Λουκέτα και περικοπές μισθών

Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της αντιδρά, καλώντας τους δημοσιογράφους να μην υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις, που προβλέπουν τη μείωση που απαιτεί η ιδιοκτησία της εφημερίδας, και απειλεί με απεργιακές κινητοποιήσεις, παρότι η Ένωση βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Η μαζική άρνηση των δημοσιογράφων να συναινέσουν στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων έβαλε φωτιά στη Μεταμόρφωση. Ο Φ. Μπόμπολας στην αρχική του ενημέρωση στα στελέχη είπε πως η εφημερίδα έχει λεφτά μέχρι τον Οκτώβριο και την άνοιξη του 2012 θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μιλώντας μάλιστα για το ποιες εφημερίδες θα αντέξουν στην κρίση, ανέφερε το «Έθνος», την «Καθημερινή», τα «Νέα» και ίσως τον «Ελεύθερο Τύπο».

Δήλωσε μάλιστα στα στελέχη του ότι κύρια προτεραιότητά του είναι το Mega και μετά το «Έθνος». Δύο ημέρες μετά και αφού οι δημοσιογράφοι με δύο ψηφίσματά τους επέμεναν πως δεν πρόκειται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, ο εκδότης σε δεύτερη ενημέρωσή του στα στελέχη προειδοποίησε πως όποιος δεν υπογράφει θα απολύεται, ενώ επανέλαβε και την απειλή για κλείσιμο του καθημερινού «Έθνους».

Προς μορατόριουμ

Οι έντονες αντιδράσεις έφεραν τελικά μικρή υποχώρηση από τον Φώτη Μπόμπολα, που την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι δίνει παράταση για τις ατομικές συμβάσεις έως το τέλος Μαΐου. Θα περιμένει, δηλαδή, το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ και μετά θα απαιτήσει πάλι τη μείωση των μισθών, στην οποία επιμένει. Ρόλο στην απόφαση υπαναχώρησης φαίνεται πως έπαιξε και το ότι δεν ανακοινώθηκαν οι μειώσεις στον ΔΟΛ.

Αντίθετος ο Ψυχάρης

Στην απόφαση του Μπόμπολα, το αφεντικό του ΔΟΛ, ο Σταύρος Ψυχάρης, δεν ακολούθησε. Δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε ανάλογη μείωση. Είναι άλλη μια διαφωνία που άγνωστο πού μπορεί να οδηγήσει ή τι άλλο μπορεί να κρύβει…

• Ατομικές πάντως συμβάσεις προωθούνται και στον ΔΟΛ. Ο Οργανισμός, μετά τις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων και το κλείσιμο της έντυπης έκδοσης του «Βήματος», προωθεί σχέδιο μείωσης των αποδοχών των χαμηλόμισθων κατά 10% και κατά 20% των στελεχών από τις αρχές Ιουνίου.

Αρωγός ο Βγενόπουλος

Δεν σημαίνει πάντως ότι ο κ. Ψυχάρης δεν έχει τα δικά του προβλήματα. Το αδιέξοδο φαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει ως προς την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΟΛ που έχει αποφασιστεί, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα μετά και τη μη έγκριση του μεγάλου δανείου που είχε ζητήσει από την Εθνική Τράπεζα.

Προς το παρόν πάντως υπήρξε μια μικρή ανάσα, μετά τη χορήγηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δανείου ύψους 2 με 2,5 εκατ. ευρώ από τη Μαρφίν.

Αυτό είναι ασφαλώς ένδειξη ότι οι σχέσεις του Συγκροτήματος με τον Βγενόπουλο έχουν αποκατασταθεί, μετά τα νέφη που προέκυψαν με το δημοσίευμα για τα εγκαίνια του καταστήματος του «Υγεία» στα Τίρανα, όπου ο κ. Βγενόπουλος είχε προσκαλέσει τον αδελφό του πρωθυπουργού, Νίκο Παπανδρέου δημοσίευμα που είχε ως αποτέλεσμα την κατάθεση αγωγής κατά του «Βήματος» με την οποία ζητούσε 3.000.000 ευρώ ως αποζημίωση.

Όμως τα βρήκαν λίγο πριν από την εκδίκαση, με δήλωση συγγνώμης που υπέγραφε η Διεύθυνση του «Βήματος», η οποία δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο φύλλο της 30ής Απριλίου και η οποία κατέληγε ως εξής:

«Η εφημερίδα μας και ο συντάκτης των δημοσιευμάτων δεν είχαν καμία πρόθεση να βλάψουν τη φήμη και την επαγγελματική πίστη του Νοσοκομείου ”Υγεία” ή του ομίλου Marfin Investment Group ούτε την τιμή και την υπόληψη του προέδρου του Ομίλου κ. Ανδρέα Βγενόπουλου. Ο συντάκτης του δημοσιεύματος όσο και οι ιθύνοντες της εφημερίδας ενήργησαν καλόπιστα με αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης στηριζόμενοι σε πληροφορίες που προέρχονταν από πηγές που θεωρούσαν αξιόπιστες».

Λουκέτο στην «Εξέδρα»

Αυτήν τη στιγμή πάντως μέγα πρόβλημα για τον Ψυχάρη είναι η «Εξέδρα», η καθημερινή αθλητική εφημερίδα του ΔΟΛ, η οποία δεν πάει καλά, κυκλοφοριακά έχει πέσει πολύ.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, συζητήθηκε μετ’ επιτάσεως το κλείσιμο (με βαριά καρδιά ειπώθηκε) της εφημερίδας.

Ως… διέξοδος προτάθηκε να δοθεί στους συντάκτες η «Εξέδρα», αλλά η απάντηση ήταν ότι αυτό δεν προχωράει, πέραν του ότι προϋπόθεση ήταν να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων.

Κατόπιν αυτών, πριν από το οριστικό λουκέτο, θα αναζητηθεί επενδυτής, αν βέβαια υπάρχει τέτοιο είδος…

Προβλήματα και αλλού

Δεν είναι όμως μόνο η «Εξέδρα» που αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης. Και άλλα αθλητικά φύλλα είναι σε μεγάλο αδιέξοδο και ένας από τους λόγους είναι και η απαξίωση, η πτώση του ποδοσφαίρου μας αλλά και του αθλητισμού γενικότερα. Πρόβλημα, όπως λέγεται, έχει και η «Sport Day», που πριν από λίγους μήνες ήταν πρώτη σε κυκλοφορία.

Η μόνη που παραμένει σταθερή αξία είναι το «Φως των Σπορ», που παραμένει το καθαρά ολυμπιακό αθλητικό φύλλο. Ο Νικολαΐδης αποδείχτηκε μεγάλος μάστορας.


Σχολιάστε εδώ