Μαζί ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση!

Το παλλαϊκό κίνημα των «Αγανακτισμένων», η ασπίδα που υψώνουν οι πνευματικοί άνθρωποι της χώρας, ο γενικευμένος απεργιακός ξεσηκωμός από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και οι σοβαρότερες έως τώρα αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ συνθέτουν το πιο ρευστό πολιτικό σκηνικό στα μεταπολιτευτικά χρόνια και αφήνουν ανοιχτά όλα τα (πολιτικά) ενδεχόμενα.

Το πιο «πατριωτικό ξεπάστρεμα» της εθνικής κυριαρχίας, της εθνικής περιουσίας και των εργασιακών-κοινωνικών δικαιωμάτων, συμβάλλει, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, στην οικοδόμηση αντιμνημονιακής συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, ενώ το ΠΑΜΕ επιλέγει να αντιπαλέψει μόνο του τη μεγάλη επίθεση «τρόικας» – κυβέρνησης, με αιχμές (εν πολλοίς δικαιολογημένες) κατά των συνδικαλιστικών δυνάμεων, κυρίως της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, αποδίδοντάς τουςευθύνες που έχουν ή και που δεν έχουν, χάνοντας έτσι μια ευκαιρία ενωτικής και αποφασιστικής αντίδρασης.

Ο «απογαλακτισμός» της ΠΑΣΚΕ από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πιθανόν να εμπεριέχεται σε δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ (και επικεφαλής της κυβερνητικής παράταξης) Γ. Παναγόπουλου, που χαρακτήρισε έγκλημα διαρκείας την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως και την «ακραία απορρύθμιση της αγοράς εργασίας», ενώ κατήγγειλε και την πλήρη αποδόμηση του «ισχνού» πια κοινωνικού κράτους. Και πρόσθεσε με νόημα ότι «έχουμε κλείσει τώρα τα αυτιά μας στα κελεύσματα των κομμάτων». Ενδεικτική είναι και η στάση της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ απέναντι στα κορυφαία στελέχη της σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΟΜΕ/ΟΤΕ, που «αποκήρυξαν» τον πολιτικό τους φορέα (ΠΑΣΟΚ). Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη 9 Ιουνίου, με τη στήριξη της ΓΣΕΕ, αλλά και της ΑΔΕΔΥ, το σύνολο των ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ κηρύσσουν 24ωρη απεργία, καθώς, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος, «στην επίθεση απαντάμε με αντεπίθεση».

Έπειτα από πολλές επιφυλάξεις και αμοιβαίες καχυποψίες, προσεγγίζουν η ΠΑΣΚΕ με τη ΔΑΚΕ, η οποία διαχωρίζει πλήρως τη θέση της στα θέματα της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, από την επίσημη θέση της ΝΔ. Συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ ήδη δραστηριοποιούνται για να υποβάλουν με στοιχεία τις θέσεις στον πρόεδρο Αντ. Σαμαρά, ώστε να μεταβάλει τη στάση του. Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκης σε δηλώσεις του υπήρξε αιχμηρός και προς την κυβέρνηση και προς άλλες πλευρές. Ο κ. Κιουτσούκης είπε συγκεκριμένα:

«Όσοι κυβερνητικοί και άλλοι παράγοντες επενδύουν στη φιλοσοφία του ”ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ”, σύντομα θα κριθούν, γιατί αυτό δεν είναι πολιτική, αλλά τζόγος». Για να συμπληρώσει πως «Όσα εξαπτέρυγα» ή «πρόθυμοι» αγωνιούν και βιάζονται να συναινέσουν και να συνδιαχειριστούν το ξεπούλημα των Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας θα είναι συνένοχοι στο έγκλημα που συντελείται.

«Παζαρεύουν όχι μόνο τον πλούτο της χώρας, αλλά και τις ζωές μας», υπογραμμίζει εν όψει της 24ωρης απεργίας της 9ης Ιουνίου ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕ/ΟΤΕ (ΔΑΚΕ) Αντ. Μπιρμπίλης Στην απεργία της Πέμπτης με απόφαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ κηρύσσεται στάση εργασίας συμπαράστασης των δημοσίων υπαλλήλων από τις 11 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας. Ομόφωνα η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ (Σπ. Παπασπύρος, Ηλ. Ηλιόπουλος, Ηλ. Βρεττάκος, Δημ. Αγκαβανάκης κ.ά.) χαρακτηρίζουν τα νέα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης «μέτρα εξόντωσης» της ελληνικής κοινωνίας.

Στο «πυρακτωμένο» πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κλίμα, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να σημειωθούν ανατροπές, με γιγάντωση του κινήματος των «Αγανακτισμένων», την παρέμβαση του εθνικού μας Μίκη Θεοδωράκη, του κορυφαίου συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη και καθηγητών (κ. Μπέης, Αλ. Μητρόπουλος, Κ. Χρυσόγονος, Γ. Κουκιάδης, Αρ. Καζάκης, Γ. Βαρουφάκης, αλλά και των κ. Σ. Ρομπόλη, Γ. Ρωμανιά και τόσων άλλων) πυκνώνουν οι φωνές συνδικαλιστών, που ζητούν από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν στην κήρυξη απεργίας διαρκείας μέχρι την πτώση της κυβέρνησης και την απόσυρση των Μνημονίων της ντροπής και της υποταγής. Προς το παρόν όμως:

Γενική απεργία στις 15 Ιουνίου διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με παναθηναϊκό συλλαλητήριο, ενώ το ΠΑΜΕ θα διοργανώσει, ως συνήθως, ξεχωριστή συγκέντρωση. Αν επιβεβαιωθούν πληροφορίες ότι εντός του ΠΑΜΕ κάποιοι άνοιξαν τη συζήτηση για «αδιέξοδη τακτική» ενδεχομένως και στο συνδικαλιστικό κίνημα να υπάρξουν εξελίξεις – εφόσον βεβαίως επιβιώσει της σημερινής κρίσης και απαξίωσής του.

ΥΓ.: Εκπλήσσει η ευαισθησία «συναδέλφων» για τους κινδύνους που υποκρύπτουν για τη Δημοκρατία οι εντονότατες διαμαρτυρίες των πολιτών. Η υπογραφή τής πιο ταπεινωτικής δανειακής σύμβασης, κόντρα στις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού μας Γ. Παπανδρέου, χωρίς να γνωρίζει τίποτε η Βουλή και ο πολιτικός κόσμος, όπως και ο καθημερινός «βιασμός» της βούλησης και των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού φαίνεται ότι είναι λεπτομέρεια για το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Κρίμα, Α. Λοβέρδο! «Οι τραμπούκοι είναι γνωστοί στην Ιστορία», είπες, θέτοντας για άλλη μια φορά υποψηφιότητα σε παιχνίδια διαδοχής. Τι είναι τραμπουκισμός το γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, που κανέναν δεν εξουσιοδότησαν να τους «σώσει» – και μάλιστα με τόση βιαιότητα.


Σχολιάστε εδώ