ΣΑΜΑΡΑΣ: ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΦΛΕΚΤΑ!

Aστάθμητοι παράγοντες, η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στις κρίσιμες ψηφοφορίες, αλλά και οι διαστάσεις που μπορεί να προσλάβει το κίνημα των «Αγανακτισμένων». Στο στενό επιτελείο του Αντ. Σαμαρά χαρακτηρίζουν κρίσιμο το προσεχές εικοσαήμερο, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, από ανατροπή της κυβέρνησης μέχρι και πρόωρες εκλογές, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, στη διάρκεια της περιοδείας του στην Κρήτη, έκανε λόγο για «εύφλεκτη εποχή».

Αύριο ο κ. Σαμαράς ξεκινάει την «ευρωπαϊκή εκστρατεία» του προκειμένου να ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για τις προτάσεις της ΝΔ («Ζάππειο 2»), αλλά είναι βέβαιο ότι η προσοχή του θα είναι στραμμένη στην Αθήνα. Όπου το επόμενο τριήμερο πρόκειται να συνέλθουν τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα στο ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ θα δοθεί στη δημοσιότητα ο μακρύς κατάλογος με τα νέα, ακόμη πιο επώδυνα μέτρα.
Η ΝΔ έσπευσε να επικρίνει με τον πλέον έντονο τρόπο το περιεχόμενο της συμφωνίας κυβέρνησης-»τρόικας» που ανακοινώθηκε προχθές, τονίζοντας ότι επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της οικονομίας με «αυξημένη δοσολογία από το ίδιο λάθος φάρμακο»! Προεξόφλησε μάλιστα ότι με τη συνέχιση της ίδιας συνταγής όχι μόνον δεν πρόκειται να αναζωογονηθεί η οικονομία, αντίθετα θα οδηγηθεί σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση.

Από τη ΝΔ έχουν καταστήσει σαφές ότι αν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο με τη μορφή ενός άρθρου θα το καταψηφίσει, ενώ ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει να είναι με τη μορφή νομοσχεδίου, ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τα άρθρα με τα οποία συμφωνεί. Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιμείνει στην πρώτη εκδοχή, ο πρόεδρος της ΝΔ είναι αποφασισμένος να τον καταγγείλει δημόσια για υποκριτική στάση στο ζήτημα της συναίνεσης. Ότι προκάλεσε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μόνο και μόνο για λόγους εντυπώσεων, ενώ κατά βάθος δεν επιθυμούσε τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ανακούφιση, στο μεταξύ, σε μια μεγάλη μερίδα βουλευτών της παράταξης προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά στην Κρήτη ότι δεν πρόκειται αλλάξει γραμμή και θα παραμείνει μέχρι τέλους αντίθετος στο Μνημόνιο. Κι αυτό διότι, μετά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μετακινείται από την αντιμνημονιακή γραμμή του και ανοίγει «παράθυρο συναίνεσης» με την κυβέρνηση.

Ορισμένοι μάλιστα το απέδιδαν στις πιέσεις που του ασκούνται κυρίως από την Ευρώπη, αλλά και από εγχώριους παράγοντες του οικονομικού και του εκδοτικού κατεστημένου. «Κάποτε αρνήθηκα να υποχωρήσω και έμεινα 11 χρόνια στο σπίτι μου» δήλωσε με έμφαση ο κ. Σαμαράς. «Δεν γύρισα για να υποχωρήσω, γύρισα για να παλέψω και το λάθος δεν πρόκειται να το συνυπογράψω. Λέω όχι και εννοώ όχι» υπογράμμισε.
Παρά τις οχλήσεις που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες από βουλευτές, κομματικά στελέχη, αλλά και δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να αναφερθεί με λεπτομέρεια στο ζήτημα των εκλογών, περιορίσθηκε μόνο να πει ότι «αν τις αποφασίσουν καλοδεχούμενες».
Όταν κάποιοι του επισήμαναν την ανατροπή υπέρ της ΝΔ που καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η απάντησή του ήταν χαρακτηριστική: «Δεν ασχολούμαι με αυτά! Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες για τις προτάσεις μας. Όταν όλοι καταλάβουν το πρόγραμμά μας, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ καλύτερα».

Για το θέμα των εκλογών στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν ότι «δεν μπορούμε να ζητήσουμε κάτι από τη στιγμή που δεν μπορούμε να το επιβάλουμε», ενώ προσθέτουν ότι θα ήταν πολιτικά και εθνικά ανεύθυνο να τεθεί τέτοιο ζήτημα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ η χώρα βρίσκεται στο μέσον μιας πρωτοφανούς κρίσης. Εκφράζουν, ωστόσο, την πίστη τους ότι το κλίμα αλλάζει σταδιακά, το προβάδισμα της ΝΔ τους προσεχείς μήνες θα γίνει καθαρό και προϊόντος του χρόνου θα διευρύνεται.


Σχολιάστε εδώ