ΞΕΘΑΨΑΝ ΤΑ ΙΟΥΛΙΑΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Πανικός προκλήθηκε από τις πληροφορίες ότι πρόκειται να σκάσουν κι άλλες, καθώς είχε ήδη δημιουργηθεί το πρώτο απρόοπτο ρήγμα, με την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λιάνη, που δεν τον μέτραγαν στους επικίνδυνους…

Αμέσως άρχισε η κινητοποίηση, έφθασαν στη Βουλή οι πρώτες δυνάμεις-υπουργοί πρώτης γραμμής, το προαύλιο της Βουλής γέμισε υπουργικά αυτοκίνητα, συναντήσεις στο Εντευκτήριο, στο καφενείο και στο Περιστύλιο. Και έπιασαν δουλειά, μαζί με βουλευτές γνωστούς Παπανδρεϊκούς. Καντάρια η λάσπη που άρχισε να πέφτει κατά των «αποστατών».

Ότι οι παραιτήσεις και η ανεξαρτητοποίηση εντάσσονταν σε σχέδιο ανατροπής του Παπανδρέου, που κινούν εκδοτικά και οικονομικά συμφέροντα. Δεν δίσταζαν να αναφέρουν και ονόματα για να είναι πιο πειστικοί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέα αποστασία, παραπέμποντας στο 1965 (!), όπως είπαν πολλοί, με πρώτο τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και βουλευτή σήμερα Απόστολο Κακλαμάνη, που άρχισε να κάνει δηλώσεις μόλις ξέσπασε η μπόρα.

Αλαφούζος, Μπόμπολας και Ψυχάρης είναι οι… συνωμότες, οι υποκινητές της αποστασίας, έλεγαν μάλιστα ότι έχουν έτοιμο και τον πρωθυπουργό, τον Αλέκο Παπαδόπουλο. Κι ότι αυτοί που παραιτούνταν ή ανεξαρτητοποιούνταν θα μετείχαν στην κυβέρνηση των εκδοτών, που έχουν συμμαχίες με μεγάλους οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Ισχυρίζονταν υπουργοί και βουλευτές ότι έχουν στοιχεία για συναντήσεις που έγιναν και στις οποίες μετείχαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!

Πρόσθεταν ότι πίσω απʼ όλα είναι ο Σημίτης, που θέλει να πάρει την εκδίκησή του, και ως απόδειξη έφερναν το ότι αυτοί που παραιτήθηκαν ανήκουν στους εκσυγχρονιστές και ήταν υπουργοί του Σημίτη.

Έβαζαν και ολίγον Βενιζέλο, επισημαίνοντας στα πηγαδάκια (βουλευτών και δημοσιογράφων) ότι στους «16» που άναψαν με την επιστολή τους τη φωτιά οι περισσότεροι είναι «Βενιζελικοί».

Ότι το σχέδιο έχει στόχο και τη Νέα Δημοκρατία και ότι υπάρχει ένας αριθμός βουλευτών που θα φύγουν και αυτοί για το κόμμα των… «νταβατζήδων» (εκδοτών και εκσυγχρονιστών).

Ότι η υλοποίηση της κίνησης για… αποστασία γίνεται μετά την αποτυχία των επίμονων προσπαθειών των εκδοτών, με σημαιοφόρο την «Καθημερινή» και το «Βήμα» κατά δεύτερο λόγο, να σύρουν τον Παπανδρέου σε κυβέρνηση τεχνοκρατών και προσωπικοτήτων με συμμετοχή και των αρίστων από τους σημερινούς υπουργούς.

Δεν έκρυβαν μάλιστα τις επιθυμίες τους… Στη λίστα φιγουράρουν οι Στέφανος Μάνος, Αλέκος Παπαδόπουλος, Ανδρέας Ανδριανόπουλος και Γιώργος Φλωρίδης, αρθρογράφοι της «Καθημερινής», όπως ο καθηγητής κ. Χρήστος Γιανναράς.

Μέχρι και τον φιλόσοφο κ. Ράμφο επιστράτευσαν, ο οποίος στην πρωινή εκπομπή του Mega, στην ερώτηση ποιοι νομίζει ότι θα μπουν σε μια άλλη κυβέρνηση που θα… σώσει τη χώρα, ανέφερε και αυτός τα παραπάνω ονόματα!

Τόνιζαν, οι έχοντες αναλάβει τον ρόλο της παροχής… συμβουλών και συστάσεων προς βουλευτές που φοβούνταν μην αντιδράσουν στην έπειτα από λίγες ώρες συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ότι οι εκδότες και οι οικονομικοί παράγοντες δεν κινούνται από την αγωνία τους να μη χρεοκοπήσει η χώρα, αλλά διʼ ίδιον όφελος. Και ανέφεραν ότι ο τάδε είναι εξοργισμένος γιατί δεν του έδωσαν την Αγροτική Τράπεζα, ο δείνα ζήτησε κάτι άλλο, οι εκδότες δάνεια που δεν τους έδωσε η Εθνική κ.λπ.

Μέχρι πίσω στο Βατοπέδι πήγαν οι «αγωνιώντες» για την παράταξη και τον πρωθυπουργό, ότι από την ψηφοφορία για την παραπομπή των αναφερόμενων στο πόρισμα ως εμπλεκομένων φάνηκε ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν άλλα σχέδια και βλέψεις. Και αναφέρονταν στους 20 που αθώωσαν τον Ρουσόπουλο και τον Βουλγαράκη, καταψηφίζοντας την πρόταση του κόμματος, που ήταν «ναι» στην παραπομπή. Στην ερώτηση ποιοι είναι αυτοί οι «20», αν τους γνωρίζετε, η απάντηση ήταν «ναι, όλους», που σημαίνει ότι υπήρξε στενή παρακολούθηση.

Εμείς τα είχαμε πει, αλλά δεν πήραν κανένα μέτρο…

Ήταν τόσο στενό το… μαρκάρισμα που γινόταν στους «υπόπτους», που μέχρι και στις… τουαλέτες της Βουλής συνεχιζόταν το «ψηστήρι» (κοίταξε, μη δεν στηρίξεις, να σηκωθείς πρώτος, έλεγε θεσσαλός βουλευτής σε βορειοελλαδίτη), ενώ κάποιοι άλλοι, που έβλεπαν ότι δεν κάμπτονταν οι αντιρρήσεις, έλεγαν ότι πρέπει να στηθεί κάλπη στην ΚΟ για το αν θα πρέπει να αλλάξει ο αρχηγός, και η ψηφοφορία να είναι φανερή… Τέτοια δημοκρατία… κυκλοφορεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Τελικά, οι απειλές, οι εκβιασμοί, οι συστάσεις έπιασαν και όλοι συνεμορφώθησαν προς τις υποδείξεις. Όλοι όρθιοι χειροκρότησαν τον Γιώργο Παπανδρέου (μόνο Χαίρε, Καίσαρα, που δεν φώναζαν). Βέβαια διατυπώθηκαν από ορισμένους βουλευτές κάποιες αιχμές, που όμως δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα, ούτε έριξαν λάδι στη φωτιά.

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός φρόντισε κι αυτός, με τη νερόβραστη ομιλία του. Λες και χαμπάρι δεν πήρε το τι είχε γίνει. Ήταν μια ομιλία που μπορεί να εκφωνηθεί κάθε στιγμή, χθες, σήμερα, αύριο…

Η θριαμβευτική λήξη της συνεδρίασης δεν σημαίνει ότι το εσωκομματικό πρόβλημα έληξε, ότι ο αναβρασμός εξατμίστηκε. Άλλωστε όλοι οι βουλευτές είχαν το μυαλό τους στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Από τη στιγμή που οι προσδοκίες που είχαν επενδύσει έσβησαν, είναι αρκετοί που δεν πρόκειται να σιωπήσουν. Και να σηκώσουν τα χέρια… Και σφάξε με, αγά μου. Αν δεν κατέφευγαν στη λάσπη περί Ιουλιανών και αποστασίας του ʼ65, ήταν έτοιμοι να φύγουν τουλάχιστον 10 βουλευτές.

Ότι δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις και τις απόψεις τους φάνηκε όταν ο Νίκος Σαλαγιάννης, παρά τις επίμονες ερωτήσεις το βράδυ της Πέμπτης στο Mega για το αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και αν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, έδωσε απάντηση ξεκάθαρη: «Δεν δίνω σε κανέναν λευκή επιταγή», που τα αφήνει όλα ανοικτά…

Και την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο ας μην την υποτιμούν, παρά τη σημερινή (πρόσκαιρη;) ανακωχή…


Σχολιάστε εδώ