ΕΣΗΕΑ – Προεδρείο: Αδιέξοδο

Άκαρπες απέβησαν οι δύο πρώτες συνεδριάσεις των νεοεκλεγέντων μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τη συγκρότηση σε σώμα του νέου ΔΣ και η συνεδρίαση διακόπηκε για να συνεχισθεί αύριο (Δευτέρα 6 Ιουνίου) καθώς τα προβλήματα του κλάδου συσσωρεύονται. Οι ένδεκα νεοεκλεγέντες σύμβουλοι, που κλήθηκαν σε συνεδρίαση από τον πλειοψηφήσαντα σύμβουλο Δημήτρη Τσαλαπάτη, συμφώνησαν… διαφωνούντες στη συγκρότηση του νέου ΔΣ (και προεδρείου). Εξέφρασαν μεν τη βούλησή τους για την άμεση συγκρότηση προεδρείου, πλην όμως διαφώνησαν στη συγκρότησή του!
Στις δύο πολύωρες συνεδριάσεις, που ήσαν ανοικτές σε όποιο μέλος της ΕΣΗΕΑ ήθελε να τις παρακολουθήσει, οι εφτά συνδικαλιστικές παρατάξεις έθεσαν στο τραπέζι για συζήτηση τις προτάσεις τους για τη συγκρότηση προεδρείου (αναλογικό – αντιπροσωπευτικό προεδρείο, συμμαχικό, προγραμματικό, αριστερό, καθώς και προεδρείο που να προκύψει από κλήρωση). Οι σύμβουλοι των συνδυασμών ανέπτυξαν τις απόψεις τους σε ήρεμη και πολιτισμένη μεν ατμόσφαιρα, πλην όμως αναλώθηκαν σε ατέρμονες συζητήσεις. Ανεξαρτήτως πάντως τούτων, η γενική εικόνα από τις δύο αυτές συνεδριάσεις είναι ότι και οι ένδεκα νεοεκλεγέντες σύμβουλοι συναισθάνονται την ανάγκη για την άμεση συγκρότηση του νέου ΔΣ, καθώς τα ζέοντα προβλήματα του κλάδου αυξάνονται. Ο συνδυασμός «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» (Χρήστος Κυρίτσης, Μαρία Αντωνιάδου) σε ανακοίνωσή του μετά τη δεύτερη συνεδρίαση τονίζει ότι πρότεινε τη συγκρότηση αναλογικού – αντιπροσωπευτικού προεδρείου (το ίδιο πρότεινε και ο συνδυασμός «Συσπείρωση Δημοσιογράφων»), πρόταση που δεν έγινε δεκτή από άλλες παρατάξεις, και ότι χάριν της ενότητας του κλάδου πρότεινε τη συγκρότηση αριστερού προεδρείου, χωρίς όμως ανταπόκριση. Η αυριανή συνεδρίαση (τρίτη κατά σειρά) θεωρείται κρίσιμη, καθώς υπάρχει άμεση ανάγκη για τη συγκρότηση του νέου ΔΣ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα και επίκαιρα προβλήματα του κλάδου (απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις, αγγελιόσημο, ανεργία, ασφαλιστικά Ταμεία, ανασυγκρότηση της ΕΣΗΕΑ, συντάξεις, κλείσιμο ΜΜΕ κ.λπ.). Και τούτο διότι το απερχόμενο ΔΣ μέχρι τη συγκρότηση του νέου ΔΣ δεν έχει καμία εξουσία (ούτε να υπογράψει συλλογικές συμβάσεις ούτε να κηρύξει νομίμως απεργία κ.λπ.). Η εξουσία του εξαντλείται στη διαχείριση και μόνο των τρεχουσών και επειγουσών υποθέσεων. Yπάρχει επιτακτική ανάγκη συγκρότησης προεδρείου, παρότι δεν υπάρχει διάταξη νόμου ούτε του καταστατικού που να προσδιορίζει τον χρόνο των διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση του νέου ΔΣ. Στο πλαίσιο αυτό εμείς οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων – μελών της ΕΣΗΕΑ καλούμε τους νεοεκλεγέντες συναδέλφους να στέρξουν στη συγκρότηση σε σώμα του νέου ΔΣ καθʼ όσον αυτό απαιτεί το σύνολο των μελών της ΕΣΗΕΑ και προς το συμφέρον της Ένωσης και των μελών της.
Οι επαναληπτικές εκλογές
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη, 7 και 8 Ιουνίου, από τις 8 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου, στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ Ακαδημίας 20 θα διεξαχθεί επαναληπτική εκλογή για τα Πειθαρχικά Συμβούλια και τους εκπροσώπους στο Μεικτό Συμβούλιο, για τα μέλη που δεν εξελέγησαν κατά την πρώτη ψηφοφορία. Ειδικώς δε καλούνται οι συνταξιούχοι συνάδελφοι να προσέλθουν και να ψηφίσουν σε μια από τις δύο ημέρες, καθώς θα εκλεγούν και δύο εκπρόσωποι των συνταξιούχων.


Σχολιάστε εδώ