Πόλεμος ΕΡΤ – ιδιωτικών σταθμών

Η κίνηση αυτή γίνεται ύστερα και από την παρέμβαση της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία εγκάλεσε τη διοίκηση της ΕΡΤ και δήλωσε πως θα προβεί η ίδια σε μηνύσεις κατά πάντων αν δεν αντιμετωπιστεί η κλοπή των στιγμιοτύπων. «Θα υπερασπιστώ την ΕΡΤ», είπε ο διευθύνων σύμβουλός της Λ. Ταγματάρχης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: «Έχω ανοίξει πολλά μέτωπα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσω να κλέβουν το προϊόν». Ύστερα από πολλά χρόνια η κρατική ραδιοτηλεόραση επιχειρεί να προστατεύσει το προϊόν που παράγει αλλά και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το τελευταίο διάστημα η ΕΡΤ δέχθηκε «θεσμικές επιθέσεις» που ανέφεραν συγχώνευση των τηλεοπτικών της προγραμμάτων ή και κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους, με τον Τ. Χυτήρη -και όχι όλη την κυβέρνηση- να υπερασπίζεται το δικαίωμα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης να υπάρχει. Σε αυτό το μπρα-ντε-φερ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, χωρίς όμως να το έχει υλοποιήσει, για αποχώρηση της ΕΡΤ από το πεδίο της διαφήμισης.

Όμως στο μεσοδιάστημα έχει μεσολαβήσει μια σειρά από αντιπαραθέσεις μεταξύ ιδιωτικών σταθμών και κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ξεκινώντας από την απόφαση της ΕΡΤ να εκπέμψει σε High Definition, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΙΤΗΣΕΕ. Δεύτερο ζήτημα είναι η διακοπή της δωρεάν παράδοσης ρεπορτάζ (pool) από την ΕΡΤ προς τους ιδιώτες με αντικείμενο την πολιτική δραστηριότητα. Για το ζήτημα της διάθεσης του οπτικοακουστικού υλικού η ΕΡΤ έχει συστήσει επιτροπή για την αποτίμηση του κόστους των συγκεκριμένων θεμάτων προκειμένου να καταλήξει στο τι θα διαθέτει δωρεάν προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, με κύριο «αγκάθι» τους πολιτικούς που θέλουν πάντοτε μια κάμερα να τους ακολουθεί. Το λογικό θα ήταν πάντως, στην εποχή της ύφεσης, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και η ΕΡΤ να συζητήσουν και να καταλήξουν σε μια συμφωνία εύρυθμης λειτουργίας, ώστε να αποφεύγονται οι αντιπαραθέσεις και οι άσκοπες συγκρούσεις.

Καταγγέλλει ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, STAR

Η ΠΟΣΠΕΡΤ στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει τρία κανάλια για «κλοπή στον αέρα». Συγκεκριμένα τονίζει ότι:

«Απαλλοτριώνουν ετσιθελικά από τον αέρα το πρόγραμμα της ΕΡΤ (τελευταίο κρούσμα η αρπαγή αγώνων από το Final-Four της Euroleague) και το μεταδίδουν μαζί με τις ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων της ΕΡΤ (!) από τα δικά τους κανάλια. Τι έχει να πει η κυβέρνηση; Πώς επιτρέπει στους καναλάρχες τέτοιες συμπεριφορές που χαντακώνουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση; Για φανταστείτε εσείς που αποφασίζετε μέτρα σε βάρος της ΕΡΤ τι θα γινόταν αν το δημόσιο κανάλι έκλεβε το σήμα του ΑΝΤ1 ή του STAR ή του ΣΚΑΪ ή οποιουδήποτε άλλου ιδιωτικού καναλιού, και το μετέδιδε για δικό του!». Η απάντηση ανήκει στον αρμόδιο υπουργό κ. Τηλέμαχο Χυτήρη.


Σχολιάστε εδώ