«Καπέλο» και στο internet!

Εσωτερικά στην AGB, που διενεργεί τη μέτρηση, σε όσους είχαν πρόσβαση στη σελίδα με τα στοιχεία κίνησης, αναφερόταν πως είχε αποβληθεί για τον Μάιο συγκεκριμένο σάιτ. Τώρα, καθώς το βάρος των ΜΜΕ αλλά και οι κρατικές ενισχύσεις αναμένεται να πέσουν στο internet, έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος συζητήσεων ώστε να διευρυνθεί η βάση της μέτρησης με σάιτ μεγάλων παραδοσιακών Οργανισμών αλλά και να υπάρχει επιπλέον έλεγχος. Βέβαια, στο παρασκήνιο ξεκίνησε ένας νέος κύκλος επιθέσεων και ανακοινώσεων για το τι είχε συμβεί.
Πώς έχει η ιστορία: Από το 2009 λειτουργεί στην ελληνική αγορά το σύστημα ενιαίας μέτρησης επισκεψιμότητας ιστοσελίδων της Nielsen Audience Measurement (AGB). Κατά πολλούς έχει υπάρξει ένα αξιοσημείωτο βήμα για την ανάπτυξη της online επικοινωνίας, καθώς προσέδωσε περισσότερη αξιοπιστία στο περιβάλλον των μετρήσεων του διαδικτύου στα πρότυπα των δυτικών χωρών. Τα συστήματα αυτά βασίζονται και στην εντιμότητα και στην καλή θέληση των εκδοτών που συμμετέχουν, δηλαδή στην προϋπόθεση ότι θα απέχουν από κακοήθεις προσπάθειες «χάκινγκ» ώστε να αλλοιωθούν τα αποτελέσματα, συνήθως με στόχο να παραπλανηθεί η (διαφημιστική) αγορά και να δημιουργηθούν ψευδείς εντυπώσεις. Από τα τέλη Απριλίου απροσδόκητη και ανεξήγητη κατακόρυφη άνοδος συγκεκριμένου σάιτ ενεργοποίησε ελέγχους από πλευράς της AGB και ύστερα από αναλυτική μελέτη των στοιχείων το συμπέρασμα ήταν πως η επισκεψιμότητα του εν λόγω σάιτ ήταν προφανώς «κίβδηλη» – αποτελούσε δηλαδή ένα μεγάλο «καπέλο», σε βαθμό που η AGB προχώρησε στο πρωτόγνωρο βήμα να το αποβάλει τουλάχιστον για τον Μάιο από τις μετρήσεις της.
Ανήσυχοι για τέτοιου είδους φαινόμενα κακόβουλων πρακτικών και τον αντίκτυπό τους στη διαφημιστική αγορά, ορισμένοι από τους σημαντικότερους εκδότες αναλαμβάνουν πρωτοβουλία τόσο για τη θέσπιση κώδικα δεοντολογίας όσο και –κυρίως– για τη δημιουργία μηχανισμού πιστοποίησης επισκεψιμότητας, στα πρότυπα του ABC electronic που λειτουργεί στις προηγμένες αγορές. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν συμμετοχή της «Καθημερινής», της «Ναυτεμπορικής», του Πήγασου, του «Αθηνοράματος», του ΑΝΤ1 και των Αττικών Εκδόσεων, ενώ από τους αποκλειστικά «ψηφιακούς» παίκτες είναι η 24 Media και η Yahoo, και εκτιμάται πως πιθανότατα θα συμμετάσχουν και οι ΔΟΛ, «Ελευθεροτυπία» και Εκδόσεις Λυμπέρη. Οι επόμενες εξελίξεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το διαδίκτυο παραμένει ένα νέο Μέσο, που έχει την ευκαιρία να επιβάλει τη διαφάνεια στις υπό διαμόρφωση συνθήκες λειτουργίας.


Σχολιάστε εδώ