Πολιτικός κουτσαβακισμός

Κύριε Διευθυντά,

Με τον παραπάνω τίτλο ο έγκριτος δημοσιογράφος κ. Πάσχος Μανδραβέλης στην «Καθημερινή» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των πολιτικών μας στη Βουλή. Με την εκτόξευση ασέμνων και κακόηχων ύβρεων γράφει ότι ίσως να εκδηλώνεται οργή, αλλά αυτές δείχνουν και τη ρητορική ρηχότητα εκείνων που τις εκτοξεύουν.

Δεν μας λέει όμως ποιοι είναι αυτοί που οργίζονται. Οι βουλευτές ή οι πολίτες (για την ποιότητα και το επίπεδο των βουλευτών μας); Δυστυχώς το επίπεδο των βουλευτών μας είναι πολύ χαμηλό και δεν θα φθάσει ποτέ το επίπεδο άλλων εποχών και του μεταφραστή του Θουκυδίδη, που τον διαβάζεις και νιώθεις υπερηφάνεια για τη γλώσσα μας και απορία για το πού έβρισκε χρόνο ο αείμνηστος πρωθυπουργός να διαθέτει για τη μετάφραση αυτή ενώ τον περίμεναν δυσεπίλυτα προβλήματα και σκοτούρες… αλλά γι’ αυτόν η μετάφραση αυτή ήταν πνευματική ενασχόληση υψηλού επιπέδου.

Μήπως όμως θα πρέπει να στραφεί η οργή στον δάσκαλο της ρηχότητας αυτής, που διακήρυξε ότι για το κόμμα μας (του) δεν υπάρχουν αρχές και νόμοι παρά μόνο η βούληση του λαού; Μήπως θα πρέπει να διερωτηθεί ο κ. Μανδραβέλης εάν ο κουτσαβακισμός είναι θέμα κοινωνικής εκτροπής ή εάν αυτός στηρίζεται όχι στην κοινωνική και οικονομική κρίση, αλλά στην ηθική κρίση των πολιτικών μας;

Μήπως έτσι θα εξηγηθεί η κάθετη πτώση του πολιτικού επιπέδου και η οργή όχι των πολιτικών, αλλά της κοινωνίας και του κόσμου της; Μήπως αυτός ο κουτσαβακισμός εκτρέφεται όχι από τη συμπεριφορά των βουλευτών μας, αλλά από το επίπεδό τους και τους αγώνες τους όχι για το καλό της πατρίδας, αλλά για τα συμφέροντά τους, τις αμοιβές τους, τα αναδρομικά τους, τις αυξήσεις τους και τις πάσης φύσεως αποδοχές και απολαβές τους;

Πώς περίμενε λοιπόν ο κ. Μανδραβέλης να εκφράζονται οι βουλευτές μας στη Βουλή και στα πάνελ των εκπομπών; Αυτοί εκφράζονται ως τζιτζιφιόγκοι και ανάλογα με την παιδεία τους. Έτσι αναφέρθηκε στη Βουλή από έναν από τους πιο συνετούς πολιτικούς μας.

Βαρεθήκαμε να ακούμε ότι οι βο(υ)λευτές μας βρίσκονται κοντά στα προβλήματα του πολίτη, ενώ απέχουν από αυτά παρασάγγας και κοιτάζουν μόνο το κομματικό και προσωπικό τους συμφέρον, γι’ αυτό πέφτει το επίπεδο, η αξιοπιστία και η εκτίμηση της κοινωνίας προς αυτούς.

Υπάρχουν πολλά αρνητικά σχόλια των ΜΜΕ για τους βουλευτές μας, αλλά αυτά δεν τους αγγίζουν και κοιτάζουν μόνο τα δικά τους προβλήματα και γι’ αυτό εκφράζονται ως οι τζιτζιφιόγκοι, χωρίς να τους ψέξει κανένας αρχηγός τους ή κανένα κόμμα.

Μερικές σποραδικές αρνητικές κρίσεις και κριτικές δεν μετράνε και, όπως γράφει ο κ. Μανδραβέλης, η μόρφωση και η παιδεία έπαψαν να είναι διαβατήριο και αξία για την ελληνική κοινωνία. Άλλες παράμετροι μετριούνται και αξιολογούνται στη σημερινή κοινωνία και στη Βουλή μας…

Μην ψάχνετε για έναν νέο Βενιζέλο, νέο Καραμανλή και Ντε Γκολ, Τσόρτσιλ, Αντενάουερ κ.λπ. αφού κοτζάμ Αμερική δεν μπορεί να βρει έναν νέο Ρούσβελτ, έναν νέο Κένεντι.

Δρ Αναστάσιος Β. Κοβάτσης
Καθηγητής


Σχολιάστε εδώ