Μπορούμε να κάνουμε θαύματα όλοι μαζί

Ψάχνουν για λύσεις… Έτσι λένε… Και γιατί δεν απευθύνονται στον Σταμάτη Κραουνάκη; Από κάθε απάντησή του βγαίνει ελπίδα, φως και αγάπη, που την αφήσαμε και πιάσαμε τα λεφτά. Ευτυχώς ο κόσμος θύμωσε… Κι αυτό είναι καλό σημάδι. Δεν αρκεί όμως, χρειάζεται συνέργεια και αντίσταση…
Η ανθρωπότητα μας χρωστάει πνευματικά δικαιώματα για όλους τους μεγάλους που γεννήσαμε θυμίζει, αυτό που έχουμε ξεχάσει επισήμανε στη συζήτηση που είχαμε μαζί του. Αυτά και αρχίζει το τραγούδι ο Σταμάτης…

// Πώς βγήκε από μέσα σας η «Κατσαρόλα»; Πόσο σας επηρέασε ο αγανακτισμένος κόσμος στο Σύνταγμα με τις κατσαρόλες στα χέρια;
«Πέρσι τον Σεπτέμβριο τα είδα όλα. Άκουσα τη φωνή. Το περίμενα. Το προείδα. Ήταν ορατά σ’ όποιον μπορούσε να δει. Ήταν θέμα χρόνου. Το τραγούδι έχει ηχογραφηθεί από τον Οκτώβριο. Ας σωπάσουν λοιπόν τα μόμολα, που πρόλαβαν να πουν ότι εκμεταλλεύομαι. Αυτά μας έφαγαν, η κόμπλα, η γαϊδουριά και η κριτική κομμωτηρίου. Οι “Aγανακτισμένοι” το αγκάλιασαν αμέσως».

// Είναι η αρχή για ένα c.d. με πολιτικά μηνύματα; Γιατί πολλοί λένε ότι το πολιτικό τραγούδι πέθανε και τη θέση του πήρε το εύπεπτο σουξεδάκι, συνήθως ερωτικού περιεχομένου…
«Στο τραγούδι “Εδώ είμαστε” υπάρχει διάχυτη η “Ελλάδα του τώρα”! Ξέρουμε, λοιπόν, σε ποια ώρα βγαίνουμε να κάνουμε τραγούδια με μήνυμα. Το τραγούδι “Μαύρη σημαία” τα λέει όλα, το “Γεια” της Λίνας Νικολακοπούλου, αλλά και το “Υποβρύχιο” τα πιο πολλά. Η Ελλάδα ζει με τα τραγούδια της χρόνια. Και εγώ και ο Δημήτρης Μητροπάνος είμαστε καλλιτέχνες με δηλωμένες θέσεις, πολιτικές, εδώ και πολύ καιρό. Αλλά δεν είμαστε πολιτικοί. Δηλαδή δεν είμαστε ψεύτες και κομματόσκυλα!».

// Πώς σας φαίνεται τελικά που οι Έλληνες σηκώθηκαν από τον καναπέ χωρίς να τους κινητοποιούν κόμματα; Και όλη αυτή η αγανάκτηση να βγαίνει ειρηνικά;
«Το θεωρώ πολύ φυσιολογικό και κανονικό ότι ο κόσμος σηκώθηκε από τον καναπέ. Μη σας πω ότι άργησε και κάπως…».

// Μας σήκωσαν τα συνθήματα των Ισπανών που μας έλεγαν ότι κοιμόμαστε;
«Ό,τι και να μας σήκωσε, καλά έκανε και μας σήκωσε. Η ανάγκη, Μαρία μου, είναι μεγάλη δασκάλα!».

// Αυτές οι αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις είναι η άνοιξη της νέας γενιάς; Ο Μίκης Θεοδωράκης σε πρόσφατο μήνυμά του είπε ότι «η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται»… Συμφωνείτε;
«Απόλυτα. Με συγκίνησε το ανάστημά του μπροστά στο Πανεπιστήμιο! Μπράβο του! Άργησαν και οι πανεπιστημιακοί σε πολλά. Επέτρεψαν σε πολλούς από το χώρο τους να φάνε τον αγλέορα!».

// Θα μπορέσει αυτή η κυβέρνηση μ’ αυτήν τη λαϊκή δυσαρέσκεια να περάσει ένα ακόμη Μνημόνιο;
Να τα πουλήσει όλα στην «τρόικα»;
«Πιστέψτε με, δεν είναι θέμα κυβερνήσεως ένα ακόμη Μνημόνιο, είναι θέμα λαϊκής απαίτησης. Και ο λαός δεν μπορεί άλλο».

// Μπορούμε να αποτινάξουμε το ΔΝΤ όπως ο λαός της Αργεντινής; Πάντως, οι φωνές μας έπιασαν… Κάποιοι μας έλεγαν ότι δεν υπήρχαν λεφτά για την 5η δόση και ξαφνικά βρέθηκαν…
«Εμάς τους Έλληνες μας χρωστάει η ανθρωπότητα πνευματικά δικαιώματα για όλους τους μεγάλους που γεννήσαμε. Όλα είναι μια τεχνητή κατασκευή των κεφαλαιούχων, των τραπεζών, μια τεχνική υποδούλωσης και τρομοκρατίας. Το πιο ανατριχιαστικό είναι ότι οι φραγκάτοι και πλούσιοι συμπεριφέρονται σαν να είναι αθάνατοι! Μπορούμε να κάνουμε θαύματα όλοι μαζί! Να σταματήσουμε να αγοράζουμε ξένα προϊόντα, να συντονιστούμε με ανταλλαγή προϊόντων. Πάρε τραγούδια, φέρε ντομάτες! Γιατί δεν γίνεται; Όλα γίνονται την ώρα τη δύσκολη! Ανταλλακτική οικονομία».

// Οι «Αγανακτισμένοι» έχουν ως σύνθημα «η φτώχεια είναι η χειρότερη βία»… Πολλοί λένε ότι η φτώχεια φέρνει και δολοφονίες…
Πολλά τα κρούσματα τελευταία… Σας φοβίζει αυτή η Ελλάδα, στην οποία ο Έλληνας φοβάται να περπατήσει στο κέντρο της Αθήνας;
«Εγώ έχω μια άλλη θεωρία… Όποιος φοβάται παθαίνει αυτό που φοβάται!».

// Με τους μετανάστες τι θα κάνουμε; Μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς στην πατρίδα μας ή πλέον δεν χωράμε άλλους; Γιατί το θέμα δεν είναι να ‘ρθουν οι μετανάστες και εμείς ως αφέντες να τους εκμεταλλευόμαστε…
«Το “Δουβλίνο 2” το ξέρετε; Ψάξτε, βρείτε τι είναι αυτό! Το ψήφισαν όλοι οι ευρωβουλευτές μας. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να τους απορροφήσουμε. Τα χωράφια είναι ακαλλιέργητα, τα σπίτια στην επαρχία ρημάζουν. Ενημέρωση και συντονισμός χρειάζεται και θα απορροφηθούν».

// Πολλοί λένε ότι 300 βουλευτές είναι πολλοί… Άλλοι μιλούν για αναθεώρηση του Συντάγματος… Είστε υπέρ; Λέτε ότι θα έχουμε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού;
«Ναι, είμαι υπέρ! Θα σας φανώ ακραίος, αλλά είμαι υπέρ του να ξεκουμπιστούμε από την ΕΟΚ, γιατί Ε.Ε. δεν λέγεται, να κλείσουμε τα σύνορά μας, να κηρυχτεί η Ελλάδα ανοχύρωτη και να τα βρούμε με όλους μας τους γείτονες!».

// Γιατί τα ξένα μίντια μας παρουσιάζουν ως τεμπέληδες; Πόσο φταίμε εμείς για την ατιμωρησία, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και πόσο τα τουριστικά ή και άλλα στερεότυπα που μας θέλουν όλους τους Έλληνες ως «Αλέξη Ζορμπά»; Γίνονται στην πλάτη μας κερδοσκοπικά παιχνίδια;
«Φταίμε! Που κρατάμε ανοιχτές τις τηλεοράσεις, που δεν ρωτάμε, που πλακωνόμαστε χωρίς στόχο, που ξοδεύουμε πιο πολλά από όσα βγάζουμε, που την κάνουμε λούφα στην πρώτη ευκαιρία… Τα λέμε στον Αριστοφάνη: “Το πολύ φως σε κάνει να βαριέσαι τη δουλειά”».

// Πώς αντιμετώπισε η ελληνική τηλεόραση την οικονομική κρίση;
«Δεν βλέπω τηλεόραση!».

// Η τηλεόραση τι ρόλο έχει παίξει στην πνευματική και καλλιτεχνική ένδεια του Έλληνα ή ακόμη και στην έλλειψη της γενικότερης κουλτούρας και αισθητικής;
«Όλες οι τηλεοράσεις στον κόσμο έτσι είναι, μη σου πω και χειρότερες! Και το MΕGΑ και ο ANT-1 και η κρατική και όλα τα κανάλια είναι καλές τηλεοράσεις! Εμείς πήραμε το κουτί αγκαλιά, το κινητό ένθετο στο αυτί, το λάπτοπ παραμάσχαλα και τη γαμωκάρτα για τα περαιτέρω. Τζίφος!».

// Ξεκινάτε τις μουσικές συναντήσεις του καλοκαιριού με τον Λάκη Λαζόπουλο… Δώσατε μια πολύ ωραία συναυλία στην Τεχνόπολη! Τραγουδήσατε για τα όνειρα, τα πάθη και τους έρωτες που μας στοιχειώνουν…
«Και εγώ και ο Λάκης είμαστε ζωντανοί, καίριοι, μαχητές! Ενώνουμε το λόγο μας σε μια ώρα σημαίνουσα. Θα αυτοσχεδιάσουμε αντλώντας από το ρεπερτόριο της σχέσης μας».

// Τι είναι αυτό που σας συνδέει με τον Λάκη Λαζόπουλο; Τι σας αρέσει στον Λάκη; Στο «Τσαντίρι» του;
«Το ότι κατανοεί και εκφράζει το μέσο όρο».

// Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και τα κόμματα τον έχουν στο στόχαστρο… Καλά έκανε και έβγαλε το κομμένο κομμάτι με τη συνέντευξη του Στρος Καν; Ο ίδιος είπε ότι δεν θα τα είχε καλά με τον εαυτό του αν δεν το έδειχνε στον ελληνικό λαό.
«Τον στηρίζω!».

// Από τις 15 έως τις 25 Ιουνίου, ανεβάζετε στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» μαζί με τη «Σπείρα-Σπείρα» την παράσταση «Αριστοφάνους 11», που θα «ταξιδέψει» σ’ όλη την Ελλάδα. Το ότι επιλέξατε Αριστοφάνη και κωμωδία σημαίνει κάτι;
«Άλλη μια σπουδή μου στο γιατί τον παίζουμε ακόμα τον παππού! Τα είχε πει, τα είχε δει! Θα παίξουμε παντού η “Σπείρα-Σπείρα” και οι εκπληκτικοί συνεργάτες. Είναι ένα απολύτως πολιτικό και μουσικό θέαμα, πάνω σ’ ένα μεγάλο τραπέζι του Παντελιδάκη, με τη φόρα μιας δυνατής νιότης. Είκοσι τέσσερις άνεργοι σημαντικοί καλλιτέχνες, τέσσερις μουσικοί και εθελοντές επί σκηνής, σύμμαχοι η Αγλαΐα Παπά, ο Βασίλης Βασιλάκης και εγώ».

// Σ’ ένα σημείωμά σας γράφετε: «Η κωμωδία είναι η τέχνη, το όπλο αντίστασης στον εθνικό φόβο και την κατάθλιψη»… Η σάτιρα λέει μεγάλες αλήθειες; Όπως ότι η Ελλάδα χάνεται, ότι η Ελλάδα πωλείται και ότι οι 300 είναι μια κλίκα-σπείρα που αλληλοκαλύπτεται;
«Η κρίση δεν θα αφήσει τίποτα αφανέρωτο! Ο κόσμος θύμωσε, τέλος! Καινούργια αρχή. Η Ελλάδα δεν ξεπατώνεται, δεν θα μπει στη λίστα της σαβούρας των ομοιογενών ανθρωπάκων που εργάζονται για το ανώνυμο διεθνές κεφάλαιο».

// Πόσα χρόνια με τη «Σπείρα-Σπείρα» και πόσα ακόμη;
«Όσο η “Σπείρα” ξετυλίγεται…».

// Μια ολόκληρη κοινωνία -αυτή της Κερατέας- επί πέντε μήνες αγωνίστηκε για να μη γίνει χωματερή η όμορφη περιοχή της. Τα συμφέροντα επιβάλλουν στους κατοίκους να δεχτούν τη μεγάλη μπίζνα των σκουπιδιών! Πώς σας φαίνεται που μεγαλοδημοσιογράφοι μεγάλου καναλιού βαπτίζουν μια ολόκληρη κοινωνία και τους κατοίκους της «τραμπούκους»;
«Αίσχος!».

// Το ελληνικό τραγούδι σε τι φάση βρίσκεται; Ανθίζει ή φυτοζωεί;
«Το παλεύει!».

// Θα ξαναγεννηθεί ή θα το φάει η εμπορικότητα και η ευτέλεια;
«Ας ελπίζουμε στην ψυχή που χορεύει!».

// Γιατί ο κόσμος αγωνίζεται, χαίρεται, λυπάται, διασκεδάζει με παλιότερα τραγούδια;
«Γιατί είχαν αλήθεια και ζωή πάνω τους! Τόσο απλό!».

// Υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα, για τους Έλληνες;
«Ναι!».

// Τι χρειάζεται;
«Σύμπνοια, αλληλεγγύη, ανυπακοή! Αργήσαμε, τα μικροσυμφέροντα μας έβαλαν χρόνια στη μούγκα και ήρθε η φρίκη και το θράσος να γίνουν καθεστώς. Να θεωρείται γραφικός και λαϊκιστής όποιος μιλάει; Έλεος, πια! Ήταν λάθος οι πολιτιστικές πρωτεύουσες και οι Ολυμπιακοί Αγώνες! Ούρλιαζα απ’ τον Εν Λευκώ τότε και μ’ έπαιρναν κομματάρχες και μου έλεγαν ότι είμαι οπισθοδρομικός και τέτοια. Θέλει δημιουργία και αντίσταση! Ας συντονιστούμε όλοι λοιπόν δυναμικά πριν από τον επόμενο χειμώνα».

// Μέσα σε καιρούς δύσκολους ο έρωτας βοηθάει;
«Μα η εγκατάλειψη του έρωτα έφερε πολλά δεινά! Πιάσαμε τα λεφτά κι αφήσαμε την αγάπη. Και μια συμβουλή: Απαραίτητα διαβάστε το βιβλίο “Αγανακτήστε” του Στεφάν Εσέλ από τις εκδόσεις “Πατάκη”. Σαράντα πέντε σελιδούλες καθαρό “σταφ” (πράγμα). Ο παππούς λέει “Η αντίσταση είναι η δημιουργία”».


Σχολιάστε εδώ