ΕΣΗΕΑ: «Bουνό» τα προβλήματα

Μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα, που έκλεισε το παρόν σημείωμα, είχαν γίνει τέσσερις συνεδριάσεις και πολύωρες συζητήσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Πάντως τα περιθώρια έχουν στενέψει αρκετά, καθώς πολλοί συνάδελφοι μέλη της ΕΣΗΕΑ, και κυρίως μέλη του Μεικτού Συμβουλίου, ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για τη συγκρότηση προεδρείου, ενώ ακούγονται και φωνές περί προσφυγής στο Πρωτοδικείο για διορισμό προσωρινής διοίκησης. Η συνεδρίαση επρόκειτο να συνεχιστεί την Παρασκευή (10/6).
Η θητεία του νέου ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για την επομένη διετία θα είναι πολύ δύσκολη, καθώς ο Τύπος και τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΤΑΠ/ΜΜΕ-
ΕΔΟΕΑΠ) βρίσκονται μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Το νέο ΔΣ θα πρέπει να συνεργασθεί με τις διοικήσεις των Ταμείων μας ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα.
Για τη στήριξη των Ταμείων και γενικότερα του κλάδου είναι επιτακτική ανάγκη να περιφρουρηθεί το αγγελιόσημο αμέσως.
Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει μείωση της διαφημιστικής δαπάνης και κατʼ ακολουθία μείωση του πόρου αυτού κατά 30% σε σχέση με το 2010 και μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, με συνεχή πτωτική πορεία. Εξάλλου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση ετοιμάζει μείωση του ποσοστού του αγγελιοσήμου στο σχέδιο του νέου νόμου για τα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΣΕΒ έχει στείλει στην κυβέρνηση μελέτη για τη μείωση του αγγελιοσήμου στο 12% (από 21,5 και 20%), καθώς θεωρεί το αγγελιόσημο, μεταξύ άλλων, «εμπόδιο της επιχειρηματικότητας».
Πρόβλημα για τα ασφαλιστικά μας ταμεία αποτελεί και η μεγάλη μείωση των εισφορών των ασφαλισμένων, λόγω των απολύσεων, των νέων ελαστικών μορφών εργασίας και της ανεργίας που πλήττουν τους εργαζόμενους στον Τύπο (δημοσιογράφους, υπαλλήλους κ.λπ.), καθώς και λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας των εφημερίδων και περιοδικών. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι οι αθρόες απολύσεις στον χώρο του Τύπου (δημοσιογράφων, υπαλλήλων, τεχνικών κ.λπ.), που εκτινάσσουν την ανεργία στον κλάδο άνω του 30%, καθώς υπάρχουν σήμερα πάνω από 1.000 άνεργοι δημοσιογράφοι, εκ των οποίων περίπου οι 800 είναι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΠ/ΜΜΕ και το Ταμείο καταβάλλει κάθε μήνα περίπου 300 χιλιάδες ευρώ για επίδομα ανεργίας σε όσους έχουν τις προϋποθέσεις.
Σοβαρό πρόβλημα είναι και οι νέες ελαστικές μορφές εργασίας (μερική, εκ περιτροπής απασχόληση, ατομικές συμβάσεις κ.λπ.), που θεσπίστηκαν κατά το 2010 με σειρά αντεργατικών νόμων και επιτείνουν την ανεργία και συρρικνώνουν τις αποδοχές των εργαζομένων.
Νέα προβλήματα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με έγγραφό του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ αρνείται τη συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση του Πρακτορείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθείτο μέχρι τώρα, και έτσι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο διακοπής της μισθοδοσίας τους επόμενους μήνες, ενώ στο ίδιο έγγραφο γίνονται ύποπτες συστάσεις για μείωση των δαπανών.
Παράλληλα υπήρξαν πληροφορίες για κυβερνητική παρέμβαση συρρίκνωσης του πρακτορείου. Για τα θέματα αυτά, οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πραγματοποιούν συνέλευση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας (Τσόχα 36), μεθαύριο, Τρίτη 14 Ιουνίου (και ώρα 14.00).
Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων
Μετά τις επαναληπτικές εκλογές στην ΕΣΗΕΑ (7 και 8/6) εκλέχτηκαν εκπρόσωποι των συνταξιούχων στο Μεικτό Συμβούλιο οι Σοφία Μαλτέζου, Γιώργος Γιαννήλος και Γιώργος Παντούρης. Επίσης εκλέχτηκαν στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο οι Γιώργος Κούσουλας (πρόεδρος), Καίτη Δουλγεράκη, Γιάννης Αποστολόπουλος, Μανώλης Καραμπατσάκης και Άρης Καρέρ, μέλη. Στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο εκλέχτηκαν οι Μοσχάνθη Τουφεξή (πρόεδρος), Ελένη Τραΐου, Παύλος Γερακάρης, Πάνος Τσίρος και Τάσος Κοντογιαννίδης, μέλη.

Γιώργος Γιαννήλος


Σχολιάστε εδώ