«Είσαι η τελευταία μας ελπίδα…»

Στη διάρκεια της περιοδείας είχε πλήθος επαφών με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων, παράγοντες της αγοράς, αλλά και απλούς ανθρώπους, όπου και διαπίστωσε τις δραματικές αλλαγές που έχει επιφέρει στην κοινωνία η πολιτική του Μνημονίου. Απόγνωση για το σήμερα, προβληματισμός και απαισιοδοξία για το μέλλον.

Αλλά και οργή για τη σημερινή κυβέρνηση, με πιο χαρακτηριστική την αποστροφή εμπόρου στον Αγ. Νικόλαο: «Αυτοί πρέπει να πάνε σπίτι τους ή να πάνε φυλακή», σκηνή που δεν προβλήθηκε από κανένα Μέσο Ενημέρωσης. Μόνιμη επωδός των διαμαρτυριών εμπόρων και καταστηματαρχών ότι οι περικοπές και οι φόροι «βούλιαξαν» την αγορά. «Καταστρεφόμαστε», έλεγαν, ενώ επισήμαναν στον πρόεδρο της ΝΔ τη ραγδαία αύξηση στο νησί των αυτοκτονιών επιχειρηματιών λόγω χρεών. «Αν αυξήσουν ξανά τον ΦΠΑ, εμείς έχουμε τελειώσει» του είπαν εκπρόσωποι συνεταιρισμού στα Ανώγεια.

Ο κ. Σαμαράς δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του ότι πρέπει να μειωθούν οι φορολογικές συντελεστές και να δοθούν κίνητρα ώστε να ανακάμψει η αγορά και να σταματήσουν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις. Μιλώντας μάλιστα σε εκδήλωση στο Ηράκλειο κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και να πάρει μέτρα που θα βοηθήσουν την αγορά και τα οποία δεν θα κοστίζουν στον προϋπολογισμό.

«Να πληρώσει το κράτος τις δικές του οφειλές στον ιδιωτικό τομέα, να απελευθερώσουν τη ρευστότητα των τραπεζών» πρόσθεσε. Μεταξύ αυτών που συνάντησε ήταν κι ο εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ (πρώην ευρωβουλευτής) περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε ταξιδέψει στις Βρυξέλλες. «Το κλίμα εκεί είναι πολύ αρνητικό για την Ελλάδα» είπε στον κ. Σαμαρά.

Στη διάρκεια της περιοδείας ήταν σαφής η αλλαγή του πολιτικού κλίματος, οι επαφές του ακόμη και στα Χανιά, που θεωρείται «προπύργιο του Μητσοτακισμού», πήγαν πολύ καλά, χωρίς απρόοπτα και γκρίνιες. Η εκδήλωση στο Ηράκλειο είχε πολύ κόσμο, παρά το γεγονός ότι άλλαξε ο χώρος, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να «εισβάλουν» στην αίθουσα οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΟΦΗ, που τις τελευταίες ημέρες διαμαρτύρονται για αποφάσεις της αθλητικής ηγεσίας που αφορούν τον σύλλογο. Παρών στο Ηράκλειο κι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που κατέβηκε στη Κρήτη ειδικά για την περιοδεία.

Στον Αγ. Νικόλαο πλησίασε τον κ. Σαμαρά μια μεσόκοπη γυναίκα και του είπε χαρακτηριστικά: «Είσαι η τελευταία μας ελπίδα. Αν μας απογοητεύσεις κι εσύ…»

Σε κακούς χειρισμούς και στην… «παρέμβαση» του Μητσοτακαίικου αποδίδουν στελέχη της Λ. Συγγρού το γεγονός ότι δεν είχε αίσιο τέλος η περίπτωση προσχώρησης στη ΝΔ του κ. Κονταξάκη, που εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Δ. Γιαννουλάκη, ο οποίος, ως γνωστόν, υποστηρίχθηκε από την Ντόρα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Κονταξάκης πήγε στα τοπικά γραφεία της ΟΝΝΕΔ, συναντήθηκε (και φωτογραφήθηκε) με τον κ. Σαμαρά και όλοι έμειναν με την εντύπωση, αν όχι με τη βεβαιότητα, ότι θα προσχωρούσε στο κόμμα.

Εξ ου και υπήρξε και η σχετική διαρροή.
Το ότι στη συνέχεια εκείνος άλλαξε γνώμη και διέψευσε τις πληροφορίες περί προσχώρησής του στη ΝΔ, στελέχη του κόμματος το αποδίδουν στις πιέσεις (ορισμένοι μιλούσαν ακόμη και για «απειλές») που δέχθηκε από το περιβάλλον, ενδεχομένως και την ίδια την κ. Μπακογιάννη. Αλλά και τον Μαρκογιαννάκη…


Σχολιάστε εδώ