από το Περιστύλιο…

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα κυριολεκτικά φυλλορροούσε, επιστολές παραίτησης κατέφθαναν, άλλες πολύ περισσότερες αναμένονταν και όλοι, άλλοι κρυφά και άλλοι φανερά, μιλούσαν για γελοιοποίηση του πολιτικού συστήματος…

Μόνο ο Βενιζέλος έλειπε από το Ζάππειο για να θυμίζει τις δραματικές ώρες, ανάλογες με εκείνες του 2007, που πέρασε ο πρωθυπουργός ανήμερα των γενεθλίων του στη Βουλή.

Κι εκεί που όλοι νομίζανε ότι ο τελευταίος θα κλείσει την πόρτα του ΠΑΣΟΚ, έσπευσαν οι φύλακές του να επιβεβαιώσουν ότι έχουν γνώση και εμπειρία. Αμέσως δουλέψανε τα σενάρια της αποστασίας, οι βουλευτές κατέβηκαν απʼ τα κάγκελα, φάνηκε να συσπειρώνεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο Γιώργος αγόρασε λίγο χρόνο … Έφτανε μόνο αυτό; Προφανώς όχι. Γιατί ο Βενιζέλος δεν πήγε στο Ζάππειο, ήταν όμως στη Βουλή, είχε τετ α τετ μαζί του πριν από την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και αναγκάστηκε να υποσχεθεί αλλαγή πολιτικής επί τη διασώσει του…

• Όταν οι μπόμπες πέρασαν από την πλατεία στο εσωτερικό του Μεγάρου της Βουλής κι έσκαγαν η μία κατόπιν της άλλης, μία από τον Φλωρίδη, μία από τον Νασιώκα, με λίγο πολύ ταυτόσημες δηλώσεις που κατήγγειλαν τις πολιτικές ηγεσίες και των δύο μεγάλων κομμάτων, κι ενώ ήταν βέβαιο ότι από στιγμή σε στιγμή θα ακολουθούσαν κι άλλοι, τα πασοκικά αντανακλαστικά δούλεψαν και ρίχτηκαν στην προσπάθεια πυρόσβεσης. Πριν καν ανακοινωθεί η πρώτη παραίτηση από τον Γιώργο Φλωρίδη, πολύ νωρίτερα, υπήρχαν πληροφορίες για τις κινήσεις αυτές. Ο Θανάσης Τσούρας, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Βαγγέλης Αργύρης και ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος έψαχναν από το πρωί τον Παπανδρέου για να του διαμηνύσουν ότι πρέπει αμέσως να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να προλάβει τα χειρότερα. Στη διάρκεια της δεύτερης προσπάθειας που έκαναν και δεν έβγαζαν άκρη, η Βάσω, ντυμένη στα γαλανόλευκα, συνέλεγε υπογραφές στο εντευκτήριο της Βουλής για τη σύγκληση. Είχαν υπογράψει 35 βουλευτές, αρκετοί εκ των οποίων προσκείμενοι στον πρόεδρο, όπως ο Α. Κακλαμάνης, ο Θ. Τσούρας και ο Β. Αργύρης. Το διάστημα αυτό ο Δημήτρης Λιντζέρης, που από καιρό αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική, βγήκε μπροστά κι έκανε δηλώσεις στο κανάλια θέτοντας θέμα ηγεσίας. «Ποιο είναι το αίτημα που μας φέρατε να υπογράψουμε;», εξεμάνη ο Γιάννης Αμοιρίδης, που δεν είχε ιδέα ότι η σύγκληση περιλαμβάνει και το ερώτημα της ηγεσίας του κόμματος. Από κοντά και ο Φραγκίσκος Παρασύρης μίλησε για προσπάθεια καπηλείας των υπογραφών. «Τι κάνεις ρε Βάσω; Μαζεύεις υπογραφές για σύγκληση της ΚΟ και θέτεις θέμα ηγεσίας αυτήν την ώρα που η κυβέρνηση καταρρέει; Γιατί δεν πας η ίδια ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων να το ζητήσεις;», της είπαν κι άλλοι που πήραν χαμπάρι τη δουλειά. Το αίτημα βέβαια απαντήθηκε αμέσως και έτσι δεν χρειάστηκε να κατατεθεί ποτέ… Η Βάσω όμως στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν το γύρισε όπως κάτι άλλοι, που άλλα έλεγαν την προηγουμένη και την επομένη δήλωναν στήριξη, και έστειλε τελεσίγραφο: «Αν συνεχίσεις να λειτουργείς με τις παρέες και δεν αλλάξεις, το παιχνίδι τελείωσε»!

• «Ελπίζω όλα αυτά να μην έχουν καμιά σχέση με κέντρα που απεργάστηκαν αποσταθεροποίηση στο παρελθόν», έδωσε το σύνθημα ο Νέστωρ της παράταξης και πολλοί βουλευτές, και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Διαμαντίδης, συντάχθηκαν μαζί του. «Να τους κάνετε δώρο το βιβλίο του Ανδρέα Παπανδρέου “Η Δημοκρατία στο απόσπασμα”», απάντησε απευθυνόμενη στον πρόεδρο η Τόνια Αντωνίου, κατά την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση της ΚΟ.

• Από τα σενάρια που συσχέτιζαν με τα γεγονότα τα περί αποστασίας και νέων Ιουλιανών, και διακινήθηκαν στους διαδρόμους της Βουλής, κυρίαρχο αναδείχτηκε αυτό που αναφερόταν σε επικείμενη δημιουργία κόμματος με βουλευτές που θα προέρχονται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συν την Ντόρα Μπακογιάννη, και εκδοτικά οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης και την αντικατάστασή της από ένα τέτοιο διάδοχο σχήμα. Πίσω δε από την κίνηση αυτή έδειχναν τον Μητσοτάκη, που εξήρε προ ημερών τις ικανότητες του Αλέκου Παπαδόπουλου και του Γιώργου Φλωρίδη. Άλλοι μιλούσαν για κατακερματισμό του ΠΑΣΟΚ σε ομάδες (βενιζελικοί κ.λπ.) και υποομάδες που υπάρχουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ και δρουν για λογαριασμό τους.

Πρωί-πρωί, λέγανε οι προεδρικοί, για τους δύο παραιτηθέντες και άλλους βουλευτές που έκαναν σκληρές δηλώσεις και κινούνται στην ίδια γραμμή, με αφορμή το ναυάγιο της συναίνεσης, πήγαν στη Μεγάλη Βρετάννια, όπου τους μαζεύει κάθε πρωί ο Αλέκος, και πήραν τις αποφάσεις τους. Ύστερα άρχισαν να παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο και να κάνουν δηλώσεις στις κάμερες…

• Μελό για άλλη μια φορά ο Ανδρέας Λοβέρδος στην ολομέλεια της Βουλής. Μόλις κατήλθε του βήματος παραιτούμενος ο Έκτορας Νασιώκας, σηκώθηκε και είπε: «Είμαι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση»! Κι αμέσως το ʼριξε στις απειλές: «Σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά δεν θα κάνω πίσω ούτε ένα εκατοστό. Ο ελληνικός λαός μάς έχει ανάγκη όρθιους. Θα μείνω στην πρώτη γραμμή».

Φρόντισε πάντως καλού κακού να ψηφιστεί και στο σύνολο το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, που μόλις είχε ολοκληρωθεί η συζήτησή του επί των άρθρων. Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, σου λέει, μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα…

• Ο Γιάννης Φραγκίδης στο Κιλκίς και η Βασιλική Αλεξανδρίδου στη Λάρισα θα ορκιστούν καλώς εχόντων των πραγμάτων βουλευτές στη θέση του Γ. Φλωρίδη και του Έ. Νασιώκα. Σʼ αυτούς θα πέσει ο κλήρος να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο –ειρήσθω εν παρόδω– πέρασε από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και ψηφίστηκε επί της αρχής χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, αφού όλοι παρακολουθούσαν το έργο της επερχόμενης πτώσης της κυβέρνησης! Για τα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο δεν ξηλώθηκαν τα μάρμαρα της πλατείας Συντάγματος την προηγουμένη; Θα τρελαθούμε σʼ αυτήν τη χώρα, όπου πάντα… οι ίδιοι και οι ίδιοι πληρώνουν το μάρμαρο.


Σχολιάστε εδώ