Μπλόκαραν οι τράπεζες το κυνήγι καταθετών εξωτερικού!

Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την Πέμπτη τις τράπεζες ότι αρνούνται να δώσουν στοιχεία για τη φοροδιαφυγή ελλήνων καταθετών. «Θέλουν να τους εξοφλήσουμε τα χρέη μας, αλλά εκείνες δεν δίνουν στοιχεία που θα μπορούσαν να φέρουν χρήματα με τα οποία η χώρα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους λόγους για την παροχή προστασίας από τις τράπεζες στους καταθέτες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό ήταν ότι μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων κατευθύνθηκαν σε θυγατρικές τους εκτός Ελλάδας.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται πλέον να ζητήσει από τις αρχές των συνεργάσιμων χωρών στοιχεία για τους έλληνες καταθέτες και να προχωρήσει με βάση αυτά στους ελέγχους πόθεν έσχες. Ήδη υπάρχουν στοιχεία για 70.000 καταθέτες, από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί –αντιστοίχηση ονομάτων με ΑΦΜ– οι 30.000. Αυτοί σε πρώτη φάση θα υποστούν τον έλεγχο πόθεν έσχες με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, για να διαπιστωθεί αν οι καταθέσεις που έστειλαν έξω δικαιολογούνται με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Όπου δεν συμβαίνει αυτό, θα βεβαιώνονται πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα.

Επιπλέον, ο αποχωρών υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς, έχει ετοιμάσει τη λίστα με τα ονόματα 14.000 μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου, με καθυστερούμενες οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας. Πολύ περισσότερα είναι τα ονόματα οφειλετών με οφειλές άνω των 150.000 ευρώ. Οι λίστες θα περάσουν στον νέο υπουργό Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλο, για να αποφασίσει αν θα δοθούν τα ονόματα στη δημοσιότητα, σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση για εξόφληση των χρεών.


Σχολιάστε εδώ