Να πάρει πρωτοβουλίες ζητούν από τον Παπούλια

Η κατάσταση στη χώρα διαμορφώνεται ζοφερή και καθημερινά πυκνώνουν οι τάξεις όσων καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το κύρος που διαθέτει να υποχρεώσει την κυβέρνηση να επναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο. Σε άλλη περίπτωση, του ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, προκειμένου να βάλει φρένο στον κατήφορο της χώρας.

Την περασμένη Πέμπτη τον κ. Παπούλια επισκέφθηκαν ο Μ. Θεοδωράκης, ως επικεφαλής της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών και ο συνταγματολόγος Γ. Κασιμάτης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε περί τα 30 λεπτά, επισήμαναν στον Πρόεδρο ότι οι συμβάσεις που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με την «τρόικα» είναι απαράδεκτες και σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζουν το πολίτευμα της χώρας. Οι κ. Θεοδωράκης και Κασιμάτης περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και –σύμφωνα με τις πληροφορίες– ζήτησαν από τον κ. Παπούλια να χρησιμοποιήσει το κύρος του ασκώντας πιέσεις προς την κυβέρνηση, ώστε να απαλλαγεί η χώρα από το Μνημόνιο. Επιπλέον, στο εξής οι όποιες συμβάσεις να μην αποφασίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά να πηγαίνουν στη Βουλή για να κυρώνονται. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις, έδειξε προβληματισμένος, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει αν σκοπεύει να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Άλλωστε μια παρέμβασή του προς την πλευρά της κυβέρνησης, αντί να διευκόλυνε ενδεχομένως να περιέπλεκε τα πράγματα και να προκαλούσε παρενέργειες σε διάφορα επίπεδα. Οι κ. Θεοδωράκης και Κασιμάτης επέδωσαν στον κ. Παπούλια πεντασέλιδο υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις τους για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Σε δηλώσεις του ο μουσικοσυνθέτης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Φτάσαμε στο απροχώρητο. Γιʼ αυτό η κυβέρνηση ψάχνει να βρει στηρίγματα στη συναίνεση και η Ευρώπη σχεδόν εκβιαστικά λέει ότι πρέπει να γίνει εθνική ενότητα. Εμείς πιστεύουμε σε μια άλλη λύση και αυτήν καταθέσαμε στον κ. Παπούλια». Από την πλευρά του, ο κ. Κασιμάτης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι δέσμια από πλευράς εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, είμαστε δηλαδή ένα κράτος υπό κατοχή».

Σημειώνεται ότι στις 30 Μαΐου ο Μίκης ως επικεφαλής του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών και ο κ. Κασιμάτης θα μιλήσουν στον Πειραιά σε εκδήλωση που οργανώνει ο εμπορικός κόσμος της πόλης.

Και άλλη
παρέμβαση

Εξάλλου, με κοινή επιστολή που υπογράφουν 100 πολίτες, μεταξύ αυτών ακαδημαϊκοί, καθηγητές, πρεσβευτές, στρατιωτικοί, επιχειρηματίες κ.ά. καλούν τον Κάρ. Παπούλια να εξαντλήσει τα περιθώρια που του παρέχει το Σύνταγμα.

Του ζητούν συγκεκριμένα να αναλάβει εθνική πρωτοβουλία για τον σχηματισμό «κυβέρνησης πραγματικής εθνικής ευθύνης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστάσεων». Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων οι: Β. Τσουδερού, οικονομολόγος τέως υφυπουργός, Χρ. Ζαχαράκης, πρέσβης επί τιμή, Γρ. Δεμέστιχας, ναύαρχος ε.α., Π. Γεννηματάς, Θ. Σοφούλης, δικηγόρος, Χρ. Ακκάς, επιχειρηματίας, Εμμ. Τσουδερός κ.ά.


Σχολιάστε εδώ