Καταδικασμένο σε αποτυχία το νέο κυβερνητικό σχήμα, λένε στον ΣΥΝ

Μάλιστα, σκωπτικά αναφέρουν ότι από τη συγκυβέρνηση Παπανδρέου – Σαμαρά, που δεν τελεσφόρησε γιατί ο Α. Σαμαράς δεν αποδέχθηκε τον Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργό, οδηγηθήκαμε στη συγκυβέρνηση Παπανδρέου – Βενιζέλου, γιατί τελικά ο Ευ. Βενιζέλος αποδέχθηκε τον Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργό.

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεθεί σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας θεωρώντας ότι αργά ή γρήγορα (μάλλον το δεύτερο) θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό ο Αλ. Τσίπρας ζητάει προσφυγή στις κάλπες βλέποντας, εκτός των άλλων, ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ -παρά τη διάσπαση με την αποχώρηση των στελεχών της ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη- όχι μόνο να μπαίνει στη Βουλή αλλά και να κινείται σε ποσοστό αισθητά υψηλότερο από αυτό που είχε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Κοινή αίσθηση των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση καταρρέει κάτω από το βάρος της αποτυχίας της πολιτικής της και των μαζικών κοινωνικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, αφού ο λαός στις πλατείες και στους δρόμους δείχνει στην κυβέρνηση την πόρτα της εξόδου.

Κάνουν λόγο για ατελέσφορη κυβερνητική προσπάθεια, αφού τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και οι τακτικισμοί των τελευταίων ημερών δεν μπορούν να κρύψουν τη χρεοκοπία του δικομματικού πολιτικού συστήματος, το οποίο προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρηθεί στη ζωή. Ο ανασχηματισμός, λένε, και η νέα ψήφος εμπιστοσύνης που ζητάει ο πρωθυπουργός από τη Βουλή δεν συνιστούν απάντηση στα αίτια της κρίσης και οι εναλλαγές στα πρόσωπα δεν μπορούν να κρύψουν την πλήρη διάσταση μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας και την οριστική απώλεια της κοινωνικής νομιμοποίησης από την κυβέρνηση.

Τα στελέχη του σχήματος τονίζουν κατηγορηματικά ότι οι τελευταίες καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις δεν θα ελάμβαναν χώρα αν ο κόσμος δεν έβγαινε μαζικά και ειρηνικά στις πλατείες και στους δρόμους ζητώντας Δημοκρατία, κοινωνικά δικαιώματα και ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής. Οι κινητοποιήσεις αυτές, λένε, έδειξαν ότι η πολιτική του Μνημονίου και τα εκβιαστικά διλήμματα δεν πέρασαν στον λαό και ως εκ τούτου η κυβερνητική κατάρρευση δεν είναι αναστρέψιμη επειδή ο λαός και η νεολαία διεκδικούν σήμερα πεισματικά «πίσω τις ζωές τους, το παρόν και το μέλλον τους». Ξεκαθαρίζουν ότι ο ΣΥΝ στέκεται αλληλέγγυος στα δίκαια αιτήματα των μαζικών διαδηλώσεων, «ακούει» όσους διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα, που με τους αγώνες τους αμφισβητούν το υπάρχον πολιτικό σύστημα και την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Με βάση την παραπάνω ανάλυση, επαναλαμβάνουν ότι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και σε εκλογές είναι μονόδρομος, κάτι που τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ φοβούνται, όπως φάνηκε από τις συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα στα δύο κόμματα για κυβέρνηση συνεργασίας των δύο.

Στη σημερινή συγκυρία, καταλήγουν τα στελέχη του ΣΥΝ, δεν μπορεί να απαντήσει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ, που στην ουσία κινείται στη λογική του Μνημονίου με επιμέρους ανούσιες διαφοροποιήσεις.

Η απάντηση, λένε, στις αγωνίες του ελληνικού λαού προϋποθέτει τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς, που θα απεμπλέξει τη χώρα από το Μνημόνιο και θα χαράξει μια νέα πολιτική προς όφελος των εργαζομένων και της νεολαίας, με άξονες την αναδιανομή του πλούτου και την επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους.


Σχολιάστε εδώ