«Μπούμερανγκ» για τον Καρατζαφέρη το… πυροτέχνημα της αποχώρησης

Πολιτικοί παρατηρητές δεν συμμερίζονται τόσο την εκδοχή ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτούργησε ως «λαγός του ΠΑΣΟΚ», αλλά ότι επιχείρησε έναν «εκβιασμό», ώστε να «οδηγήσει» τις πολιτικές εξελίξεις προς συγκεκριμένη κατεύθυνση: Είτε να «σύρει» τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, κυρίως όμως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη «λύση» της οικουμενικής κυβέρνησης υπό την απειλή της πολιτικής αναταραχής, είτε σε πρόωρες εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Φιλοδοξώντας ότι και στις δύο περιπτώσεις θα είχε «πρωταγωνιστικό ρόλο». Απόπειρα που έπεσε στο κενό, ενώ κανέναν δεν παραπλάνησε η προσπάθειά του να περιβάλει την πρωτοβουλία του αυτή με τον μανδύα του εθνικού συμφέροντος.

Προς στιγμήν, ο κ. Καρατζαφέρης άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να μην περιοριζόταν σε μια απλή αποχώρηση από το Κοινοβούλιο, αλλά να πήγαινε ακόμη πιο πέρα: Να ζητούσε από όλους τους βουλευτές του να παραιτηθούν ώστε να προκηρυχθούν εκλογές στις 12 Περιφέρειες που έχει κοινοβουλευτική παρουσία ο ΛΑΟΣ. Γρήγορα ωστόσο αντιλήφθηκε το ανέφικτο της υπόθεσης, αλλά και το ρίσκο που περιείχε μια τέτοια κίνηση.

Προκειμένου να προκηρυχθούν συμπληρωματικές εκλογές δεν αρκούσε να παραιτηθούν μόνο οι βουλευτές, αλλά και όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι (100 στον αριθμό) του κόμματος στις συγκεκριμένες Περιφέρειες. Κι αν ο κ. Καρατζαφέρης έχει κάτω από καθεστώς στρατιωτικής πειθαρχίας τους μόλις 15 βουλευτές του, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είχε τα ανάλογα αποτελέσματα και με τους πολιτευτές του. Έτσι, αν κάποιος από αυτούς αποφάσιζε να αγνοήσει τη «διαταγή» και ορκιζόταν βουλευτής, το όλο εγχείρημα του κ. Καρατζαφέρη θα τιναζόταν στον αέρα.

Παρά τα επικριτικά σχόλια, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμείνει στην πρωτοβουλία του, ζήτησε μάλιστα και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά. Δεν πρέπει ωστόσο να περιμένει… θερμή υποδοχή (αν πραγματοποιηθεί η συνάντηση) καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Κάρ. Παπούλιας όχι μόνο δεν συμφωνεί με τέτοιου είδους κινήσεις, αλλά εξέφρασε και τη δυσφορία του για την προσπάθεια του κ. Καρατζαφέρη να τον εμπλέξει στα μικροκομματικά παιχνίδια του.

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ενδεχομένως αναζητεί μια αφορμή ώστε εκείνος και το κόμμα του να αποχωρήσουν από τη Βουλή και να μην υποχρεωθούν να ανέβουν τον Γολγοθά των ψηφοφοριών για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τα πρόσθετα μέτρα και μια σειρά ακόμη κυβερνητικές αποφάσεις που αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρές αντιδράσεις και πολιτικό κόστος. Η απόφασή του πριν από έναν χρόνο να ψηφίσει το Μνημόνιο εξόργισε πολλούς ψηφοφόρους, αλλά με την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία, τη «δεύτερη φορά» τα πράγματα θα είναι εκρηκτικά. Αν πάλι ο ΛΑΟΣ δεν ψηφίσει τα τωρινά μέτρα, θα καταρρεύσει το προφίλ του «υπεύθυνου ηγέτη» που με πολύ κόπο (και πολιτικούς ακροβατισμούς) φιλοτέχνησε τον τελευταίο χρόνο ο κ. Καρατζαφέρης.

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ «δικαίωσε» για μία ακόμη φορά τον τίτλο του «πολιτικού κωλοτούμπα» με αφορμή το κίνημα των «Αγανακτισμένων». Αρχικά εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και τις αποδοκιμασίες του πλήθους για το Κοινοβούλιο και τους βουλευτές, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι μέσα από όλο αυτό το κλίμα μπορεί να προκύψουν «ανώμαλες πολιτικές εξελίξεις», υπονοώντας ένα πιθανό πραξικόπημα. Λίγα 24ωρα μετά, έκανε μια μεγαλοπρεπή στροφή και υποστήριξε ότι με την πολιτική που εφαρμόζεται και την τακτική των δύο μεγάλων κομμάτων ο κόσμος θα επαναστατήσει!


Σχολιάστε εδώ