Στον αέρα η σύμβαση των υποβρυχίων

Έτσι μια πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση συμφωνία κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα και μαζί και το επιχειρησιακό πρόγραμμα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Το απίστευτο στην υπόθεση είναι ότι για τη σύμβαση «Ποσειδών» έχουμε ήδη πληρώσει –από το 2002 μέχρι σήμερα– πάνω από 720 εκατομμύρια ευρώ και δεν έχουμε παραλάβει απολύτως τίποτε. Δηλαδή κινδυνεύουμε, με αυτό το υπέρογκο ποσό, να παραλάβουμε (όταν και αν το παραλάβουμε) ένα μερικώς εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο 31 ετών! Και να φανταστεί κανείς ότι με τόσα λεφτά θα αγοράζαμε ακόμη και πυρηνικό υποβρύχιο… Ευτυχώς –και πιστεύουμε τις διαβεβαιώσεις του ΥΕΘΑ κ. Ε. Βενιζέλου– το πρόγραμμα των υπολοίπων τριών υποβρυχίων τ. 214, που περιμένουν υπομονετικά στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά να ξεκινήσουν οι δοκιμές, δεν κινδυνεύει (Σύμβαση «Αρχιμήδης»).

Πάντως το ελληνικό Δημόσιο, από τις 27 Οκτ. 2010, που ολοκληρώθηκαν οι συμφωνίες, έχει πληρώσει 350 εκατομμύρια ευρώ στις εταιρείες HDV και ADM (250 εκατ. ευρώ στις 27/10/10, 50 εκατομ. ευρώ στις 15/11/10 και 50 εκατομ. ευρώ στις 15/2/11).

Όπως έγινε γνωστό, τα Ναυπηγεία ζητάνε από το ελληνικό Δημόσιο άλλα 300 εκατ. ευρώ, για να καλύψουν, λέει, υποχρεώσεις της προηγούμενης διοίκησης (ThyssenKrupp) προς ΟΣΕ, τράπεζες κ.λπ. Το τέλειο μπάχαλο δηλαδή… Ο ΛΑΟΣ τι λέει τώρα, που πριν από 6 μήνες έσπευσε πρώτος και μόνος, ως «δεκανίκι» της κυβέρνησης, να ψηφίσει τις συμφωνίες αυτές; Ένα «mea culpa», πού και πού, δεν βλάπτει…


Σχολιάστε εδώ