Ο προληπτικός έλεγχος σώζει από τον καρκίνο του μαστού

Αυτό τόνισε η επίκουρος καθηγήτρια και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, με την ευκαιρία του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαστολογίας.

«Με τον προληπτικό έλεγχο», τόνισε η κ. Μουζάκα, «μειώθηκε και το ποσοστό των τροποποιημένων ριζικών μαστεκτομών, δίνοντας τη θέση τους στη μαστεκτομή με διατήρηση του δέρματος. Στην περίπτωση αυτή αφαιρείται ολόκληρος ο μαστικός αδένας, αφήνοντας ανέπαφο το δέρμα του μαστού και σε μερικές περιπτώσεις το σύμπλεγμα θηλής/θηλαίας άλω».

Ογκολογικά, η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής σε επιλεγμένους ασθενείς (Τ1-Τ2 όγκοι, DCIS κ.ά.) και τα αισθητικά αποτελέσματα είναι άριστα. Μάλιστα διευκολύνει την άμεση πλαστική αποκατάσταση του μαστού σ’ έναν χρόνο και το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα του μεγέθους του μαστού επιτυγχάνεται πολύ συντομότερα.

Εκτός από τη διάσωση του μαστού με τις εξελίξεις στη χειρουργική, έχουμε πλέον –με τη βοήθεια της στοχευμένης θεραπείας (τμηματική ακτινοθεραπεία του μαστού και ακτινοθεραπευτική παρέμβαση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου)– και επιμήκυνση της επιβίωσης και φυσικά βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού.

«Σήμερα», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνεδρίου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας Βασίλης Γεωργούντζος, «με τη βοήθεια της έγκαιρης διάγνωσης κυνηγάμε τον καρκίνο για να τον αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό μεγάλο ποσοστό των γυναικών που πρέπει να χειρουργηθούν είναι στο πρώτο στάδιο της νόσου, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από 25 χρόνια, που η διάγνωση της νόσου γινόταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο».

Η έγκαιρη διάγνωση βοηθάει ώστε να έχουμε:

• Μικρότερες χειρουργικές επεμβάσεις.

• Λιγότερες συμπληρωματικές θεραπείες.

• Εξοικονόμηση χρημάτων για τα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος αλλά και τις ίδιες τις ασθενείς.

Όπως αναφέρθηκε επίσης, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνικός πληθυσμιακός έλεγχος για καρκίνο του μαστού με μαστογραφία, έχει μειωθεί η θνησιμότητα από τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου τα τελευταία χρόνια, επειδή οι γυναίκες έχουν επωμιστεί προσωπικά την ευθύνη και την οικονομική επιβάρυνση για την πραγματοποίηση της προληπτικής μαστογραφίας.

Καθοριστική συμβολή στην καλύτερη απεικόνιση της νόσου παίζει η εξέλιξη της τεχνολογίας, με την ψηφιακή μαστογραφία, την ψηφιακή τομοσύνθεση, τη μαγνητική μαστογραφία και τους τρισδιάστατους υπέρηχους.


Σχολιάστε εδώ