Άπρακτοι έφυγαν από τη ΝΔ οι «τροϊκανοί»…

Εμμέσως πλην σαφώς αναγνώρισαν ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και για τον λόγο αυτόν ζήτησαν ευθέως την καθαρή στήριξη της ΝΔ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κατάφεραν να αποσπάσουν ανάλογη δέσμευση, καθώς τα στελέχη του κόμματος δεν πρόκειται να συναινέσουν σε μια πολιτική που αποδείχθηκε πέρα για πέρα λανθασμένη. Προειδοποίησαν μάλιστα τους επικεφαλής της «τρόικας» ότι αν υλοποιηθούν τα νέα μέτρα (περικοπές μισθών και συντάξεων) που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι θέμα χρόνου η κοινωνική έκρηξη και θα δούμε στην Αθήνα σκηνές ανάλογες με αυτές στο Κάιρο!

Στη διάρκεια της συνάντησης οι ξένοι αξιωματούχοι άφησαν να αιωρείται η «απειλή» διακοπής της χρηματοδότησης και ζήτησαν, για την ακρίβεια απαίτησαν, από τα στελέχη της ΝΔ να συναινέσουν σε όλα όσα χρειάζονται. Από την πλευρά τους, οι τελευταίοι υπογράμμισαν ότι δεν είναι η αξιωματική αντιπολίτευση που παρεμποδίζει την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα μέτρα, αλλά τα ίδια τα στελέχη της. Επισήμαναν τις διαφωνίες και τις κόντρες των υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε κεντρικές επιλογές και την άρνηση αρκετών να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.
Ανεξάρτητα από όλα αυτά, στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά υπάρχει ικανοποίηση για το συνολικό αποτέλεσμα της συνάντησης.

Όπως σημειώνουν, για πρώτη φορά η «τρόικα» έδειξε έντονο ενδιαφέρον, ζήτησε διευκρινίσεις, διατύπωσε ερωτήσεις σχετικά με το αναθεωρημένο πρόγραμμα της ΝΔ, το «Ζάππειο 2». Παράλληλα διότι οι Βρυξέλλες θεωρούν πλέον ότι ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ «δεν μπορούν» και στρέφονται τώρα προς την πλευρά της ΝΔ αντιμετωπίζοντας τα στελέχη της ως ισότιμους συνομιλητές. Στη Λ. Συγγρού πάντως δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις, γνωρίζουν ότι οι πιέσεις για συναίνεση θα συνεχισθούν και θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες.

Προοπτική η οποία τους προβληματίζει έντονα, καθώς δεν μπορούν να προβλέψουν ποια ακριβώς μορφή θα πάρουν οι πιέσεις. Στη συνάντηση, από πλευράς ΝΔ μετείχαν ο αντιπρόεδρος Στ. Δήμας, οι αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας, Ν. Μηταράκης και οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά Γ. Μουρμούρας και Χρ. Λαζαρίδης.


Σχολιάστε εδώ