Αυθαίρετη, ανήθικη και αντισυνταγματική η ρύθμιση των αυθαιρέτων

Η ρύθμιση που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, μέχρι 20 ή και 40 χρόνια, αναμφισβήτητα είναι:
Αυθαίρετη, γιατί νομιμοποιεί αυθαίρετη κτισμένη κατοικία, όχι σύμφωνα με τις ισχύουσες, για όλους τους σεβόμενους τον νόμο πολίτες, κείμενες διατάξεις, αλλά με άλλες χαριστικές μικρότερου κόστους και για λόγους καθαρά εισπρακτικούς.
Ανήθικη, γιατί διακρίνει τους πολίτες σε δύο κατηγορίες. Σ’ αυτούς που σέβονται τον νόμο και αγωνίζονται μια ολόκληρη ζωή για να ξεχρεώσουν ένα σπιτάκι που κτίσανε, περνώντας μέσα από τα καυδιανά δίκρανα της Πολεοδομίας και τους αετονύχηδες που δεν λογαριάζουν κανέναν, κτίζουν όπου και όπως τους αρέσει και χωρίς «γρηγορόσημα»! Και
Αντισυνταγματική, γιατί «τακτοποίηση» σημαίνει στην ουσία την πράξη και διά του «παραθύρου» νομιμοποίηση του αυθαίρετου κτίσματος.
Η νομιμοποίηση όμως αυτή του παράνομα δομημένου κτιρίου, για οποιαδήποτε χρήση κι αν προορίζεται, σε καμιά περίπτωση, σύμφωνα με τη γνωστή απόφαση του Συμβ. της Επικρατείας, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, γιατί είναι αντισυνταγματική.
Έτσι η κυβέρνηση του
ΠΑΣΟΚ, που έχει πολλές φορές υποσχεθεί ότι θα καταργήσει το σάπιο και διεφθαρμένο κράτος, που μας οδήγησε στην κρίση, δίνει με την εξαγγελθείσα ρύθμιση μαθήματα ηθικής, ισοπολιτείας και χρηστής διοίκησης στον κάθε πολίτη.
Μας λέει δηλαδή ότι είναι κουτοί και καταδικασμένοι να δουλεύουν μια ζωή εκείνοι που σέβονται τον νόμο και η Πολιτεία ανταμείβει και επιβραβεύει εκείνους που για να κτίσουν ένα σπίτι δεν ακολουθούν τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, μέσω της Πολεοδομίας, αλλά οικοδομούν κατά το δοκούν όπου τους αρέσει και χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, γιατί τελικά θα τους στοιχίσει κατά πολύ λιγότερο και θα νομιμοποιηθούν σύντομα. Και μια απορία, στην οποία είμαι βέβαιος ότι δεν θα απαντήσει κανείς, όπως έγινε και το 2003:
Γιατί, στις υποχρεώσεις του αυθαίρετα δομημένου και σήμερα «τακτοποιημένου» κτίσματος, ξεχάστηκε και πάλι -όπως κάθε φορά- η προς το ΙΚΑ καταβολή των οφειλομένων; Ξέρετε πόσα δισ. ευρώ χαρίζετε; Πάνω από πέντε δισ. ευρώ!
Dr. Γρηγόριος Χ. Σολωμός
Ορθοπεδικός χειρουργός
Πάτρα


Σχολιάστε εδώ