Και βόμβες Φλωρίδη…

Έχοντας πάρει τις αποστάσεις του προ πολλού από τον Ευάγγ. Βενιζέλο, αλλά και από τον Γ. Παπανδρέου (αρνήθηκε μάλιστα να αναλάβει υφυπουργός Υγείας στον τελευταίο ανασχηματισμό, ενώ λέει ακόμα όχι σε φήμες και σενάρια που τον φέρνουν στο υπουργείο Οικονομικών), ο κ. Φλωρίδης κτίζει πολύ προσεκτικά ένα προφίλ «γνώστη και αποτελεσματικού» πολιτικού. Μετά το κοινό του άρθρο με τους Νάσο Αλευρά και Κώστα Καρτάλη και στη συνέχεια τις παρεμβάσεις του για την οικονομία και τη σκληρή κριτική που διατύπωσε το τελευταίο διάστημα κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου και των χειρισμών του, ο κ. Φλωρίδης έκανε ένα βήμα παραπάνω με την ηχηρή παρουσία του την περασμένη Δευτέρα στην εκπομπή του Αλ. Παπαχελά. Όπως έλεγαν αρκετά κυβερνητικά στελέχη, αλλά και συνεργάτες του πρωθυπουργού, η παρέμβαση του Γ. Φλωρίδη ήταν ένα είδος «μανιφέστου» για τις πολιτικές εξελίξεις και την οικονομία.

Μάλιστα στο Μαξίμου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το που το πάει ο Γ. Φλωρίδης, ενώ έντονο προβληματισμό και ανακατωσούρα προκάλεσε η παρέμβαση του π. υπουργού και στα επιτελεία των άλλων δελφίνων (Ευάγγ. Βενιζέλος, Ά. Διαμαντοπούλου, Ανδ. Λοβέδρος, Μιχ. Χρυσοχοΐδης). «Ανακατεύει για τα καλά την εσωκομματική τράπουλα η αυτονόμηση πλέον και η διακριτή πορεία του Γ. Φλωρίδη», παραδέχονται έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ κάποιοι αφήνουν υπονοούμενα ότι πίσω από τον Γ. Φλωρίδη βρίσκεται ο Κ. Σημίτης. Κάτι όμως που διαψεύδουν με οργίλο τρόπο συνεργάτες του κ. Φλωρίδη, που υπογραμμίζουν πως «η διαδρομή του είναι τέτοια μέσα στο ΠΑΣΟΚ και σε κυβερνητικά σχήματα, που του επιτρέπουν να έχει συγκροτημένη γνώμη και να τη λέει, αλλά και να διατηρεί σχέσεις με τους πάντες». Ο Γ. Φλωρίδης στην εκπομπή του Αλ. Παπαχελά τάχθηκε υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων, ρίχνοντας «βόμβα» στις εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ. «Μία μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, θέλει πολιτική στήριξη», τόνισε, αλλά, όπως είπε, μέχρι στιγμής η εθνική συνεννόηση δεν διαφαίνεται. Σημείωσε επίσης ότι «αν κάναμε πολιτική συμφωνία, θα ηρεμούσαμε και την κοινωνία, η οποία είναι στη μέση αντιπαράθεσης. Όλοι είναι εναντίον όλων».

Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει κοινωνική συνευθύνη και επέκρινε αμφότερα τα κόμματα εξουσίας, που αντί να συζητήσουν προτιμούν να αντιδικούν και να επιρρίπτουν ευθύνες το ένα στο άλλο.

Ο κ. Φλωρίδης, μάλιστα, έκανε βαρύτατο υπαινιγμό εις βάρος του Γιώργου Παπανδρέου, μιλώντας για «ακρασία», που σημαίνει ότι κάποιος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει αλλά φοβάται να το κάνει.

Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε ότι η μάχη πρέπει να δίνεται συντεταγμένα και όχι μεμψιμοιρώντας και υπογράμμισε πως όλοι όσοι μετέχουν στην κυβέρνηση είναι αναγκαίο να πιστεύουν στην πολιτική της και να συμμετέχουν στην υλοποίησή της. Σημείωσε ότι αυτός που αποφασίζει είναι ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για να λειτουργήσει η κυβέρνηση όπως ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να λειτουργεί. «Δεν θα ανατρέψω εγώ την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους αλλαγές γίνονται μόνο με εκλογές.


Σχολιάστε εδώ