Κάτω και από την Κολομβία…

Η νέα υποβάθμιση της χώρας από τη Moodyʼs κατατάσσει την ελληνική οικονομία στην κλίμακα Caa1 (κάτω από την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ουρουγουάη κ.λπ.), θεωρώντας τη χρεοκοπημένη κατά 50%, χαμηλού κύρους και μέγιστου ρίσκου, αποτρέποντας έτσι την αντικατάσταση των παλαιών τίτλων που λήγουν μέσα στη διετία 2012-13. Τεράστια προβλήματα δημιουργούνται και στις τράπεζες, τόσο από τα κρατικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους (περίπου 65 δισ.), όσο και από τις πάσης φύσεως εκδόσεις (ομολογιακές τιτλοποιήσεις, κ.λπ., ύψους περίπου 15,5 δισ.) που έχουν δοθεί ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ. Σαν να μην έφταναν μόνο αυτά, οι διεθνείς οίκοι προειδοποιούν ότι αν υπάρξει οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση χρέους με συμμετοχή των ιδιωτών (αυτό τους νοιάζει), η χώρα θα βαθμολογηθεί ακόμη χαμηλότερα, σε καθεστώς selective default, με αποτέλεσμα να πληρωθούν τα CDS.

• Αν και τα… παιδιά του Μαξίμου ήταν αυτοί που έκαναν την παρέμβαση, θέλοντας να στείλουν ηχηρό μήνυμα… ότι εν όψει των δύσκολων αποφάσεων δεν δέχονται αμφισβήτηση από κανέναν, εντούτοις δεν τόλμησαν να το παραδεχθούν και έδειξαν προς την πλευρά του ήδη τελειωμένου Παπακωνσταντίνου! Τον ρόλο των «ταχυδρόμων» ανέλαβαν οι διορισμένοι πρόεδροι του ΧΑ και της ΕΚ, όπου σε «διατεταγμένη υπηρεσία έκαναν τη βρώμικη δουλειά» και προχώρησαν στην προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τεγόπουλος Εκδόσεις.

• Θα τους πληρώσουμε για να μας εξαγοράσουν; Αληθεύει ότι το ξεπούλημα της πλειοψηφίας του πακέτου των μετοχών της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, αναμένεται να συνοδευτεί με την υπογραφή δημόσιων συμβάσεων αμυντικών δαπανών;

> Για να θυμηθούν οι παλαιοί και να μάθουν οι νεώτεροι! Ποιοι μεθόδευσαν την «άνευ όρων παράδοση» της ΕΧΑΕ στους τραπεζίτες; Είναι γεγονός ότι οι τελευταίοι έχουν ήδη «πάρει πίσω» πολύ περισσότερα απ’ όσα «έβαλαν» για να την αγοράσουν; Για του λόγου το αληθές, η πρόσφατη γενική της συνέλευση (οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων δηλαδή) ενέκρινε εκ νέου την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της.

> Ποιες διαδικασίες ακολουθεί η ΑΤΕ Leasing, προκειμένου να εγκρίνει τις χρηματοδοτικές μισθώσεις για τις επενδύσεις των επαγγελματιών αγροτών σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς; Τι είδους προδιαγραφές έχουν δοθεί; Με ποια αναγνωρισμένα πρότυπα; Ποιοι ελέγχουν την πορεία; Με ποιον τρόπο διασφαλίζει η θυγατρική ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά της;

> Άλλη μια κατεδάφιση στο σύστημα κοινωνικής περίθαλψης, άλλη μια ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των ιδιωτικών συμφερόντων… από την κατ’ ευφημισμό σοσιαλιστική κυβέρνηση! Εφεξής οι διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις και με ασφαλιστικές επιχειρήσεις, για τις υπηρεσίες των οποίων θα ισχύει ειδικό αυξημένο τιμολόγιο.

>Τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2011 έκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις για κάποια ισχυρά brand name! Μεταξύ των πιο ζημιογόνων εισηγμένων ήταν η Emporiki Bank με -159,549 εκατ. ευρώ, η Geniki Bank με – 98,617, η MIG με -67,842 και η ΑΤΕ με -29,537.

> Όπου φτωχός κι η μοίρα του! Σαν να μην έφθαναν τα υπόλοιπα προβλήματα της Altec ήρθε και η ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου για να επιβαρύνει τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου της με 1,9 εκατ. ευρώ, τα οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινούν να καταβάλλονται από την 30ή Απριλίου του 2013.

> Η μεθοδολογία των κρατικών αξιωματούχων γνωστή: Το μπαλάκι στους συναλλασσομένους! Την αδυναμία της διορισμένης διοίκησης της ΔΕΗ να αποτρέψει τη μαζική φυγή των πελατών της προς τους ιδιώτες ανταγωνιστές και να προβλέψει το ράλι στις τιμές του πετρελαίου καλούνται να την πληρώσουν οι καταναλωτές με αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.

> Για κάποιους η αγωνία της προσωπικής προβολής είναι αυτοσκοπός! Δεν πρόλαβε καλά καλά να καθαρογραφεί η τροπολογία για την κατάργηση ορισμένων από τα μη ανταποδοτικά ακτοπλοϊκά τέλη και ο βασικός μέτοχος της Hellenic Seaways Βίκτωρ Ρέστης έσπευσε να ανακοινώσει πρώτος την ούτως ή άλλως προσυμφωνημένη ισόποση μείωση στις τιμές των εισιτηρίων.

> Όταν η λογιστική ωραιοποίηση αγγίζει τα όρια της διαστρέβλωσης των οικονομικών μεγεθών! Αλήθεια, «κυρίες και κύριοι» της Επιτροπής Κεφαλαιγοράς, θα ελέγξετε τη μέθοδο που ακολούθησε η εταιρεία του κ. Βωβού για την αναπροσαρμογή των ακινήτων της σε εύλογες αξίες, η οποία οδήγησε σε σημαντικά κέρδη, παρά τη μείωση του κύκλου των εργασιών της;

> Φαύλος κύκλος! Στην ανακοίνωση της Αττι-κατ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, απεικονίζεται πλήρως η εικόνα που επικρατεί στις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Δημόσιο, καθώς η μη καταβολή των οφειλών του δεύτερου έχει οδηγήσει τις πρώτες σε στάση πληρωμών απέναντι σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, κρατικά ταμεία και εργαζόμενους.

> Να ποια εταιρεία σκέφτονται να αποκρατικοποιήσουν, να ποιες υποδομές θέλουν να ξεπουλήσουν, να ποιο δημόσιο αγαθό επιδιώκουν να παραχωρήσουν! Στα 7,140 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα προ φόρων κέρδη της ΕΥΔΑΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, έναντι 2,235 εκατ. ευρώ πέρυσι.

> Βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ ΤΕΕ και ΣΕΒ! Η εμμονή του κ. Δασκαλόπουλου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δεν έμεινε ανταπάντηση από τον κ. Σπίρτζη, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία και κατηγόρησε τους βιομηχάνους πως παρότι η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα καταρρέει εκείνοι επιμένουν στη μεγιστοποίηση των κερδών τους από τα δομικά υλικά.

> Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένο το οικονομικό επιτελείο! Η «έμπνευση των φωστήρων» του London School of Economics, σχετικά με το μέτρο των αποδείξεων, αναμένεται να αυξήσει τη δημοσιονομική «τρύπα», καθώς οι περισσότερες από τις εκκαθαρίσεις των φορολογικών δηλώσεων εμφανίζουν επιστροφές φόρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τρίτη παρτίδα, όπου τα χρεωστικά έχουν περιοριστεί στο 18,4% του συνόλου, ενώ τα πιστωτικά αναρριχήθηκαν στο 40%.

> Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Αληθεύει ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να διαχειρισθούν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πρέπει να χορηγούν δάνεια με όρους εξίσου ευνοϊκούς και χωρίς οποιοδήποτε κέρδος;

> 14 εκατ. ευρώ… «είναι πολλά χρήματα πατριώτες»! Παρά τη μείωση του αρχικώς συμφωνηθέντος τιμήματος, υπό αυτές τις συνθήκες το ύψος της επιστροφής των Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος και Credit Agricole προς την Groupama δεν παύει να είναι μεγάλο.

> Γκλαμουριές εις υγείαν των κορόιδων! Παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει την αγορά, πολυπληθείς είναι και φέτος οι αποστολές των ημικρατικών εισηγμένων που συμμετείχαν στα διάφορα roadshows. Το πακέτο περιλαμβάνει πτήση στην Α’ θέση, διαμονή στα καλύτερα ξενοδοχεία, μεταφορά με λιμουζίνες, δείπνα σε χλιδάτα εστιατόρια… και αν βρεθεί χρόνος θα κλειστούν κάποια ραντεβού με ξένους θεσμικούς, ώστε να συζητηθούν οι προοπτικές της εγχώριας αγοράς γενικότερα και των εταιρειών τους ειδικότερα.

> Για το προσωπικό τους συμφέρον κάποιοι νίπτουν τα χέρια τους, αφήνοντας την κοινωνία να σταυρώνεται! Αληθεύει ότι οι διοικήσεις των κρατικά εποπτευόμενων τραπεζών, προκειμένου να «μακιγιάρουν» τους ισολογισμούς τους, δεν προχωρούν στην ανανέωση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και λήγουν κατά την τρέχουσα χρήση;

> Μας πήραν στο ψιλό οι γείτονές μας! Με την εσωτερική υποτίμηση και την υπερχρέωση των εταίρων, οι πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά ανάγκασαν τις φτωχές να δανείζονται με συνεχώς αυξανόμενα επιτόκια, μειώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά τους.

> Αν είναι να επενδύσεις σήμερα κάπου, σκέψου τις επιχειρήσεις που κατασκευάζουν λουκέτα! Τα αυξανόμενα χρέη, η εκτόξευση των επισφαλειών, η καταβαράθρωση του τζίρου και οι διευρυμένες ζημιές έχουν οδηγήσει τις διοικήσεις αρκετών εισηγμένων επιχειρήσεων να αναζητούν «σανίδα σωτηρίας» στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

> Με τη μέθοδο «βλέποντας και κάνοντας», «προσέχουμε για να έχουμε»! Η αδυναμία των ενοικιαστών να καταβάλουν τα μισθώματα και το μεταβαλλόμενο πλαίσιο που διέπει τις επαγγελματικές συμβάσεις, αρχίζει να προβληματίζει έντονα τις εγχώριες ΑΕΕΑΠ που κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις ως προς τη σκοπιμότητα τέτοιων επενδύσεων.

> Αυτά παθαίνουν όσοι στέκονται προσοχή στις επιθεωρήσεις των διεθνών μαφιόζων του χρήματος και τα ανδρείκελά τους που κουνούν δουλικά την ουρά τους! Οι αλλαγές στα εργασιακά των ημικρατικών επιχειρήσεων, με παρεμβάσεις στον γενικό κανονισμό προσωπικού τους, άρση της μονιμότητας και ελευθερία των απολύσεων, είναι κάποιες από τις απαιτήσεις των αλλοδαπών υποψήφιων αγοραστών.

> Αυτή είναι άραγε η απρόσκοπτη χρηματοδότηση που ευαγγελίζεται η πράσινη διακυβέρνηση για την εθνική οικονομία; Νέο ιστορικό χαμηλό για τα δάνεια τον Απρίλιο και αρνητική καθαρή ροή προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις.

> Ας κρατήσουν οι insiders μικρό καλάθι! Γιά να δούμε αν οι γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών θα επικυρώσουν στο σύνολό τους τις προτάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων, είτε για τη διανομή μερίσματος είτε για την επιστροφή κεφαλαίου.

> Εάν νομίζετε ότι οι προκλήσεις σταματούν εκεί, κάνετε λάθος! Πόσες από τις «μητρικές» τράπεζες είναι αυτήν τη στιγμή σε θέση να ενισχύουν εξ ολοκλήρου κεφαλαιακά τις «θυγατέρες» τους ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να διατηρήσουν τη φερεγγυότητά τους σε ανεκτά επίπεδα;

>Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε, γιατί είναι ανίκανη να κάνει οτιδήποτε! Εκ του αποτελέσματος, το μέτρο της απόσυρσης δεν ενίσχυσε την αγορά ΙΧ, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς που οδήγησαν στην ανακύκλωση το παλαιό τους αυτοκίνητο δεν αγόρασαν καινούργιο, αλλά επιδίωξαν να πουλήσουν το πιστοποιητικό απόσυρσης.

> Το ερώτημα του εκατομμυρίου απευθύνεται σε όσους πολιτικούς δεν μπορούν να υψώσουν ανάστημα στους τραπεζίτες! Από τη στιγμή που οι αγορές έχουν τιμολογήσει την αναδιάρθρωση της Ελλάδας, ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι είναι πια θέμα χρόνου, τότε γιατί εξακολουθούν να συσσωρεύουν νέες πιστώσεις από αναχρηματοδοτήσεις παλαιότερων χρεών, χρησιμοποιώντας κι άλλα χρήματα των φορολογουμένων προκειμένου να καθυστερήσουν το «μοιραίο»;

> Ας πρόσεχαν! Αυτήν την περίοδο τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου είναι υψηλότερα από αυτά που δίνουν οι περισσότερες τράπεζες στις προθεσμιακές τους καταθέσεις και έτσι δεν είναι λίγοι εκείνοι που μεταφέρουν χρήματα από τις δεύτερες στα πρώτα.

> Επαγγελματίες στο δούλεμα και στην κωλοτούμπα οι κυβερνώντες… την έφεραν μια χαρά σε όσους δήλωσαν τους ημιυπαίθριους! Τα επιπλέον τετραγωνικά που τακτοποιήθηκαν θα λαμβάνονται πλέον υπόψη από την εφορία για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης, του ακαθάριστου εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση, τη φοροαπαλλαγή που αφορά την έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

> Αν και αυτό δεν είναι πρωτοφανής πρόκληση-απύθμενο θράσος, τι είναι; Σε μια εποχή που για χάρη της ενίσχυσης των κρατικών ταμείων μειώνονται οι μισθοί, πετσοκόβονται οι συντάξεις και περικόπτονται τα επιδόματα, η σύννομη άρνηση των τραπεζών να καταβάλουν στο ελληνικό Δημόσιο τον τόκο που τους αναλογεί από την κεφαλαιακή ενίσχυση, με αντάλλαγμα την έκδοση προνομιούχων μετοχών, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη, προκαλώντας μάλιστα απώλειες εσόδων ύψους περίπου 105 εκατ. ευρώ.

• Θέλει να αποσυρθεί με το κεφάλι ψηλά! Μαθαίνουμε ότι επίκειται «λουκέτο» σε μικρή χρηματιστηριακή εταιρεία, της οποίας ο ιδιοκτήτης φημίζεται για τις καλλιτεχνικές του «ανησυχίες». Οι πελάτες της δεν έχουν ακόμη ειδοποιηθεί στο σύνολό τους, καθώς δεν πρόκειται για «κανόνι», αλλά για ένταξή της σε διαδικασία εκκαθάρισης που θα ξεκινήσει πιθανόν από το καλοκαίρι. Από ό,τι φαίνεται, οι γνωριμίες του μεγαλοχρηματιστή της με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ (φέρονται να διατηρούν κωδικούς στα ονόματα των συζύγων τους) δεν στάθηκαν ικανές να «κλείσουν» την υπόθεση, που έχει να κάνει με τη διακίνηση εικονικών τιμολογίων.

• Γίνεται να καταλάβει ο χορτάτος τον πεινασμένο; Αδύνατον! Τι κι αν το εισόδημα του αγροτών, από τα νεοφιλελεύθερα μέτρα της κυβέρνησης ΓΑΠ, βαίνει μειούμενο, εντούτοις ο ΟΠΕΚΕΠΕ δημιουργεί διαδικτυακό χώρο συνολικού προυπολογισμού «μόλις» 1.146.750,00 ευρώ.

• Οι ξένοι έβαλαν τη μουσική και εμείς απλώς χορέψαμε στους ρυθμούς τους! Θα δοθούν ποτέ στη δημοσιότητα τα αντίγραφα των συμβάσεων των ασφαλίστρων κινδύνου που πόνταραν στη χρεοκοπία της χώρας; Μιλάμε για αυτά που έχουν υλοποιηθεί με τη διαμεσολάβηση εταιρειών του ευρύτερου χρηματοοικονομικού χώρου και των τραπεζών. Αναφερόμαστε σε εκείνα που θα γίνεται ταυτοποίηση των πελατών τους και των αντισυμβαλλομένων, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους ή τη νομική τους μορφή.


Σχολιάστε εδώ