Σε ΜΚΟ το πρόγραμμα «Βοήθεια για το Σπίτι»

Αιτία η έλλειψη χρημάτων, που δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων στο συγκεκριμένο κοινωνικό πρόγραμμα.

Είναι τόση η οικονομική ανέχεια, που δεν υπάρχουν κονδύλια ούτε για τη μεταφορά του παραπάνω προσωπικού στις κατοικίες των ανθρώπων που χρήζουν ψυχολογικής και ιατρικής στήριξης.

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες των γιατρών, κοινωνικών λειτουργών κ.ά. που βοηθούν τα ανήμπορα άτομα τελευταία, ο Δήμος Αθηναίων αρνείται να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα, με αποτέλεσμα και οι ίδιοι να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Όπως αποκάλυψαν οι ίδιοι, τα αυτοκίνητα που έπρεπε να χρησιμοποιούνται για την περίθαλψη των ηλικιωμένων (μεταφορά εργαζομένων, συνοδεία των ατόμων σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες) χρησιμοποιούνται για αλλότριους σκοπούς, όπως για τις μετακινήσεις στελεχών της νέας δημοτικής αρχής.

Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, λεφτά για τους χρήζοντες βοήθεια δεν υπάρχουν, για τους ημέτερους υπάρχουν (βενζίνη) και με το παραπάνω). Επειδή «ψάξαμε» το θέμα, μάθαμε ότι στο τέλος του έτους παύει η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Όσο για την κυβέρνηση, αυτή σφυρίζει αδιάφορα για τη συνέχισή του, επιθυμώντας στην πραγματικότητα τη διακοπή του. Κι αυτό γιατί σε συνεργασία Δήμου Αθηναίων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων θα οργανώσει παρόμοια προγράμματα, με μειωμένο, φυσικά, προϋπολογισμό.

Η ΜΚΟ που θα αναλάβει το έργο θα το επανδρώσει με προσωπικό αποκλειστικά της επιλογής της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το νυν προσωπικό που απασχολείται από το 1997 στο «Βοήθεια στο Σπίτι» θα πεταχτεί στον δρόμο.

Προκειμένου δε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ηλικιωμένων, τον ρόλο της φύλαξης των ηλικιωμένων θα τον αναλάβουν συγγενείς (παιδιά, εγγόνια, αδέλφια κ.λπ.), που πρέπει όμως να είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Επομένως, με το πρόσχημα της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, 1.000 άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν έχουν συγγενείς, ή αυτοί που έχουν είναι «τυχερούς» συγγενείς οι οποίοι εργάζονται, θ’ αποκλειστούν αυτομάτως από κάθε δικαίωμα περίθαλψης, ακόμη και της συμβουλευτικής στήριξης.

Μια άλλη παράμετρος της αναλγησίας που διέπει δήμο και υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι όσα άτομα δεν ενταχθούν στο νέου τύπου (α λα ΜΚΟ) πρόγραμμα θα χάσουν κάθε δικαίωμα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φιλοξενίας τους σε γηροκομεία και νοσοκομεία.

Τα περισσότερα άτομα της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι πραγματικά ανήμπορα εδώ και χρόνια, δεν έχουν συμπληρώσει σε πολλές περιπτώσεις τα συντάξιμα χρόνια και συντηρούνται χάρη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Αν διωχθούν από το πρόγραμμα δεν θα έχουν ν’ αγοράσουν ούτε τα στοιχειώδη είδη διατροφής τους.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν στον Δήμο Αθηναίων, αλλά «ποιούνται την νήσσαν» προτιμώντας να φροντίζουν λαθρομετανάστες αντί τους έλληνες απόμαχους… Πόσο ευαίσθητοι (δεν) είστε, κ. Καμίνη; Τι λέει η αρμόδια αντιδήμαρχος Πόπη Γιαννοπούλου, γνωστή συνδικαλίστρια, στον νοσοκομειακό χώρο, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ;


Σχολιάστε εδώ