Οι «αγανακτισμένοι» του ΧΑ… χτύπησαν την Τρίτη

• Έφτανε ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα «Wall Street Journal» για να πυροδοτήσει την αγορά, για να την κάνει να αντιδράσει με τη λογική του πιεσμένου ελατηρίου, να κλείσει με τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο των τελευταίων 12 μηνών, αν όχι των τελευταίων ετών!

• Η αφορμή για την επίδοση αυτή ήταν τα σενάρια περί συμφωνίας, οι προσδοκίες δηλαδή ότι το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους δεν θα χρονίσει περισσότερο, αλλά θα δοθεί μια λύση που θα διασφαλίζει και την ομαλή εκταμίευση της 5ης δόσης και τη χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα.

• Ακριβώς με βάση αυτές τις προσδοκίες είχαμε και εντυπωσιακή άνοδο του τραπεζικού δείκτη, που -όπως λένε οι στατιστικολόγοι- είχε την 6η μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο από τα τέλη του 2000!

• Εκείνο που είναι σαφές πλέον, ασχέτως με το πώς συνέχισε την πορεία του το ΧΑ μετά την έκλαμψη της Τρίτης, είναι το γεγονός πως εφόσον δοθεί επιτέλους μια απάντηση στο μείζον ερώτημα της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, τότε η αγορά θα μπορεί να αντιδράσει, να βρει έναν βηματισμό και να πάψει να άγεται και να φέρεται από κάθε είδους δημοσιεύματα, απόψεις, σενάρια και τρομολάγνους αναλυτές!

• Σίγουρα τα διαφαινόμενα ως προαπαιτούμενα, για να πάρουμε τη βοήθεια, μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής είναι εξόχως περιοριστικά για την αγορά, για την πραγματική οικονομία, προφανώς όμως είναι προτιμητέα για τους επενδυτές από τη συνέχιση ενός θολού και άκρως ευμετάβλητου περιβάλλοντος. Σίγουρα το γεγονός ότι με τα νέα φορολογικά μέτρα και τις πρόσθετες επιβαρύνσεις, που συνεπάγεται το περιβόητο «Μνημόνιο 2», η αγορά θα… στεγνώσει έτι περαιτέρω είναι αρνητικό, κυρίως για τις εταιρείες που δεν έχουν μεγάλη εξωστρέφεια, όμως από την άλλη η ηρεμία που θα φέρει η διασφάλιση της ρευστότητας της χώρας τουλάχιστον ως το 2013 θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά εν γένει.

• Υπό αυτούς τους όρους, αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για πιθανή μεταστροφή της επενδυτικής ψυχολογίας. Εφόσον αυτό αποδειχθεί στην πράξη, τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ενεργοποίηση ακόμα και αρκετών ιδιωτών επενδυτών, που προσώρας παραμένουν εκτός αγοράς. Και αυτό, σε συνδυασμό με τις κατά κοινή παραδοχή εξαιρετικά πιεσμένες τιμές στις περισσότερες μετοχές, μπορεί να αποφέρει μια σημαντική ανάκαμψη στον Δείκτη.

• Οι παλαιοί της αγοράς εκτιμούν, βέβαια, πως χωρίς την αύξηση του μέσου ημερήσιου τζίρου δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί η αγορά υψηλότερα. Ίδωμεν…

• Πάντως οι ημέρες είναι ακόμα πονηρές, αφού, για παράδειγμα, μόλις την επομένη (Τετάρτη) η αγορά έδειξε να υιοθετεί κάποια νέα δημοσιεύματα που ήθελαν το ΔΝΤ να αποφασίζει να μην εκταμιεύσει το ποσοστό που του αναλογεί στην περιβόητη 5η δόση του δανείου. Οπότε όλοι καταλαβαίνουμε πως η ψυχολογία όλων μας είναι ακόμα εξαιρετικά εύθραυστη και χρειάζεται… πολλή δουλειά και κυρίως ηρεμία για να αποκατασταθεί!


Σχολιάστε εδώ