Πάει να… ρεφάρει το ΙΚΑ από τους μεταμοσχευμένους!

Ο λόγος για λίγους ασφαλισμένους του Ιδρύματος, οι οποίοι ενώ κέρδισαν το στοίχημα της ζωής, κι εκεί που τους είχαν ξεγραμμένους επιβίωσαν επειδή βρέθηκε το κατάλληλο μόσχευμα, υποχρεώνονται τώρα να πληρώνουν τις εξετάσεις που κάνουν για να διαπιστωθεί αν λειτουργεί ικανοποιητικά το μόσχευμα, οι οποίες, όπως είναι φυσικό, είναι απόλυτα εξειδικευμένες και ως εκ τούτου πανάκριβες.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, οι ασφαλισμένοι αυτοί, που έχουν κάνει μεταμόσχευση ζωτικών οργάνων, όπως ήπατος, νεφρών κ.λπ., και δικαιούνται μιας πιο ανθρώπινης μεταχείρισης, όταν πήγαιναν στο «Λαϊκό», μια και αυτό διαθέτει τα απαραίτητα μηχανήματα για να κάνουν της εξετάσεις τους, έδιναν το βιβλιάριο ασθενείας τους και έκαναν τις εξετάσεις δωρεάν.

Εδώ και κάποιους μήνες, η αρμόδια υπηρεσία του «Λαϊκού» τους ενημέρωσε ότι θα πρέπει να γράφει τις εξετάσεις γιατρός του ΙΚΑ και να τους δίνει παραπεμπτικό ο ελεγκτής του ιδρύματος στο οποίο να αναγράφει ότι τη δαπάνη την αναλαμβάνει το ΙΚΑ.

Ο ελεγκτής όμως του Πειραιά, ενώ τους υπογράφει το παραπεμπτικό και βάζει τις σφραγίδες, αρνείται να γράψει ότι θα αναλάβει το ΙΚΑ τη δαπάνη. Έτσι στο «Λαϊκό» τους χρεώνουν κανονικά τις εξετάσεις, με αποτέλεσμα κάποιοι Πειραιώτες που ζουν με μόσχευμα να μην έχουν να πληρώσουν (πώς να έχουν αν παίρνουν 450 ευρώ τον μήνα σύνταξη και οι εξετάσεις στοιχίζουν τα… μισά;) και να μην τις κάνουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους!

Αναφέρουμε ακριβώς ό,τι μας κατάγγειλαν ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία τους. Επειδή, πραγματικά, δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι το ΙΚΑ ή το «Λαϊκό» έχουν κάνει… μπαλάκι αυτούς τους ανθρώπους και παίζουν –κυριολεκτικά– με τη ζωή τους, ελπίζουμε ότι κάποια από τις δύο πλευρές θα ευαισθητοποιηθεί και θα μας πει τι συμβαίνει. Και –κυρίως– θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

Γιατί, όπως μάθαμε, το καθεστώς αυτό ισχύει μόνο για όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση. Οι άλλοι ασθενείς που πάσχουν από νεφροπάθεια ή ηπατική ανεπάρκεια εξυπηρετούνται κανονικά όπως πριν και δεν χρειάζονται παραπεμπτικά και κόντρα παραπεμπτικά με… σημειώσεις.
Κάτι που σημαίνει ότι το ΙΚΑ χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους ασφαλισμένους του. Εκτός κι αν νομίζει πως όποιος έχει κάνει μεταμόσχευση ήπατος έχει γίνει καλά και μπορεί να τα… βγάλει πέρα. Οπότε δεν μένει παρά να του κόψει και τη σύνταξη…


Σχολιάστε εδώ