Πάει και το ΕΣΥ!

Την… ταφόπλακα στο ΕΣΥ βάζει τροπολογία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία επιτρέπει σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς να έχουν ιδιωτικό ιατρείο! Κι αυτό γιατί οι γιατροί θα μπορούν πλέον να… στήνουν «μαγαζάκια» στα νοσοκομεία όπου υπηρετούν μέσω των ιδιωτικών ιατρείων τους και να… αρμέγουν τους ασθενείς. Δηλαδή η δωρεάν παροχή υγείας που οραματίστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου και υλοποίησε ο Γ. Γεννηματάς, πάει… περίπατο από το σημερινό ΠΑΣΟΚ που μοιάζει μʼ εκείνο του παρελθόντος μόνο στο… όνομα!

Μέχρι τώρα ιδιωτικά ιατρεία μπορούσαν να διατηρούν μόνο οι πανεπιστημιακοί γιατροί που υπηρετούσαν στο ΕΣΥ, μέχρι να δημιουργηθούν χώροι μέσα στα νοσοκομεία. Που όμως ακόμη δεν έχουν γίνει. Αυτό ίσχυε για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς των νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς σʼ όλες τις άλλες επαρχίες να έχουν ιδιωτικά ιατρεία. Τώρα, με τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί!

Με τον τρόπο αυτόν όμως ενισχύονται οι πελατειακές σχέσεις γιατρών και ασθενών και ανοίγει ο κύκλος της εμπορευματοποίησης της Υγείας! Οι γιατροί θα εξυπηρετούν τους πελάτες που έχουν για τα ιατρεία τους, θα τους κάνουν εισαγωγές και θα τους παρακολουθούν κι όσοι πηγαίνουν κανονικά να κάνουν εισαγωγή θα περιμένουν… μήνες! Αν καταφέρουν βέβαια μέχρι τότε να είναι ακόμα… ζωντανοί!

Αυτήν ακριβώς την… εξέλιξη είχε στον νου του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Θανάσης Τσούρας, ο οποίος μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είπε στον υπουργό ότι υπάρχει τρίτη λύση: Να μην έχει κανείς γιατρός του ΕΣΥ τη δυνατότητα να ανοίξει ιδιωτικό ιατρείο, είτε είναι πανεπιστημιακός είτε όχι!

Η τροπολογία αυτή του υπουργού Υγείας ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τους γιατρούς που δεν θέλουν να υποχρεωθούν να μπουν σʼ αυτήν τη διαδικασία.

Ο επικεφαλής της ΔΗΚΙ-ΙΣΑ και υποψήφιος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε πολιτική απόπειρα εμπορευματοποίησης της Υγείας και νομιμοποίησης της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε μια αγορά αναζήτησης πελατείας χωρίς κανόνες, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και έξω και πέρα από όλα τα συναλλακτικά ήθη που απαιτούν υγιή ανταγωνισμό στην παροχή υπηρεσιών και μη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Επίσης, ο υποψήφιος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για τη ΔΗΚΙ-ΙΣΑ Μιχάλης Βλασταράκος δήλωσε: «Με τον τρόπο αυτόν οι δημόσιες κλινικές του ΕΣΥ μετατρέπονται σε ιδιωτικές για όσους θελήσουν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα του νόμου και να παραπέμψουν για νοσηλεία τους ιδιωτικούς τους πια πελάτες, ανάλογα όχι πάντοτε με τη σοβαρότητα της νόσου, αλλά και με το ύψος της αμοιβής».


Σχολιάστε εδώ