Χωρίς τους εφημεριδοπώλες η διανομή του Τύπου

Οι κυριακάτικες εφημερίδες κυκλοφορούν εκτάκτως σήμερα, Σάββατο, για να μην υπάρξουν άλλες επιπτώσεις, καθώς από τη Δευτέρα στη διανομή, μετά και την απελευθέρωση του επαγγέλματος των εφημεριδοπωλών, θα υπάρχει μια νέα πραγματικότητα.

Στις αρχές της εβδομάδας υπήρχε η προοπτική συμφωνίας, αφού στις διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές φαίνονταν να έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο, το οποίο όμως στη συνέχεια δεν δέχθηκε να επικυρώσει το ΔΣ της Ένωσης Εφημεριδοπωλών.

Η συμφωνία προέβλεπε διαφορετικό αντίτιμο για τις υπηρεσίες των εφημεριδοπωλών και μεταβατικό διάστημα τεσσάρων μηνών για να λειτουργήσει το καινούργιο σύστημα.

Ο νέος κύκλος συζητήσεων που έγινε την Πέμπτη δεν είχε αποτέλεσμα και από κοινού οι εκδότες εφημερίδων και περιοδικών αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διανομή χωρίς τη διαμεσολάβηση των εφημεριδοπωλών. Είναι μια απόφαση που θα έχει κόστος τις πρώτες ημέρες και ένταση, αφού εκτιμούν ότι δεν θα πετύχουν να διανείμουν τις εφημερίδες σε όλα τα σημεία. Η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας του Τύπου είναι αυτόφωρο αδίκημα και δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει η κάθε πλευρά. Όλες πάντως τις προηγούμενες μέρες ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμοί και προς τους εφημεριδοπώλες που θέλουν να συνεργαστούν με τους εκδότες στο νέο σύστημα. Οι δύο Ενώσεις εκδοτών εφημερίδων και περιοδικών προχωρούν, λοιπόν, σε αλλαγή του τρόπου διανομής, με αρχικό στόχο τη μείωση κατά 5% του κόστους και στη συνέχεια κατά 10% εφόσον ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση του δικτύου.

Γενικά εκτιμάται από τους εκδότες ότι το κόστος διανομής στην Αθήνα φτάνει έως και το 35% και στόχος είναι να μειωθεί στο 15%. Υπάρχει πάντως στο τραπέζι και άλλη μία πρόταση, που προβλέπει την κατάργηση και των δύο πρακτορείων και τη μετατροπή τους σε ένα λογιστικό κέντρο που θα καταγράφει τις κυκλοφορίες! Η ιδέα είναι οι υποπράκτορες να λαμβάνουν από μια κεντρική αποθήκη τις εφημερίδες και να τις διανέμουν στην υπόλοιπη χώρα. Προς το παρόν η ιδέα αυτή δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές.


Σχολιάστε εδώ