Επιλογή με… σημασία

Σε μια εποχή μάλιστα που έχει ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων. Επίσης, εκκρεμεί το θέμα κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ 358 θέσεων στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, έργο που έχει αναλάβει ο Όμιλος Μπόμπολα.

Ο κ. Καστανάκης αντικατέστησε, θυμίζουμε, τον χαμηλών τόνων Στρατή Κατάκο, ο οποίος προερχόταν από τη «Δράση» του Στέφανου Μάνου και παραιτήθηκε επειδή δεχόταν πισώπλατα μαχαιρώματα από το στενό περιβάλλον του δημάρχου, όπως υποστηρίζουν όσοι τον γνωρίζουν. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης θητείας του ως γενικού γραμματέα του Δήμου Αμαρουσίου, οι θυελλώδεις συγκρούσεις του με τον τότε δήμαρχο Παναγιώτη Τζανίκο έχουν μείνει στην ιστορία. Σε μια από αυτές, η ένταση ήταν τέτοια που ο κ. Καστανάκης τα «βρόντηξε» και αποχώρησε από τη θέση του. Όμως πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, επέστρεψε και ουσιαστικά ανέλαβε καθήκοντα νούμερο δύο στον εν λόγω δήμο.

Για τους παροικούντες στον Δήμο Αθηναίων, η προτίμηση του Καμίνη στο πρόσωπο του κ. Καστανάκη έχει να κάνει και με την απόφασή του να εκκαθαρίσει τον τομέα καθαριότητας όχι μόνο από τους συμβασιούχους, αλλά και από τις συντεχνίες που λύνουν και δένουν στη διεύθυνση αυτή.

Ο δήμαρχος Αθηναίων θεωρεί ότι οι περίπου 2.650 εργαζόμενοι (1.900 μόνιμοι και αορίστου χρόνου και 750 συμβασιούχοι έργου) είναι πολλοί και πρέπει να μειωθούν δραστικά. Από την πλευρά του, ο όμιλος Μπόμπολα διεκδικεί, λένε, το μεγαλύτερο κομμάτι της «χρυσής» πίτας των απορριμμάτων, ο συνολικός τζίρος της οποίας ξεπερνάει τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μόνο η κατασκευή εργοστασίων επεξεργασίας οικιακών αποβλήτων σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κατά κύριο λόγο από κοινοτικούς πόρους.

Ήδη έχει υπογραφεί από τον ΕΣΔΚΝΑ, που εδώ και χρόνια είναι το αρμόδιο όργανο για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Αττικής, η σχετική σύμβαση εκχώρησης, ουσιαστικά, της παραπάνω αρμοδιότητας στον όμιλο Μπόμπολα. Από τον περασμένο Ιανουάριο, εξάλλου, το θάψιμο των απορριμμάτων στη χωματερή της Φυλής γίνεται με μηχανήματα της εταιρείας Τομή – Ηλέκτωρ, που ανήκει στον ίδιο όμιλο. Η ίδια συμμετέχει επίσης στην κατασκευή του χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στη θέση Μαυροβούνι Γραμματικού και βέβαια βρίσκεται πίσω από την ανάλογη προσπάθεια που καταβάλλεται στην Κερατέα και η οποία συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση των κατοίκων.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος συνεχίζει την παρελκυστική πολιτική του σχετικά με τη δημιουργία ή όχι γκαράζ στην είσοδο του Α΄ Νεκροταφείου.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τους φόβους των περιοίκων του Μετς, που είχαν ξεσηκωθεί γιατί το σχέδιο του μεγαλοεργολάβου προέβλεπε την κοπή 140 μεγάλων δέντρων και τη μετατροπή της περιοχής σε κυκλοφοριακό κόμβο, ο κ. Καμίνης υποσχέθηκε δημοσκόπηση και ανοιχτό διάλογο με τους κατοίκους. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έγινε, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να ανησυχούν για τις πραγματικές προθέσεις του δημάρχου.


Σχολιάστε εδώ