Τετράμηνο αλλαγών στη διανομή του Τύπου

Στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Έγιναν τις πρώτες μέρες επεισόδια, όπου είχε συλληφθεί ο πρόεδρος των εφημεριδοπωλών. Σε γενικές γραμμές η εκτίμηση είναι ότι το σύστημα έχει ανταποκριθεί με επιτυχία, και κατάφερε να ελέγξει μετά από 60 χρόνια η εκδοτική πλευρά τη διανομή.

Η προμήθεια των εφημεριδοπωλών συμφωνήθηκε στο 17,5% (αποφορολογημένη από τον ΦΠΑ), έναντι 20% που ήταν πριν από την απελευθέρωση του επαγγέλματος και έφτανε το 21,5% με τον συνυπολογισμό του ΦΠΑ.

Στο τετράμηνο μέχρι τον Οκτώβρη θα αναδιοργανωθεί από τα πρακτορεία το δίκτυο διανομής, ενώ θα οριστούν περιοχές όπου ομάδες εφημεριδοπωλών θα μπορούν να τις αναλάβουν.

Στόχος είναι, όπως έχουμε ξαναγράψει, ο περιορισμός των επιστροφών, η διανομή να γίνεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό των πρακτορείων και όχι των εφημεριδοπωλών, όπως γινόταν ως τώρα, η δυνατότητα του κάθε εκδότη για επιλεκτική διανομή, δηλαδή αν δεν θέλει π.χ. σε κάποια απομακρυσμένα σημεία να δώσει φύλλα κ.λπ.

Στο μεταξύ, δικαιολογημένα είναι τα παράπονα από τους εφημεριδοπώλες ότι όλες αυτές τις μέρες της διαμάχης με τα πρακτορεία, και της άρνησής τους να συναινέσουν στο νέο καθεστώς χωρίς προηγουμένως να συζητήσουν πάνω σ’ ένα πλαίσιο που δεν θα τους πετάει στον δρόμο, και ότι δεν είναι μόνο 450 αλλά πάνω από 850 οι εφημεριδοπώλες, τα κανάλια τούς είχαν στήσει στον τοίχο, μετέδιδαν μόνο την άποψη των εκδοτών, ενώ δεν είχαν την ευαισθησία να καλέσουν έναν εκπρόσωπό τους να ακουστεί και η άλλη πλευρά.

Πικραμένοι επίσης είναι και για τον χαρακτηρισμό τους ως Ταλιμπάν. Όπως έλεγαν στο «Π», «Ταλιμπάν» είχαν συνεργαστεί τις μέρες αυτές με τα πρακτορεία…

Ως προς την αμοιβή τους, αυτή έχει καθοριστεί με εγκύκλιο του 1955 (23 Μαρτίου) της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, όπου προέβλεπε 20% επί της τιμής του φύλλου.


Σχολιάστε εδώ