100 δισ. τα αργύρια!

Σύμφωνα με τις πάντα καλά ενημερωμένες πηγές, των οποίων οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από τα πρωτοσέλιδα του «ΠΑΡΟΝ» πάντοτε επιβεβαιώθηκαν μέχρι κεραίας, οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας έως το 2014, που ανέρχονται σε 100 δισ. ευρώ περίπου, θα καλυφθούν.

Κατά τις ίδιες πηγές από τον Μηχανισμό Στήριξης θα δοθούν στην Ελλάδα σε δύο δόσεις 80 δισ. ευρώ. Και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με παράταση ελληνικών ομολόγων που έχουν ελληνικές τράπεζες και η ΕΚΤ και λήγουν το 2012 και το 2013 και θα πάνε, έπειτα από συμφωνία, οικειοθελώς για το 2017.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα δανειοδότησης από τις αγορές την επόμενη τριετία.

Περίπτωση κάθε είδους αναδιάρθρωσης αποκλείστηκε κατηγορηματικά, όπως και η πτώχευση, είτε άμεση, είτε ελεγχόμενη, διότι θα αποτελούσε πιστωτικό γεγονός, αφού θα αναγκάζονταν μεγάλες αμερικανικά ασφαλιστικά και επενδυτικά funds να πληρώσουν πολλά δισεκατομμύρια για τα CDS που έχουν ποντάρει στη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές στην εφημερίδα μας, έχουν συμφέρον να είναι μαζί με την Ελλάδα τα μεγάλα αμερικανικά λόμπι, γιʼ αυτό και δεν θα την αφήσουν να πτωχεύσει. Γιʼ αυτό και δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθούν αυτά τα CDS.

Με τα 100 δισ. που δίνουν παράταση ζωής, δεν σημαίνει ότι λύνεται αυτόματα το οικονομικό πρόβλημα.

Μέσα σʼ αυτά τα τρία χρόνια θα πρέπει να λύσει η κυβέρνηση τα προβλήματα που έχει και είναι ένα και μόνο αλλά όχι και τόσο εύκολο. Να είναι ισοσκελισμένοι οι προϋπολογισμοί, αυτό που επανειλημμένα έχουμε τονίσει, να μειωθούν δηλαδή οι δαπάνες και να αυξηθούν τα έσοδα, λύση που ούτε επώδυνη είναι ούτε αδύνατη.

Αν δεν σταματήσει να παράγει η χώρα κάθε χρόνο καινούργιο έλλειμμα, δεν πρόκειται να βγει από τον γύρο του θανάτου. Φέτος υπολογίζεται ότι θα έχουμε έλλειμμα ύψους 30 δισ. ευρώ! Ο στόχος ήταν να μειωθεί στο 8% αλλά θα πάει στο 11%! Άλλος ένας… τρομακτικός θρίαμβος του κ. Παπακωνσταντίνου.

Γιʼ αυτό και από την ΕΕ, ως απάντηση στο «κατηγορώ» ότι επιβάλλουν μέτρα όλο και σκληρότερα, τονίζουν ότι το πρόβλημα είναι δικό σας, εσείς πρέπει να βρείτε τρόπους να μειώσετε το έλλειμμα, να έχετε ισοσκελισμένους ισολογισμούς, οπότε δεν θα χρειάζονται μέτρα.

Ως προς τις αποκρατικοποιήσεις, τις θεωρούν αναγκαίες για να μειωθεί το χρέος.

Βαριά ανεπαρκής

Κατά τις ίδιες πηγές, αυτό στο οποίο έχουν καταλήξει οι Ευρωπαίοι, έπειτα από την… εμπειρία των 20 μηνών συνεργασίας της «τρόικας» με την κυβέρνηση, αλλά και από τις προσωπικές επαφές του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου με τους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ, τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γιούνκερ και τον διοικητή του ΕΚΤ κ. Τρισέ, είναι ότι η κυβέρνηση είναι βαριά ανεπαρκής. Καταλογίζουν μάλιστα ανεπάρκεια και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Δεν βγαίνουμε…

Μπορεί να δίνει μια προσωρινή νότα αισιοδοξίας ότι τα λεφτά που μας χρειάζονται μέχρι το 2014 είναι εξασφαλισμένα, αλλά το ερώτημα είναι από κει και πέρα τι θα γίνει, αφού δεν φαίνεται στον ορίζοντα να γίνονται υποδομές ανάπτυξης για να μπορέσουμε να βγούμε από το τούνελ. Αντίθετα, εκτιμούν ότι τα προβλήματα της οικονομίας συνεχώς θα μεγεθύνονται. Και εδώ είναι η ευθύνη της κυβέρνησης. Αν και αυτά τα 80 δισ., μετά τα 100 δισ., δεν δίνουν προοπτική, παρά τις τεράστιες θυσίες που θα έχει κάνει ο ελληνικός λαός, τότε κάποιοι θα πρέπει να ανησυχούν… Με ό,τι εννοείται…


Σχολιάστε εδώ