Εντυπωσιακή ανάκαμψη στον τουρισμό

Οι τιμές είναι στα περυσινά επίπεδα, αλλά μέχρι τώρα τα πράγματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά! Ο Μάιος ήταν κατά πολύ καλύτερος από πέρυσι, ενώ ο Ιούνιος εμφανίζεται πολύ δυνατός!

Θεαματική είναι η αύξηση των τουριστών από τις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίοι επιδιώκουν πλέον να πηγαίνουν για διακοπές σε μη μουσουλμανικές χώρες. Οι πρώτοι, με διαφορά, τουρίστες που θα μας έρθουν φέτος θα είναι οι Ρώσοι, των οποίων ο αριθμός θα είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Ακολουθούν οι Άγγλοι και οι Γερμανοί.

Όλοι οι παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι φέτος θα ανατραπεί η κατιούσα που είχαμε πάρει πέρυσι και μάλιστα αναφέρουν ότι η μοναδική μας ελπίδα για να κυκλοφορήσει χρήμα στη χώρα μας είναι ο τουρισμός. Η σαφής αυτή στροφή του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα οφείλεται στην κατάσταση που επικρατεί στην Αφρική και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο και την Τυνησία που ήταν κάθε χρόνο σταθερά πολύ πιο μπροστά από εμάς στις προτιμήσεις των τουριστών. Επίσης, και η Τουρκία δεν έχει την κίνηση που θα περίμενε. Πληρώνει ίσως το ότι είναι μουσουλμανική χώρα…

Πολύ καλύτερα θα πάνε ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Αν δεν γίνει βέβαια καμία… στραβή κι αλλάξει το κλίμα, κάτι που όλοι απευχόμαστε.

Τα καλά ξενοδοχεία στην Κύπρο έχουν ήδη πληρότητα 100% για Ιούλιο και Αύγουστο, με αποτέλεσμα οι Κύπριοι που θα θελήσουν να πάνε διακοπές στη χώρα τους να μη βρίσκουν καταλύματα. Γεμίζουν όμως διαρκώς και τα ξενοδοχεία στη χώρα μας. Κι εδώ κάτι παρόμοιο με την Κύπρο αναμένεται…

Τη μεγαλύτερη προσέλκυση τουριστών έχει η Ισπανία, γιατί έχει καλύτερες υποδομές και πολλά κρεβάτια. Και βέβαια είναι πολύ πιο κοντά στην Αγγλία…

Πολύ καλά πηγαίνουν φέτος και οι κρουαζιέρες, οι οποίες είχαν αρχίσει από πέρυσι να… απογειώνονται θεαματικά, παρότι αρκετές κρατήσεις θέσεων στα πλοία ακυρώθηκαν γιατί η Ελλάδα πήγαινε «πακέτο» με Αίγυπτο και Τυνησία και πολλοί που ήθελαν να πάνε σʼ αυτούς τους προορισμούς έκαναν πίσω…

Πάντως οι κρουαζιέρες από Πειραιά για τα νησιά και την Τουρκία είναι πολύ ψηλά φέτος…

Ενδεικτικό του πολύ καλού κλίματος που διαμορφώνεται για τον ελληνικό τουρισμό είναι η εκτίμηση του κορυφαίου γερμανικού ταξιδιωτικού οργανισμού TUI, του οποίου η εκπρόσωπος Ραμόνα Φετ τόνισε στην Deutche Welle ότι φέτος η Ελλάδα πρέπει να συγκρίνεται με την Ισπανία!

Η εκπρόσωπος της TUI, επίσης, πρόσθεσε: «Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι διαφορετικοί από εκείνους που επιλέγουν την Τουρκία. Η τελευταία έχει μια πλούσια προσφορά σε πακέτα all inclusive, ενώ τα ελληνικά είναι περισσότερο προσαρμοσμένα στις προσωπικές επιθυμίες των τουριστών».

Η Κρήτη στην κορυφή
των προτιμήσεων

Κορυφαίος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα παραμένει η Κρήτη, σύμφωνα με την κυρία Φετ. Σημαντική είναι η ζήτηση στο μεταξύ και για μικρότερα ελληνικά νησιά, όπως η Κέρκυρα και η Κως, για τα οποία η TUI προσφέρει εξειδικευμένα πακέτα, για παράδειγμα μόνον για ζευγάρια ή οικογένειες.

Κρήτη, Ρόδο, Κω και Μύκονο προτιμούν οι περισσότεροι πελάτες της Thomas Cook, όπως μας είπε ο εκπρόσωπος του ομίλου Ματίας Μπράντες.

Τέλος, αυξημένη ζήτηση στα αεροπορικά εισιτήρια για την Ελλάδα καταγράφει μέχρι στιγμής και η Germanwings. Δημοφιλέστεροι προορισμοί, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αεροπορικής εταιρείας Ανγκέλικα Σβαφ είναι η Κρήτη, η Αθήνα και η Κέρκυρα.

Οι «επιχειρήσεις» στη Λιβύη «πλήττουν» τον τουρισμό στα Χανιά

Απρόσμενο εμπόδιο προς το τουριστικό ρεύμα που κατευθύνεται προς τα Χανιά δημιουργήθηκε εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ προς τη Λιβύη! Το αεροδρόμιο των Χανίων, που χρησιμοποιείται από την Πολιτική Αεροπορία, την 115 πτέρυγα Μάχης και την αμερικανική βάση της Σούδας, έχει στην κυριολεξία «φρακάρει» από τις συνεχείς πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη Λιβύη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσγειωθούν οι πτήσεις τσάρτερ, οι οποίες είναι αυξημένες λόγω εποχής! Έτσι πολλές ακυρώνονται και άλλες παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις, με συνέπεια να αγανακτεί ο κόσμος και να μη θέλει ούτε να… ακούει για Χανιά!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το πρόβλημα δεν δημιουργείται από τις πτήσεις των F16 της 115 ΠΜ, που είναι οι συνήθεις, αλλά από την τεράστια αύξηση αφίξεων – αναχωρήσεων μεταγωγικών αεροσκαφών και κυρίως από τις πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών του Κατάρ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σχεδόν κάθε βράδυ, μετά τις 11, ο εναέριος χώρος πάνω από το αεροδρόμιο αλλά και θέσεις στάθμευσης, «μπλοκάρονται» από τα αεροσκάφη του Κατάρ που απογειώνονται για να «επιχειρήσουν» στη Λιβύη, επιστρέφουν για ανεφοδιασμό και απογειώνονται και πάλι.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος γίνονται συνεχείς συσκέψεις με τα στελέχη της ΥΠΑ και της 115 ΠΜ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των συζητήσεων, έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις.

Η μια αφορά στη μετεγκατάσταση κάποιων στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε αμιγές πολεμικό αεροδρόμιο της Πελοποννήσου προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο «μεικτό» αεροδρόμιο Χανίων.

Η δεύτερη αφορά στην ενίσχυση με προσωπικό του πύργου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου Χανίων, το οποίο στελεχώνεται μόνο από την 115 ΠΜ καθώς η ΥΠΑ στα Χανιά δεν διαθέτει ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Πάντως οι τουριστικοί επιχειρηματίες ζητούν να δοθεί αμέσως λύση, καθώς ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση αεροπορικών εταιρειών για να έρθουν με πτήσεις τσάρτερ στα Χανιά, αυτή η ζήτηση μπλοκάρεται λόγω της προτεραιότητας που δίδεται στα πολεμικά αεροσκάφη.


Σχολιάστε εδώ