«Παγίδα» στους συμβασιούχους

Σε νομική παγίδα με οδυνηρό τέλος, δηλαδή την απόλυσή τους με απόφαση της Δικαιοσύνης (κάτι που απεύχεται η στήλη), κινδυνεύει να εξελιχθεί για τους περίπου 2.450 συμβασιούχους η πρόταση της δημοτικής αρχής για δίμηνη ανανέωση των συμβάσεών τους.

Ήδη, η αρχή έγινε, την προηγούμενη εβδομάδα με το «πράσινο φως» που άναψε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων για συνέχιση της απασχόλησης σε 630 συμβασιούχους των διευθύνσεων Καθαριότητας και Πρασίνου.
Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με κορυφαίο εργατολόγο που ρωτήθηκε από τις «Δημοτικές Παρωδίες», το αιτιολογικό ανανέωσης των συμβάσεών τους αναφέρει επί λέξει «για την κάλυψη έκτακτων αναγκών της πόλης».

Έτσι όμως οι εργαζόμενοι, που στην πλειονότητά τους έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια ζητώντας τη μονιμοποίησή τους, απεμπολούν το βασικό τους νομικό επιχείρημα, που δεν είναι άλλο από το πραγματικό γεγονός πως καλύπτουν επί σειρά ετών πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όπως και το μόνιμο προσωπικό) στις υπηρεσίες τους. Από την στιγμή, όμως, που υπογράφουν δίμηνες συμβάσεις με το συγκεκριμένο σκεπτικό, δέχονται κατ’ ουσίαν ότι απασχολούνται εποχικά, κάτι που μπορεί να το χρησιμοποιήσει εναντίον τους ο δήμος, όταν θα εξετάζονται οι υποθέσεις τους στα Πρωτοδικεία και αργότερα σε υψηλότερους βαθμούς.


Σχολιάστε εδώ