Ο Χριστόφιας έστηνε δίκτυο συνεργασίας με Τσάβες και Άσαντ

Το έγγραφο αναφέρεται στη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας και τον αντιπρόεδρο της Κούβας, στο περιθώριο της 5ης Διάσκεψης Κορυφής ΕΕ – ΛΑΚ (Λατινική Αμερική, Καραϊβική), στη Λίμα του Περού, στις 16/5/2008. Σχετίζεται με την τραγωδία που χτύπησε την Κύπρο την περασμένη Δευτέρα, υπό την έννοια ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν προχώρησε στην καταστροφή των 98 μεταλλικών κιβωτίων που είχαν κατασχεθεί από τις κυπριακές αρχές για να μη δυσαρεστήσει τη Συρία.

Η συμφωνία

Στη συμφωνία με τον Τσάβες, όπως την καταγράφει το έγγραφο του Διπλωματικού Γραφείου του κύπριου Προέδρου, αναφέρεται ειδικότερα ότι ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας:

1. Αποφάσισε τη μεταφορά της πρεσβείας της χώρας του από τη Βηρυτό στη Λευκωσία, εξέλιξη που χαιρετίστηκε από τον κύπριο Πρόεδρο.

2. Εισηγήθηκε τη σύναψη συμφωνίας για οικονομική και εμπορική συνεργασία της Κύπρου με τη Βενεζουέλα, με φιλικές αραβικές χώρες όπως η Συρία, η Αίγυπτος και η Λιβύη, καθώς και τη σύναψη κοινοπραξιών για προώθηση διαφόρων έργων, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, π.χ. κατασκευή διυλιστηρίου στη Συρία.

3. Εξέφρασε ενδιαφέρον για σύναψη συμφωνίας για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, λόγω τεχνογνωσίας της Κύπρου στον εν λόγω τομέα.

4. Εισηγήθηκε την παροχή φθηνού πετρελαίου στην Κύπρο, αναγνωρίζοντας τις δυσχέρειες που προκαλεί η μεγάλη απόσταση, και ζήτησε ενημέρωση για τις καθημερινές ανάγκες της Κύπρου σε πετρέλαιο.

5. Αναμένει την προώθηση και υπογραφή συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας που υπεβλήθη στην πλευρά μας προ καιρού στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου, της εκπαίδευσης και σε θέματα τεχνολογίας.

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι «ο ΠτΔ εισηγήθηκε στον ομόλογό του όπως εταιρείες από Βενεζουέλα εκφράσουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στις έρευνες που διεξάγονται στην ΑΟΖ της Κύπρου για εξεύρεση και τυχόν εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».

Σύμφωνα πάντοτε με το έγγραφο, δόθηκαν αμέσως εντολές από το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας για να μελετηθούν νομικά και άλλως πως οι προτάσεις Τσάβες, ώστε να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες.

Στήριξη στην Κούβα εντός της ΕΕ

Στο ίδιο έγγραφο τονίζονται και τα ακόλουθα:

«Κατά τη συνάντηση του ΠτΔ με τον κουβανό αντιπρόεδρο Jose Machado Ventura ο ΠτΔ δεσμεύτηκε όπως στο επικείμενο ΣΓΥΕΣ τον Ιούνιο προβούμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για στήριξη των κουβανικών θέσεων περί οριστικής απόσυρσης των μέτρων που είχαν επιβληθεί στην Κούβα από την ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη το ότι οι θέσεις μας διέπονται από την κοινή θέση της ΕΕ. Ο κ. υπουργός (Εξωτερικών) ανέφερε ότι δόθηκαν ήδη οδηγίες στον κύπριο ΜΑΕΕ (Μόνιμο Αντιπρόσωπο) να διερευνηθούν τρόποι υποβοήθησης από κοινού με την Ισπανία».

Για χάρη της Συρίας

Το έγγραφο που αποκαλύπτουμε επιβεβαιώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ήθελε να δυσαρεστήσει τη Συρία καταστρέφοντας το φορτίο που κατευθυνόταν προς τα εκεί. Το γεγονός δεν απαλλάσσει τον Δημήτρη Χριστόφια προσωπικά από τις ευθύνες του, διότι, όπως αποκαλύπτουν τα έγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με εντολές του ίδιου παρέμεναν τα κιβώτια εκεί όπου ήταν! Μάλιστα, σε έγγραφο της Αμερικανικής Πρεσβείας τονίζεται ότι είχαν γίνει επαφές με τον διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, πρέσβη Λεωνίδα Παντελίδη. Όμως, όπως αναφέρεται στο έγγραφο των Αμερικανών, ο στενός συνεργάτης του Προέδρου δεν επανήλθε… Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Χριστόφια υποστηρίζει ότι, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για μεταφορά ή καταστροφή των 98 μεταλλικών κιβωτίων, το εγχείρημα δεν ήταν κατορθωτό επειδή τα Ην. Εθνη στα οποία είχαν απευθυνθεί δεν έδιναν σαφώς έγκριση για να προχωρήσουν στην καταστροφή τους!


Σχολιάστε εδώ