η αρχική του άρνηση είχε να κάνει με το επιχείρημα που χρησιμοποιούσε έναντι του Γ. Παπανδρέου ο οποίος τον πίεζε, ότι δηλαδή δεν είναι οικονομολόγος και δεν έχει σχέση με τα οικονομικά, ενώ ο πρωθυπουργός τού αντέτασσε ότι θέλει σʼ αυτήν τη θέση έναν ικανό πολιτικό διαχειριστή.

Τελικά υπέκυψε. Ήταν κοντά 4 το πρωί της Παρασκευής, λίγο πριν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός. Και τώρα διαπιστώνει ότι κολυμπάει στα βαθιά και εν μέσω θύελλας…


Σχολιάστε εδώ