ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ

Θα στηρίξουμε τα σωστά μέτρα, αλλά όχι και την πολιτική του Μνημονίου, θα είναι ο βασικός πυλώνας της επιχειρηματολογίας του και θα επιμείνει στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των επαχθών όρων του.

Στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν την απόφασή του να μην υποκύψει στις ασφυκτικές πιέσεις που (του) ασκούνται να προσφέρει συναίνεση στην υλοποίηση του Μνημονίου και άλλοθι στην ανικανότητα (αναποτελεσματικότητα) της κυβέρνησης. Πιέσεις που είτε διατυπώνονται δημοσίως και κατά προκλητικό τρόπο από το εξωτερικό (Βρυξέλλες) είτε εκδηλώνονται παρασκηνιακά από οικονομικούς και εκδοτικούς παράγοντες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό δεν δίστασε να «αποκρούσει» με κομψό αλλά σαφή τρόπο την απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας από τους Ζ. Κ. Γιούνκερ και Όλι Ρεν, που με εκβιαστικό τρόπο κάλεσαν τη ΝΔ να «βάλει πλάτη» στην προσπάθεια της κυβέρνησης, αφήνοντας να αιωρείται η απειλή για ενδεχόμενη διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Παράγοντες του κόμματος εκτιμούν ότι οι κ. Γιούνκερ και Ρεν «μπλοφάρουν» και δεν θα τολμήσουν για πολλούς λόγους να «παγώσουν» το πρόγραμμα δανειοδότησης και ότι με την τακτική τους «τεστάρουν» τις… αντοχές του κ. Σαμαρά. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι στο επιτελείο του δεν προβληματίζονται από το κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έναντι της Ελλάδας, και ειδικότερα για τη ΝΔ. Πιστεύουν δε βάσιμα ότι σʼ αυτό έχουν συμβάλει με την αρνητική προπαγάνδα τους υπουργοί και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στις επαφές τους με αξιωματούχους των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν στηρίζει τις προσπάθειες για έξοδο της οικονομίας από την κρίση, αλλά επιπλέον επενδύει πολιτικά στην αποτυχία της κυβέρνησης.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις λανθασμένες εντυπώσεις που επικρατούν στην Ευρώπη, ακόμη και μεταξύ των κεντροδεξιών κομμάτων, ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε «ευρωπαϊκή εκστρατεία» με διπλό στόχο: Πρώτον, να πείσει κυβερνήσεις και αξιωματούχους των Βρυξελλών ότι η ΝΔ έχει πρόγραμμα με σαφείς, συγκεκριμένες και εφικτές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, σε αντίθεση με το Μνημόνιο, που επέτεινε το αδιέξοδο. Δεύτερον, να δείξει ότι είναι εκτός πραγματικότητας οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται από την κυβερνητική πλειοψηφία ότι η ΝΔ αρνείται να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια. Για τον σκοπό αυτό θα δώσει πλήρη κατάλογο με αποφάσεις και μέτρα της κυβέρνησης που στήριξε εντός κι εκτός Κοινοβουλίου. Όπως παλαιότερα η αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τώρα η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, η διεύρυνση του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων, η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, η περιστολή των δημοσίων δαπανών κ.ά.

Στο πλαίσιο της «εκστρατείας» τις προηγούμενες ημέρες από το γραφείο του κ. Σαμαρά εστάλη, μεταφρασμένο στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, το «Ζάππειο 2» προς τους κ. Μπαρόζο, Τρισέ και Ρεν, ενώ το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα το έχουν παραλάβει οι κ. Γιούνκερ, Ρομπάι και Ντολ (επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος). Παράλληλα ο κ. Σαμαράς στις 7 Ιουνίου θα ταξιδέψει στο Παρίσι, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του γάλλου πρωθυπουργού Φρ. Φιγιόν, ενώ στις 22 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα έχει κατʼ ιδίαν συνάντηση με τον Μ. Μπαρόζο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις με αρχηγούς κεντροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για πρόσωπα και ημερομηνίες. Σε όλες τις επαφές του θα υπογραμμίσει ότι δεν είναι η ΝΔ που μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά οι αγκυλώσεις της κυβέρνησης, οι δεσμεύσεις και η ανικανότητα των στελεχών της, που είτε δεν συμφωνούν με τα μέτρα είτε φοβούνται το πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις του κόσμου, με αποτέλεσμα να μην επιδεικνύουν την απαραίτητη ζέση για την υλοποίησή τους.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά αναλύουν τη «θετική πλευρά» των πρόσφατων δηλώσεων των κ. Γιούνκερ και Ρεν περί… «αναγκαστικής συναίνεσης» και υποστηρίζουν ότι με την παρέμβασή τους αυτή ουσιαστικά έδειξαν ότι δεν πιστεύουν πως ο Γ. Παπανδρέου μπορεί πλέον να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα. «Για τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός είναι καμένο χαρτί», λένε με μια δόση υπερβολής και για τον λόγο αυτό… «στρέφουν προς την πλευρά του Σαμαρά». Κατʼ αυτήν την έννοια τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει το επόμενο διάστημα να ακολουθήσει μια τακτική ισορροπιών: Να μην έρθει σε ευθεία ρήξη με την «τρόικα» και τους αξιωματούχους των Βρυξελλών, διότι σε μερικούς μήνες μπορεί να είναι εκείνος ο βασικός συνομιλητής τους και δεν θα πρέπει να έχει κλείσει όλους τους διαύλους επικοινωνίας. Ταυτόχρονα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να φανεί ότι σπεύδει πίσω από τα κελεύσματα των Βρυξελλών.

Την ίδια στιγμή παράγοντες του κόμματος υποστηρίζουν ότι το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας βελτιώνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς, επισημαίνουν δε την αλλαγή στάσης του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και των μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης έναντι της ΝΔ. «Όλοι βλέπουν ότι ο Παπανδρέου τελειώνει και πλέον ποντάρουν στον Σαμαρά», σημειώνουν παράγοντες του κόμματος, οι οποίοι δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι παρόντες στην ομιλία του κ. Σαμαρά στο συνέδριο του «Economist» ήταν γνωστοί επιχειρηματίες και αρκετοί τραπεζίτες. Επίσης στο ότι ήταν αρκετοί οι επώνυμοι εκτός ΝΔ που πήγαν στην εκδήλωση του Ζαππείου, όπου έγινε η παρουσίαση του προγράμματος για την οικονομία. Στη Λ. Συγγρού πιστεύουν ότι πολύ σύντομα η αλλαγή κλίματος θα καταγραφεί και στην κοινωνία και αναμένεται να αποτυπωθεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις (σʼ αυτήν της Rass που δημοσιεύει σήμερα το «ΠΑΡΟΝ» η διαφορά έχει περιορισθεί στο 0,9% από 2,7% που ήταν τον Απρίλιο). Εκτιμούν μάλιστα ότι μόλις οι προτάσεις του κόμματος για την οικονομία καταστούν κτήμα της κοινωνίας (μιλούν για διάστημα μίας με δύο ακόμη εβδομάδων), σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, θα δώσουν στη ΝΔ την απαραίτητη δυναμική. Αποδίδουν δε το γεγονός ότι η ΝΔ δεν ωφελείται ουσιαστικά από τη ραγδαία φθορά του ΠΑΣΟΚ σε δύο κυρίως παράγοντες: Στο κλίμα απαξίωσης που επικρατεί στην κοινωνία συνολικά για τους πολιτικούς και τα κόμματα, αλλά και στην κυβερνητική θητεία της ΝΔ, καθώς οι λανθασμένες επιλογές, η ολιγωρία και οι αστοχίες της πενταετίας κρατούν το κόμμα καθηλωμένο και τον κ. Σαμαρά σε θέση απολογούμενου για τα κρίματα του παρελθόντος. Την κατάσταση επιβαρύνει το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην κοινωνία λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης επιδεινώνονται, ενώ οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες διαφαίνονται.

Προβληματισμό εκφράζουν αρκετά στελέχη για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, καθώς με τα σημερινά δεδομένα οι πιθανότητες να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αν όχι ανύπαρκτες. Στην περίπτωση αυτή η ΝΔ θα κληθεί να συμπράξει στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας, κάτι που απεύχεται η ηγεσία, αλλά, όπως πολλοί ομολογούν, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να το αποφύγει. Ο προβληματισμός έχει ενταθεί μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι οι Βρυξέλλες κάνουν στροφή και θέλουν πρόωρες εκλογές προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων, που αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να την επιβάλουν.


Σχολιάστε εδώ