Μια Κοινοβουλευτική Ομάδα στα πρόθυρα της τρέλας

Άρχισαν να ψελλίζουν ότι μπορεί το Πρόγραμμα να μη βγει, ότι μπορεί να χρειαστούν και νέα μέτρα, ότι κάποιοι θα επανακαθορίσουν τη στάση τους, ότι ο Γιώργος πήρε μεγάλο ρίσκο με την επιλογή Βενιζέλου στην οικονομία, κάτι που μπορεί να του βγει εντελώς αρνητικά…

Μάλιστα ορισμένοι ήδη ψελλίζουν ότι ο Βαγγέλης δεν μπορεί να καταλάβει πολλούς οικονομικούς όρους με τα κακά αγγλικά που κατέχει, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που μπορεί να λύσει. Ένας εξ αυτών λέει ότι θα χρειαστεί οικονομικό φροντιστήριο και πολύ αγγλικό για να τα καταφέρει, γιατί αν δεν μάθει να μιλάει καλά τη γλώσσα, δεν θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα με τα θηρία της Ευρώπης.

Η δυσαρέσκεια και ο προβληματισμός έγινε μεγαλύτερος μετά την ατυχή δήλωση που έκανε για επιλεκτική χρεοκοπία, αφήνοντας πολλούς βουλευτές να αναρωτιούνται αν το είπε σκόπιμα για να ενημερώσει την κοινωνία λέγοντας αλήθειες, ή αν του ξέφυγε μη κατανοώντας τον όρο. Κάνουν δε σενάρια, ανάλογα πώς τους βολεύει, για το επόμενο λάθος του Βαγγέλη. Δεν έλειψαν βέβαια κι εκείνοι που χάρηκαν ακούγοντας τη λέξη χρεοκοπία να βγαίνει από τα χείλη του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή η εικόνα θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη του κόσμου.

Οι βουλευτές γνωρίζουν πως ό,τι και να γίνει, αργά ή γρήγορα κάτι κακό θα συμβεί στην οικονομία, άρα ο Βαγγέλης, όπως και να προσπαθεί να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι δεν φταίει αυτός και ότι στρατεύτηκε, ή μάλλον επιστρατεύτηκε, θα είναι ο υπουργός που, αν δεν πετύχουν τα μέτρα, θα επαναλάβει το «Χρεοκοπήσαμε» που είχαν πει κάποτε ο Χαρίλαος Τρικούπης και ο Σπύρος Μαρκεζίνης. Μάλιστα πολλοί, και ειδικά πρώην μέλη των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, σκέφτονται να εκφράσουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο τη λίγη ή πολλή δυσαρέσκειά τους στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα του Βαγγέλη.

Ο «τσάρος» βέβαια δεν πτοείται, θεωρεί πως ό,τι γίνει πρέπει να γίνει συντεταγμένα, και σκέφτεται να μην αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη αν δει ότι κάποιοι βουλευτές προσπαθούν να τον κοντύνουν. Άλλωστε έχει κι ένα ισχυρό επιχείρημα, που το χρησιμοποιούν και οι δικοί του βουλευτές, ότι δηλαδή αυτός δεν φταίει σε τίποτα και κακώς κάποιοι θα τον χρεώσουν, γιατί το μόνο που προσπαθεί είναι να βάλει πάτο στο βαρέλι. Αυτό το επιχείρημα βολεύει τους Βενιζελικούς, επειδή μʼ αυτόν τον τρόπο δίνουν το δικό τους άλλοθι γιατί ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο και, βέβαια, έχουν και τη δυνατότητα να απολογούνται στην κοινωνική τους βάση.

Όπως και να ʼχει, οι βουλευτές που στήριξαν σήμερα τα μέτρα Βενιζέλου ενώ μέχρι χθες δεν στήριζαν τα μέτρα Παπακωνσταντίνου, έχουν αρχίσει να βλέπουν ότι αν πετύχει ο Βαγγέλης, τότε σίγουρα η χώρα θα μπει σε άλλη ρότα, οι μετοχές του θα ανέβουν κατακόρυφα, άρα μπορούν κι αυτοί να ελπίζουν στο αύριο. Μάλιστα λένε ότι, σε περίπτωση αποτυχίας, ο Βαγγέλης θα χρεωθεί μόνο χειρισμούς που αναγκάστηκε να κάνει επειδή δεν αποφάσισε και δεν διαπραγματεύτηκε, αλλά απλώς διαχειρίστηκε μια πολύ δύσκολη φάση της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, τα δύο στρατόπεδα, αν και είναι νωρίς, έχουν αρχίσει να σχηματοποιούνται και πιθανόν αύριο να συγκρουστούν ξανά με απρόβλεπτες εξελίξεις. Οι βουλευτές τους γνωρίζουν καλύτερα τι τραβούν με τους φίλους και ψηφοφόρους τους και περιμένουν το σωστό ή το λάθος για να μιλήσουν, ανάλογα με τη συγκυρία. Πολλοί περιφερειακοί δορυφόροι βουλευτές άλλων στρατοπέδων του ΠΑΣΟΚικού χώρου τα βάζουν και με άλλους υπουργούς που σιωπούν και δεν στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης. Μόνος του ήταν ο Βαγγέλης, λένε οι Βενιζελικοί, μόνος του είναι ο Παπακωνσταντίνου, λένε οι άλλοι.

Στο τέλος όλοι θα είμαστε με τη μοναξιά μας, όπως συνηθίζει να λέει κορυφαίος υπουργός.


Σχολιάστε εδώ