Στα «μαχαίρια» οι εφημεριδοπώλες με τα πρακτορεία

Ως γνωστόν, τα δύο πρακτορεία, Άργος και Ευρώπη, με δημόσια πρόσκληση απευθύνθηκαν στους εφημεριδοπώλες καλώντας όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο νέο σύστημα διακίνησης εφημερίδων, περιοδικών κ.λπ. να υποβάλει αίτηση.

Πολύ λίγοι ανταποκρίθηκαν, και ο λόγος είναι ότι υπήρξαν βίαιες αντιδράσεις από την πλευρά των συνδικαλιστών των εφημεριδοπωλών, που έφθασαν από απειλές μέχρι τραυματισμούς. Ένας μάλιστα εφημεριδοπώλης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Τα «προνόμια» που έχουν κάποιοι εφημεριδοπώλες-συνδικαλιστές, που ελέγχουν πολλά σημεία πώλησης και «διορίζουν» εφημεριδοπώλες, και μοιράζουν τα πόστα, είναι η αιτία των αντιδράσεων.

Ήταν τέτοια η πίεση από τα συνδικάτα, που εφημεριδοπώλες υποχρεώθηκαν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση… αποκήρυξης, εξουσιοδοτώντας για τα πάντα την Ένωση και δίνοντας στήριξη εκ των προτέρων σε οποιαδήποτε απόφαση. Παρά ταύτα, υπάρχει ελπίδα ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή θα βρεθεί μια λύση.

Τα πρακτορεία, πάντως, έχουν κάνει επαφές με εταιρείες διανομής, που με τη μορφή υποπρακτορείων θα αναλάβουν συγκεκριμένα σημεία πώλησης.

Το αν πάντως θα λειτουργήσει το νέο σύστημα θα εξαρτηθεί από το μέχρι πού θα φθάσουν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών εφημεριδοπωλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, γίνονται διαπραγματεύσεις μέσω τρίτων, με στόχο να λειτουργήσει το νέο σύστημα μέσω των εφημεριδοπωλών.

Αναζητείται δηλαδή μια λύση προς όφελος όλων και του Τύπου. Προϋπόθεση είναι ότι θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του συστήματος και το άνοιγμα του επαγγέλματος των εφημεριδοπωλών.

Προς μείωση του αγγελιοσήμου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αγγελιοσήμου στο 18% από τις αρχές Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αίτημα από την πλευρά των εκδοτών για μείωση του κόστους του αγγελιοσήμου από τη στιγμή που δεν υπάρχει η συμμετοχή των εφημεριδοπωλών στη διανομή του Τύπου.

Το θέμα παραμένει ανοικτό μαζί με άλλες συζητήσεις για συνολική αλλαγή στον τρόπο καταβολής του αγγελιοσήμου, με τη συμμετοχή και των εκδοτών στις εργοδοτικές εισφορές, ενώ υπάρχουν σκέψεις έως και για τη δημιουργία μιας νέας ένωσης εκδοτών.


Σχολιάστε εδώ