Aπό τον χώρο των μηχανικών

Ζητάμε τη συμβολή και τον σχολιασμό των αναγνωστών της εφημερίδας μας, οι οποίοι είναι και ο κριτής της προσπάθειας. Είμαστε σίγουροι ότι η στήλη που καθιερώνουμε θα μακροημερεύσει.

ν Μεγάλη αναστάτωση στον χώρο των μηχανικών έχει φέρει ο νόμος 3919 για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) και το υπουργείο Υποδομών (ΥΠΟΜΕΔΙ) δεν εξέδωσαν ακόμη τα απαραίτητα Προεδρικά Διατάγματα, με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος στις πολεοδομίες. Έχουμε φτάσει στο σημείο κάθε πολεοδομία να ακολουθεί τον δικό της δρόμο. Άλλες λειτουργούν σαν να μην υπήρξε ποτέ ο νόμος που καταργεί τις ελάχιστες αμοιβές και συνεχίζουν να απαιτούν το σχετικό καταθετήριο στην Εθνική Τράπεζα για να δώσουν πληρότητα σε νέο φάκελο οικοδομής. Άλλες δέχονται νέους φακέλους χωρίς αμοιβή, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο. Άλλες πολεοδομίες ζητούν να πληρωθούν οι κρατήσεις, όπως μέχρι σήμερα, και άλλες σταματούν τους φακέλους στα φορολογικά και περιμένουν τα Προεδρικά Διατάγματα. Το φοβερό είναι ότι το ΤΕΕ κάθε νομού ή περιφέρειας δίνει δικές του, ξεχωριστές οδηγίες γιατί δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Δεν υπάρχουν έτσι κι αλλιώς δουλειές στην αγορά, δεν γίνεται να προχωρήσουν και οι ελάχιστες που προκύπτουν.

νΜέσα σε αυτόν τον πανικό, συνεδρίασε η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ. Προτάχθηκε το θέμα των αμοιβών έπειτα από πρόταση της παράταξης ΔΚΜ, κόντρα στην άποψη της πλειοψηφούσας ΠΑΣΚ. Ύστερα από την ανάδειξη των προβλημάτων από πολλούς ομιλητές, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Σπίρτζης (προερχόμενος από την ΠΑΣΚ) ψήφισε και δεσμεύτηκε να ζητήσει την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό τιμής που να διασφαλίζει ότι οι κρατήσεις θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. Η πρόταση έγινε από τη ΔΚΜ και ακολούθησαν η ΕΛΕΜ και ο πρόεδρος του ΤΕΕ! Κατόπιν προτάθηκε από την Πανεπιστημονική, την παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, η αναίρεση πρότασης της Διοικούσας του ΤΕΕ για το προβλεπόμενο ΠΔ προς το υπουργείο. Την πρόταση ψήφισαν επίσης η ΔΚΜ και οι Αριστερές Συσπειρώσεις, ενώ η ΠΑΣΚ απείχε, με αποτέλεσμα να τεθεί θέμα απαρτίας από τον πρόεδρο του ΤΕΕ και να μη συζητηθούν τα θέματα της ανεργίας και του Μεσοπρόθεσμου. Τέτοιες μεθοδεύσεις θυμίζουν συνδικαλιστικές πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών…

νΈτοιμα είναι τα νομοσχέδια για τα αυθαίρετα και για τον νέο τρόπο έκδοσης των αδειών. Για το πρώτο παρατηρείται μια βιασύνη προκειμένου να προκύψουν αμέσως έσοδα.
Για το δεύτερο, ενώ υπάρχει ένας σωστός στόχος, δεν πρόκειται να επιτευχθεί γιατί δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν πολλά δεδομένα. Δεν είναι δυνατή η απλοποίηση της έκδοσης οικοδομικών αδειών χωρίς να απλοποιηθεί ο ΓΟΚ. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ηλεκτρονική κατάθεση μελετών, ενώ δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη υποδομή στις πολεοδομίες.
Προωθείται διάταξη που θα αναφέρει ότι οι άδειες θα εκδίδονται σε 10 ημέρες, αλλά ακόμα κι αν αυτό καταστεί εφικτό όσον αφορά τις πολεοδομίες, δεν θα είναι τελικά εφικτό όταν εξακολουθεί να υπάρχει γραφειοκρατία σε άλλες υπηρεσίες, όπως η αρχαιολογία, το δασαρχείο, η ΔΕΗ, το φυσικό αέριο κ.λπ.

νΌταν βρίσκονται σε λειτουργία όλα τα κλιματιστικά στο κτίριο του ΤΕΕ στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα, δεν λειτουργεί το ασανσέρ! Την προηγούμενη εβδομάδα έξαλλος ο πρόεδρος του ΤΕΕ, που είναι μηχανολόγος-μηχανικός, διαπίστωσε ότι δεν έχει γίνει η αναγκαία επαύξηση του ρεύματος στο κτίριο που πληρώνουν. Οπότε αναγκαστικά πήρε το κατσαβίδι του για να λύσει το πρόβλημα και προσπαθούσε να εντοπίσει τους υπευθύνους, που επιχείρησαν να κοροϊδέψουν ακόμη και το ΤΕΕ!

νΚρύβουν στο ΤΕΕ τις τεράστιες αυξήσεις στις εισφορές που θα κληθούν να πληρώνουν από το φθινόπωρο οι μηχανικοί που εγγράφηκαν μετά το 1993. Δουλειά δεν έχουν, αλλά οι εισφορές αυξάνονται. Κυρίως για τους νεώτερους, που έχουν κατά τεκμήριο μικρότερα εισοδήματα…

νΕνώ γίνονται όλα αυτά, οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων στη διοικούσα του ΤΕΕ σκέφτονται να μην ξανασυνεδριάσουν μέσα στο καλοκαίρι. Τώρα δηλαδή που η κυβέρνηση συζητά, ανακοινώνει και καταθέτει στη Βουλή όλα τα νομοσχέδια που αφορούν τους μηχανικούς! Καλά, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚ ενδεχομένως θέλουν να εξυπηρετήσουν την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι της ΔΚΜ, της ΕΛΕΜ και της Πανεπιστημονικής όμως γιατί το δέχονται; Μόνο εμφανίσεις στην τηλεόραση θέλουν να κάνουν και για τους μηχανικούς τίποτα;


Σχολιάστε εδώ