Κάτω στον Πειραιά

Θα μιλήσουν οι Παναγιώτης Σίσκος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέφανος Τσιτομενέας, καθηγητής του ΤΕΙ Πειραιά και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, και ο Γρ. Γουρδομιχάλης, πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ.

// Σε φιάσκο κατέληξε η εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα στα Καμίνια η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Α΄ Πειραιά με θέμα τις προοπτικές των δύο εκλογικών περιφερειών του Πειραιά. Μόλις 30 άτομα συγκεντρώθηκαν, εκ των οποίων οι 15 ήταν οι επώνυμοι, κι έτσι ο κεντρικός ομιλητής, που ήταν ο δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, μίλησε μπροστά σε… άδεια καθίσματα! Όπως λέγεται, η αδιαφορία των οπαδών του ΠΑΣΟΚ προς τις εκδηλώσεις οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς το Κίνημα, αλλά και στο ότι ο γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Πειραιά Γ. Αξαρλής αποτελεί κόκκινο πανί για τους συντρόφους του της Β΄ Πειραιά, οι οποίοι έχουν καταγγείλει μάλιστα την Ιπποκράτους ότι παράνομα τον έχει τοποθετήσει σε έμμισθη κρατική θέση (αντιπρόεδρο του ΣΕΦ), αφού βάσει του καταστατικού του κόμματος οι γραμματείς των ΝΕ απαγορεύεται να διορισθούν σε οποιοδήποτε έμμισθο πόστο του Δημοσίου. Έτσι, όποια εκδήλωση κάνει ο Αξαρλής, τη σαμποτάρουν.

// Ποιος πρώην δημοτικός σύμβουλος του Φασούλα συνελήφθη από δημοτικούς αστυνομικούς στον Κορυδαλλό να κόβει δέντρα στον δρόμο και ήταν έτοιμος να… περάσει αυτόφωρο; Ευτυχώς γιʼ αυτόν, με παρέμβαση συντρόφων του από τον Δήμο Κορυδαλλού, δεν οδηγήθηκε στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και τη γλίτωσε!

// Σε απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση αδειών σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προχώρησε ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Γ. Δαβάκης, που είναι υπεύθυνος και για τον τομέα των καταστημάτων. Έτσι, πλέον οι άδειες εκδίδονται στον μισό χρόνο από τον προβλεπόμενο από τον νόμο, και όσοι θέλουν να βγάλουν τέτοια άδεια δεν ταλαιπωρούνται και κάνουν γρήγορα τη δουλειά τους. Θυμίζουμε ότι παλαιότερα οι άδειες έβγαιναν στον διπλάσιο χρόνο από εκείνον που προέβλεπε ο νόμος…

// Αλλαγές διευθυντών στον δήμο. Διευθυντές που υπηρέτησαν επί χρόνια σε συγκεκριμένες θέσεις άλλαξαν πόστο για να μη θεωρηθεί ύποπτη η πολύχρονη παρουσία τους στους ίδιους χώρους. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να γίνονται όλα επάνω στο τραπέζι. Δεν αρκεί να είναι κάποιος συνετός, πρέπει και να φαίνεται… Ασχέτως αν η εμπειρία σε πολλές περιπτώσεις καλύπτει όλες τις πλευρές και προφυλάσσει… από κακοτοπιές. Κάτι που είχε συμβεί πολλές φορές με συγκεκριμένους διευθυντές που μετακινήθηκαν…

// Το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στην Ύδρα παίρνει σάρκα και οστά. Πρόκειται για τη δημιουργία κέντρου επεξεργασίας – καθαρισμού λυμάτων και εγκατάστασης δικτύου αποχέτευσης σε όλο το νησί! Ήδη το δημοτικό συμβούλιο Ύδρας αποφάσισε να συνάψει σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησης. Αναφερόμενος στη θετική αυτή εξέλιξη, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημ. Κατσικάρης τόνισε: «Η βούληση του περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού και η δική μου είναι να παρεμβαίνουμε με έργα ουσίας και δράσεις αιχμής που θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες και θα βλέπουν το περιεχόμενο και όχι τη βιτρίνα. Η συνέργεια και η αποφασιστική δράση για να αποκτήσει και η Ύδρα εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού με την ταυτόχρονη ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου, είναι μόνο η αρχή για τα νησιά μας που θέλουν και δικαιούνται καλύτερη τύχη».

// Σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης και διαφθοράς, σε μια περίοδο που η χώρα πλήττεται από μια τεράστια οικονομική κρίση, η UNESCO Πειραιά συνεχίζει τις ιδιαίτερα σημαντικές δράσεις πολιτισμού με ρυθμούς απίστευτους. Τις τελευταίες δέκα μέρες έχει οργανώσει τις εξής εκδηλώσεις: αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Η πρόληψη σώζει» με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά στο δημαρχείο Νίκαιας – Ρέντη, και Βραδιά Ελληνικής Οπερέτας αφιερωμένη στην τρίτη ηλικία στο δημαρχείο Νίκαιας – Ρέντη. Ήδη την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε ημερίδα-αφιέρωμα στα 60 χρόνια της UNESCO. Ημερίδα, που ήταν αφιερωμένη στον πολιτισμό, στην πολιτιστική κληρονομιά και την ανάπτυξη, έγινε εν πλω, στο πλοίο «Νεφέλη». Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς ούτε 1 ευρώ δημόσιο χρήμα, τονίζει ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας – Ρέντη Γιάννης Μαρωνίτης. Από το περίσσευμα ανθρωπιάς που διαθέτουν οι συμμαχητές και οι φίλοι της UNESCO…

// Εξαιρετικό ήταν το πρώτο Φεστιβάλ Τρίτης Ηλικίας που έγινε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Βεάκειο. Πάνω από 1.800 Πειραιώτες κάθε ηλικίας παρακολούθησαν τους γονείς και τους παππούδες τους να τραγουδούν και να χορεύουν, να παίζουν θέατρο, να αυτοσχεδιάζουν και να δείχνουν πως παραμένουν παιδιά, πως τα παιδιά του Πειραιά δεν γερνάνε, δεν αλλοτριώνονται, δεν χάνουν τη ζωηράδα και τη σπιρτάδα τους, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, αφού εξήρε το έργο της υπεύθυνης για τα ΚΑΠΗ αντιδημάρχου Μελίνας Φύκια, τόνισε πως σέβεται και τιμά τους Πειραιώτες της τρίτης ηλικίας.

// Δύο εταιρείες με τουριστικά λεωφορεία ερίζουν για μια θέση έξω από το λιμάνι του Πειραιά, κοντά στην έξοδο του ΟΛΠ, στο σημείο όπου προσεγγίζουν και αποβιβάζουν κόσμο τα κρουαζιερόπλοια. Η μία εταιρεία είχε πάρει θέση στο σημείο από πέρυσι, αλλά φέτος εμφανίστηκε κι άλλη, η οποία θέλει να έχει αφετηρία στον ίδιο χώρο, γιατί από εκεί διακινούνται οι τουρίστες και θα έχει σίγουρη πελατεία. Το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει αν θα επέτρεπε στις εταιρείες να χρησιμοποιούν τον ίδιο χώρο ή θα έπρεπε να είναι σε απόσταση το ένα πούλμαν από το άλλο. Κατά τη συζήτηση, ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Κυριάκος Μανωλάκος, που είναι και δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, αποκάλυψε ότι το θέμα είναι μεγάλης σημασίας, γιατί άλλες επτά εταιρείες ετοιμάζονται να φέρουν πούλμαν για να παίρνουν τους τουρίστες από τον Πειραιά και να τους κάνουν περιήγηση στην Αθήνα! Όπως είπε ο Κ. Μανωλάκος, αν μπουν όλα τα πούλμαν στον ίδιο χώρο, θα ζήσουμε πάλι στιγμές του παρελθόντος, όταν οι έχοντες ενοικιαζόμενα διαμερίσματα τραβούσαν τους τουρίστες προκειμένου να εισπράξουν τα λεφτά τους. Εξάλλου, όπως είπε, οι εταιρείες με τα πούλμαν κόβουν και τη δουλειά των ταξιτζήδων του Πειραιά, γιατί ουσιαστικά χάνουν δρομολόγια, αφού δεν έχουν κάποια σύμβαση με τα ταξιδιωτικά γραφεία και διακινούν τουρίστες εκτός γκρουπ. Ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος τόνισε ότι μέχρι στιγμής οι εταιρείες αυτές αποδίδουν 5.000 ευρώ τον χρόνο στον δήμο και ουσιαστικά δεν του προσφέρουν τίποτε άλλο, αφού πηγαίνουν τους τουρίστες στην Αθήνα. Γι’ αυτό, υπογράμμισε, για να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στον Πειραιά θα πρέπει να πηγαίνουν τους τουρίστες που διακινούν και σε επιλεγμένα σημεία του Πειραιά. Επίσης θα ληφθεί μέριμνα ώστε να προστατευθούν και τα συμφέροντα των ταξιτζήδων της περιοχής, οι οποίοι, όπως και όλοι μας άλλωστε, βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες μέρες.

// Όλες αυτές τις μέρες που στις εφορίες γίνεται χαμός λόγω των δηλώσεων, παρατηρούνται εντάσεις, αντεγκλήσεις, διαφωνίες, διαμαρτυρίες κ.λπ. Η ταλαιπωρία είναι μεγάλη και ο κόσμος εξυπηρετείται με το σταγονόμετρο! Όαση σε όλον αυτόν τον ορυμαγδό αποτελεί η Δ΄ Εφορία Πειραιά, όπου παρά την αυξημένη κίνηση των ημερών η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και ήρεμη. Όλες οι υπηρεσίες και τα τμήματα λειτουργούν υποδειγματικά, ο κόσμος εξυπηρετείται όσο πιο γρήγορα γίνεται, οι υποθέσεις των επαγγελματιών διεκπεραιώνονται αμέσως για να μη χάνουν χρόνο από τις δουλειές τους και γενικά το κλίμα είναι ήρεμο και πιο λειτουργικό. Τόσο ο έφορος όσο και ο επόπτης ελέγχου είναι φιλικοί με τον κόσμο, τον αντιμετωπίζουν με κατανόηση και φροντίζουν να εξηγούν με σαφήνεια και υπομονή στον κάθε πολίτη τι πρέπει να κάνει για να τελειώνει γρήγορα τη δουλειά του. Το ίδιο γίνεται σε όλες τις υπηρεσίες, από το Τμήμα Θεώρησης Στοιχείων μέχρι το Μητρώο. Δεν λέμε ότι στη Δ΄ Εφορία έχουν το μαγικό ραβδί και έχουν λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά ότι γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για να βελτιωθούν τα πράγματα σε όλους τους τομείς, η οποία είναι φανερό ότι αποδίδει.


Σχολιάστε εδώ