Στέλνουν στο Πραιτώριο τον Άκη

Η παραπομπή βρίσκει μάλιστα σύμφωνη τη ΝΔ, που βλέπει το ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί ανοιχτά τον πρώην υπουργό του, θεωρεί και η ίδια ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που πρέπει να ερευνηθούν και κατά πάσα πιθανότητα θα συνυπογράψει το πόρισμα που θα εκδοθεί αύριο.

Ενδεχομένως η Αριστερά θα προσθέσει και το αδίκημα της απιστίας.
Σύμφωνα με όσα άφηνε να διαρρεύσουν το ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν «επαρκείς ενδείξεις» σε βάρος του για τέλεση ποινικών αδικημάτων και διαπιστωμένη «τυπολογία ξεπλύματος μαύρου χρήματος». Επικαλούνταν το κατηγορητήριο του γερμανού Εισαγγελέα που αναφέρει το όνομα του Ά. Τσοχατζόπουλου ως αποδέκτη ωφελημάτων, ενώ από την έρευνα και το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσε η Προανακριτική Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων. Η πλειοψηφία της επιτροπής διαπιστώνει «τυπολογία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» στις περιπτώσεις αγορών ακινήτων από την εταιρεία Torcaso, ενώ θεωρεί άξιο διερεύνησης το γεγονός ότι η λογίστρια του πρώην υπουργού εμφανίζεται να είναι εκπρόσωπος των offshore εταιρειών Torcaso και Nobilis στην Ελλάδα. Επίσης τους προκαλούν έκπληξη τα στοιχεία που προέκυψαν από έλεγχο, σύμφωνα με τα οποία ο εξάδελφος του Ά. Τσοχατζόπουλου παραμένει ιδιοκτήτης της εταιρείας που διαδέχτηκε την «Torcaso».

Σε κάθε περίπτωση, το πόρισμα θα τεθεί στην κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου που προβλέπεται από τον νόμο, ενώ δεν αποκλείεται να καταλήξει και πάλι στην τακτική Δικαιοσύνη.

Η κατάθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής διήρκεσε πεντέμισι ώρες. Υπερασπίστηκε την αθωότητά του και κατήγγειλε σκευωρία σε βάρος του με τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πρόκειται για πολιτική δίωξη με νομικό μανδύα και επιλεκτική στοχοποίηση χωρίς στοιχεία, αποδείξεις ή ενδείξεις, είπε στην Επιτροπή.
Φρόντισε εξάλλου να στείλει μήνυμα στους πρώην συντρόφους, τονίζοντας ότι «κανείς δεν γλιτώνει από την αλήθεια. Κανένα παρασκήνιο δεν μένει για πάντα στο σκοτάδι. Κανένα κέντρο και παράκεντρο εξουσίας δεν μένει για πάντα στο απυρόβλητο. Γιατί η αλήθεια που προκύπτει από τα πραγματικά γεγονότα θα διαλύσει τη σκευωρία, θα αποκαλύψει το κακοστημένο θέατρο και θα παραδώσει τους σκευωρούς στη χλεύη που τους αξίζει». Πρόσθεσε μάλιστα ότι στην παρούσα συγκυρία το ΠΑΣΟΚ θέλει να στρέψει αλλού την προσοχή του λαού, προσδοκώντας ότι με αυτούς τους τρόπους θα ενεργοποιηθεί η βαλβίδα εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης.

Ο πρώην υπουργός μίλησε για επιχείρηση παραπλάνησης της Δικαιοσύνης, της Βουλής και του λαού και, όπως ανέφερε, θα ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο και πολιτική δυνατότητα για να αποκαταστήσει το όνομά του. Τόνισε επίσης ότι δεν προσκλήθηκαν ουσιώδεις μάρτυρες και ότι αυτό αποκαλύπτει σκοπιμότητα, καθώς δεν εκλήθησαν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, μολονότι ελήφθησαν από αυτά όλες οι αποφάσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ζήτησε να καταθέσουν αν με οποιονδήποτε τρόπο τούς επηρέασε υπέρ της συγκεκριμένης προμήθειας και της συγκεκριμένης σύμβασης. «Το κάδρο των ενόχων που η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση έφτιαξαν στα μέτρα τους, είναι σκόπιμα μικρό ώστε να χωράει μόνο εμένα», υποστήριξε, ενώ οι δύο «φρόντισαν από αυτό το κάδρο να εξαιρέσουν όλους όσους επί των ημερών τους υλοποιήθηκε το πρόγραμμα των υποβρυχίων, όλους όσους επί των ημερών τους ανέκυψαν τα όποια προβλήματα».

Επιπλέον έκανε τη διαπίστωση ότι «από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπάρχει μεγάλη βιασύνη να κλείσει η υπόθεση. Σαν να έχει δοθεί από κάπου έξω από αυτή την αίθουσα μια ρητή εντολή. Και γιʼ αυτό ουκ ολίγες φορές πριν από τη σημερινή δική μου παρουσία, δηλώνεται η απόλυτη βεβαιότητά τους ότι υπάρχουν “επαρκέστατες ενδείξεις”».
Σχετικά με τα περιουσιακά του στοιχεία και τις «τρύπες» στο πόθεν έσχες του, που σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει από κύκλους του ΠΑΣΟΚ έχουν διαπιστωθεί από έρευνα που διενήργησαν οι ορκωτοί λογιστές, ο Ά. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε ότι υπάρχει τραπεζικό δάνειο ύψους 850.000 ευρώ, το οποίο δικαιολογεί την αγορά του νεοκλασικού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές δηλώσεις, είπε ότι αυτές και οι δηλώσεις πόθεν έσχες καλύπτουν πλήρως, χωρίς κανένα κενό, τις όποιες αγοραπωλησίες ακινήτων του από το 1999 και μετά.


Σχολιάστε εδώ