Σε εξαθλίωση και οι αγρότες!

Αυτό αναφέρουν με επερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 55 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι περιγράφουν τη ζοφερή εικόνα των ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων ως εξής:

«Εκτιμήσεις δεν διενεργούνται από τους γεωπόνους-εκτιμητές του Οργανισμού για τις ζημιές που εκδηλώθηκαν στις καλλιέργειες το τελευταίο δίμηνο, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις εκτός έδρας μετακινήσεις και το προσωπικό δεν επαρκεί.

Χιλιάδες παραγωγοί, ιδίως δενδροκαλλιεργητές, εξακολουθούν να παραμένουν μετέωροι για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς η διοίκηση του ΕΛΓΑ δεν τους έχει καλέσει ακόμα να υποβάλουν δηλώσεις ζημιών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα, μπαίνει για πρώτη χρονιά σε εφαρμογή η ενιαία δήλωση καλλιέργειας-εκτροφής, που πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν όλοι οι αγρότες μαζί με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τις αιτήσεις εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών. Ταυτόχρονα, αρχίζει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα υπολογισμού και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛΓΑ με τους κατʼ αποκοπή (ανά στρέμμα και ανά ζώο) συντελεστές, όπως αυτοί καθορίστηκαν από τον ΕΛΓΑ και την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οδηγούν σε υπέρμετρες αυξήσεις των καταβαλλόμενων ποσών από τους αγρότες, σε σχέση με εκείνα που κατέβαλλαν με το προηγούμενο σύστημα μέχρι πέρσι».

Παράλληλα, στην ενιαία δήλωση καλλιέργειας-εκτροφής, που πρέπει να συμπληρώσουν οι αγρότες, υπάρχει πεδίο στο οποίο ο παραγωγός καλείται να δώσει εντολή-εξουσιοδότηση, όπως ο ΕΛΓΑ εισπράξει από την κοινοτική επιδότηση (ενιαία κοινοτική ενίσχυση) τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών. Πράγμα που, κατά τα φαινόμενα, αντίκειται τόσο προς την κοινοτική όσο και προς την εθνική νομοθεσία.

Κατόπιν αυτών, οι 55 βουλευτές της ΝΔ καλούν τον κ. Σκανδαλίδη να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

• Αντίκειται ή όχι προς την κοινοτική και εθνική νομοθεσία η παρακράτηση επί της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών, έναντι των ποσών των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛΓΑ; Θα αφαιρεθεί το σχετικό πεδίο από την ενιαία δήλωση καλλιέργειας-εκτροφής;

• Προτίθεται να μειώσει τις υπέρμετρα αυξημένες ασφαλιστικές χωρίς την αντίστοιχη μείωση της αποζημίωσης;

• Τι θα γίνει στις περιπτώσεις συγκαλλιέργειας και των νοικιασμένων προς καλλιέργεια εκτάσεων; Ποιος θα καταβάλει την ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ; Ο ιδιοκτήτης των εκτάσεων, ο κάτοχος των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης ή ο ενοικιαστής;

• Γιατί ακόμη δεν έχει δοθεί στους δενδροκαλλιεργητές η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων αποζημίωσης;

• Γιατί παραμένουν απλήρωτοι χιλιάδες παραγωγοί για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες και εκτροφές τους στη διάρκεια του περσινού έτους;


Σχολιάστε εδώ