Σε καθεστώς επιτήρησης…

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ είναι ένα νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Καθοριστική ήταν η αλλαγή στάσης της Γερμανίας, που μέχρι πρότινος ήταν υπέρ της λύσης της ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά προσέκρουσε στις έντονες διαφωνίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το πακέτο θα είναι της τάξεως των 60-65 δισ. προκειμένου να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της διετίας 2012-13, καθώς παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης η χώρα μας δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές την επόμενη χρονιά. Θα συνοδεύεται, όπως είναι φυσικό, από πλέγμα επώδυνων μέτρων, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για «πρωτοφανή εξωτερική παρέμβαση» στα εσωτερικά της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιβλέπουν (ελέγχουν) ασφυκτικά το θέμα των εσόδων από τη φορολογία αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις. Διαδικασία που σε ορισμένες περιπτώσεις θα θίγει την εθνική κυριαρχία, όπως και την αξιοπρέπεια, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα. Ωστόσο, η «τρόικα» επιμένει καθώς πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να προχωρήσει με ικανοποιητικούς ρυθμούς στους συγκεκριμένους τομείς. Οι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν το… έργο τους, με τη Moody’s να υποβαθμίζει κατά τρεις βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, προκαλώντας την εκ νέου άνοδο των spreads.

****
Φοροεπιδρομή

Η ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της συμφωνίας κυβέρνησης – «τρόικας» για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τα πρόσθετα μέτρα για το 2011 σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την έγκριση της 5ης δόσης από το δάνειο των 110 δισ. Το πακέτο περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα σε όλους τους τομείς: περικοπές συντάξεων (άνω των 1.700 ευρώ) και επικουρικών, μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, μείωση κατά 20% σε σχέση με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των αμοιβών των νεοεισερχομένων στη δουλειά. Στα φορολογικά, μειώνεται το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών από 12.000 σε 6.000 ευρώ, των μισθωτών από 12.000 σε 8.000 ή 10.000 ευρώ, ενώ των συνταξιούχων παραμένει στις 12.000 ευρώ. Ακόμη θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας και σκαφών αναψυχής και ειδικό τέλος στους κατόχους πισίνας. Επιπλέον θα υπάρξει φόρος στα προϊόντα καπνού και στα αναψυκτικά και εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει το «ξεσκαρτάρισμα» των αναπηρικών συντάξεων, ενώ από τον Ιούλιο θα ισχύσει η νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Μέχρι το φθινόπωρο θα εφαρμοστεί το νέο πακέτο συγχωνεύσεων δημοσίων φορέων, από το οποίο θα προκύψει θέμα για 7.000 εργαζομένους που θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο εργασίας. Η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο απολύσεων, ωστόσο η «τρόικα» επιμένει προς αυτήν την κατεύθυνση με το σκεπτικό ότι οι μετατάξεις δεν δίνουν λύσεις στο θέμα της περιστολής των δαπανών.

****
Μέχρι τέλους…

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ στη θέση του για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου παραμένει ο Αντ. Σαμαράς, θέτοντάς την ως βασική προϋπόθεση για τη συναίνεση, ενώ επιμένει στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Παράλληλα, ωστόσο, άνοιξε «παράθυρο συνεννόησης» με την κυβέρνηση, καλώντας τον πρωθυπουργό να νομοθετήσουν από κοινού για τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, της πάταξης της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Η αρνητική στάση ωστόσο της κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδρασή του και από την Κρήτη όπου περιόδευε διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις θέσεις του. Ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να φέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα όχι ως ένα άρθρο, αλλά υπό τη μορφή νομοσχεδίου, ώστε η ΝΔ να μπορέσει να ψηφίσει τις διατάξεις με τις οποίες συμφωνεί. Σκληρή στάση τηρούν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ ο Αλ. Τσίπρας επιμένει στη διενέργεια πρόωρων εκλογών για να φύγει η κυβέρνηση. Αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια προκάλεσε η αναγγελία του Γ. Καρατζαφέρη ότι σκέφτεται να «αποσύρει» τον ΛΑΟΣ από τις εργασίες της Βουλής, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και παραίτησης προκειμένου να προκληθούν εκλογές σε ορισμένες περιφέρειες.

****
Αποδοκιμασίες

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ στραμμένο στις πλατείες της χώρας, όπου εξελίσσεται το κίνημα των «Αγανακτισμένων», βρίσκονται τα πολιτικά κόμματα της χώρας, και όχι μόνον, καθώς όλοι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί και τι διαστάσεις θα πάρει. Αντ. Σαμαράς και Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκαν με θετικό τρόπο στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ ο Θ. Πάγκαλος προχώρησε σε απαξιωτικά σχόλια εναντίον του κινήματος. Γεγονός που «υποχρέωσε» την κυβέρνηση να παρέμβει και μέσω του Γ. Πεταλωτή να πάρει αποστάσεις, ενώ ανάλογη ήταν η αντίδραση και του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Την εβδομάδα που πέρασε δύο γεγονότα «σημάδεψαν» τη συγκέντρωση στην Αθήνα. Κατ’ αρχάς, το συλλαλητήριο συμπαράστασης στους «Αγανακτισμένους» που οργάνωσαν την Τρίτη στα Προπύλαια το Πανεπιστήμιο και ο Μ. Θεοδωράκης, στο οποίο πήραν μέρος χιλιάδες άτομα. Την ίδια ημέρα μερίδα των συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα απέκλεισε για δύο ώρες τη Βουλή, μπλοκάροντας την έξοδο των βουλευτών, ορισμένοι από τους οποίους «φυγαδεύτηκαν» συνοδεία αστυνομικών μέσω του Εθνικού Κήπου. Άλλοι που βγήκαν κανονικά αποδοκιμάσθηκαν με έντονο τρόπο, ενδεικτικά όλα αυτά της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία. Στόχος αποδοκιμασιών έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στην Κέρκυρα βουλευτές που μετείχαν σε εκδήλωση για τη λαθρομετανάστευση αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας στο κέντρο της Αθήνας.


Σχολιάστε εδώ